Jos ja kun omistamme yhdessä jotain, meillä pitäisi olla yhteiset säännöt ja toimintatavat omaisuutemme ylläpitämisessä. Jos vaikka kyse on yhteisestä autosta, niin eihän se sovi, että toinen aina ostaa bensat ja käyttää kaaraa huollossa ja toinen vaan ajaa sillä. Menot ja tehtävät on selkeästi laadittava ja mitä suuremmasta omaisuudesta on kysymys, sitä tärkeämpää on, että niitä noudatetaan. Tarvitessa pitää tehdä kirjallinen sopimus. 

Kun tulin tänne kotikuntaani 41 vuotta sitten, oli oma ammattiyhdistyksemme onnistunut rakentamaan mökin tuonne kunnan ystävällisesti meidän käyttöömme annetulle tontille. Siinä ihan lähellä on muitakin vastaavia yhdistysten mökkejä, mikä on tietenkin mukava asia. Mökki on nyt ollut jäsenten ja heidän läheistensä ja vieraidensa käytössä sen 40 vuotta ja siellä se edelleen on pystyssä ja hyvässä kunnossa. Toki rahaa on mennyt paljon sen ylläpitoon, mutta toisaalta yhdistyksen jäsenten talkootöillä on säästettykin - jos ei materiaaleissa, niin työn määrässä. Hyvä esimerkki on polttopuiden sahaaminen, pilkkominen ja kasaaminen. Kyse on kuitenkin jäsenten viihtyvyyteen panostamisesta.

Minä olen eläkkeellä, mutta vaimoni kuuluu yhdistykseen, koska on vielä töissä ja niinpä meillä on käyttöoikeus mökkiin. Joku aika sitten päätimme, että vietetäänpä yksi yö siellä pitkästä aikaa ja niinpä sitten eilen iltapäivällä ajeltiin vanhaan tuttuun paikkaan. Siistiksi oli paikka jätetty edellisten käyttäjien toimesta, mutta olipa muutama juttu, johon pakosta kiinnitin huomiota. Olin työaikanani yhdistyksen hallituksessa ja viimeiset vuodet hoidin mökin käytännön asioita ~ varauskirjaa, puiden tilausta, talkoiden järjestelyä, nuohoojan tilaamista ja jatkuvaa paikkojen tsekkaamista. Siksi kai tuollaiset käytännön jutut ns. pistävät silmään.

Yksi oli ihan yleiseen viihtymiseen ja käytännöllisyyteen liittyvä asia. Mökillä on kompostikäymälä ja kompostori suloisesti rinnakkain. Orgaaninen jäte on helppo kompostoida niin huusissa kuin kompostissakin. Jätöksen päälle vaan heitetään kuiviketta niin, että tuote peittyy ja hupsista vaan, kun kompostin hajottajabakteerit ja -virukset käyvät töihin ja aika nopeasti pääasiassa ilman lämpötilasta ja parista muusta seikasta johtuen tuote on muuttunut mullaksi. Mökillä talvi on aika hiljaista aikaa, mutta kyllä siellä käydäänkin ja niinpä huusi täyttyy helposti. Jostain syystä se oli nyt eilen sinne mennessämme siinä määrin täynnä, että ei ole enää kuin pieni hetki, niin peräpää ottaa ensikosketuksen, mikä ei kyllä pikkulassa käydessä ole mukavaa. Kompostissa oli jätteitä, mutta niiden päälle ei ollut laitettu kuiviketta ja siitä taas seuraa se, että ne alkavat mädäntyä. 

 lipe4.jpg

Toki jokaisen kävijän pitäisi rekisteröidä tällaiset pienet jutut ja ilmoittaa mökistä vastaavalle henkilölle, mutta kyllähän siellä olisi tuon vastuuhenkilön hyvä ajoittain käydä katsomassa. Hän tietää, kuinka paljon mökkiä käytetään ja jos siellä on vilkas käyttö, tapahtuu kaikkea tällaista. Mökkivuokraa (joka on kyllä ihan pieni) maksavan ei kuitenkaan pitäisi joutua ainakaan kovin paljon joutua tekemään muiden vastuulla olevia töitä mennessään rentoutumaan.

Merkittävä yhteisvastuullinen asia on  polttopuuvarastojen täyttäminen. Mökin ohjeistuksessakin on selkeästi sanottu, että kun käyttää takkaa ja saunaa, niin poislähtiessään jokaisen käyttäjän on täytettävä käytettävät puiden säilytyspaikat sekä tuvassa että saunassa ja parvekkeen penkin alla. Sen, joka tulee mökille viettämään lepoaikaa, ei ole kiva alkaa ensimmäiseksi kantaa puita varastopaikasta saunalle ja tupaan, vaikka matka ei oikeasti ole pitkä. Me jouduimme eilen illalla hakemaan puita saunaa ja vesipataa varten, mikä vähän harmitti, mutta toki kävi nopeasti.

lipe2.jpglipe1.jpglipe3.jpg

********

Koko neljänkymmenen vuoden ajan ovat jäsenemme hoitaneet velvollisuutensa melko lailla kiitettävästi. Näitä pieniä unohduksia on sattunut ja eihän niistä varsinaisesti ole ollut haittaa. Kun itse toimin mökkimajurina, sain yhden kerran palautetta edellisen käyttäjän siivoamisesta tai paremminkin siivouksen laiminlyönnistä. Siihen kyllä oli hyvä syy, koska saamieni tietojen mukaan krapula on sairaus ja itse asiassa paha sellainen.