Televisio on hieno keksintö. Meille tuli ensimmäinen telkkari joskus 1960-luvun alussa ~ mustavalkoinen tietenkin ja siitä näkyi yksi kanava. Lähetykset taisivat normaalisti alkaa iltapäivällä viiden-kuuden maissa ja viimeinen ohjelma sitten tuli tuutista joskus kymmenen-yhdentoista tienoilla. Muistan, että katsoimme urheilua ja joitakin sarjoja ja musiikkiohjelmia, mutta vähäisen tarjonnan takia sitä ei niin paljon töllistelty. Minua eikä veljeä muuten rajoitettu millään lailla ja niinpä jo pienestä pitäen saimme katsoa esimerkiksi Bonanzaa, missä paukkui ja rätisi ihan hullun lailla. Meistä ei tämän hullumpia tullut.

Kansakoulun ekaluokan aikoihin muistan, että lapsille suunnattuja ohjelmia tuli päivälläkin. Ei välttämättä joka päivä, mutta muistan, että kiirehdin erään kaverin kanssa koulusta kotiin katsomaan RinTinTiniä. Keväällä 1966 muistan olleeni hieman kipeä, enkä päässyt ulos katsomaan, kun isot pojat ajoivat hankiaisilla mopoa.  Silloin tylsyyden keskellä avasin telkkarin ja löysin piirrettyjä, joita en ennen tiennyt olevankaan ~ Jetsonit, Kiviset ja Soraset, Topi Katti, Väiski Vemmelsääri ja olihan noita.  

Opin lukemaan hyvin nuorena ja meille tuli kyllä sanomalehti kotiin, mutta en ymmärtänyt lukea tv-ohjelmia ennen kuin hyvinkin kouluikäisenä. Lehdistä luin yleensä sarjakuvat ja urheilusivut.

Kakkoskanava saatiin näkyviin meidän huushollissa joskus 1970-luvun alussa. Telkkarit ja suurin osa ohjelmista olivat edelleen mustavalkoisia, mutta suomalaisten vaurastuessa alkoivat myös värijutut yleistyä.  Äitini osti (minun pakottamana) väritelkkarin joskus 1990-luvulla, koska hänen vanha mustavalkoisensa alkoi vinkua. Meille itsellemme tuli Salora vuonna 1983 ja muistan, että ensimmäinen ohjelmamme oli  Pikku kakkonen.

Hillittömän paljon on vettä satanut niistä ensimmäisistä lähetyksistä näihin päiviin. Tänään kanavia on sen seitsemänsataa tai vaikka tuhat - en minä sitä tiedä, mutta ohjelmaa löytyy 24/7. On ilmaiskanavat ja maksukanavat ja sitten tietenkin telkkarin kautta voi digiboksilta katsoa tallennuksia - joillakin on vielä VHS-videot ja dvd:t (meillä on dvd-levyjä, VHS:iä ei ole). Lähetykset ovat digitaalisia, mikä takaa erinomaisen kuvanlaadun ja myös vanhat elokuvat ja sarjat näkyvät terävästi vaikka varmaankin ovat ihan analogisia.

Ruudut ovat suurentuneet. Alkuvaiheen mustavalkoiset lasiruudut olivat varmaankin parinkymmenen tuuman kokoisia ja sitten jossain vaiheessa aika monilla (myös meillä) oli 12-tuumaisia matkatelkkareita. Digitekniikan kehittyessä ruudut ovat sitten muuttuneet mahtaviksi ja kotioloissakin jotkut 65-tuumaiset ja kai suuremmatkin alkavat olla ihan tavallisia. Meillä on 50-tuumainen, joka on olohuoneemme kokoa ajatellen riittävän suuri.

Monissa kodeissa on useampi tv-vastaanotin. Meillä on vain yksi. Televisio-ohjelmiahan voi katsoa erilaisilta laitteilta, kuten tabletilta, läppäriltä, pöytäkoneelta ja jopa puhelimesta.

Emme itse asiassa katso telkkariohjelmia juuri ollenkaan, vaan pääasiassa käytämme suoratoistopalveluita. Areena ja Netflix ovat suosituimmat, mutta esim. Katsomon ja Ruudun ohjelmia ei tule seuratuksi. Suorina tv-lähetyksinä katsomme uutisia ja ajankohtaisohjelmia (ja minä urheiluohjelmia) ja tarvitessa laitamme boksille haluamamme lähetykset. Mainoksia tarjoavia juttuja ei katsota suorana melkein ikinä, vaan ne nauhoitetaan ja kelataan sitten 60x:llä yli.

Tuossa joskus viime syksynä YLE:n Areenassa tapahtui muutoksia ja ainakin silloin kävi niin, että jo katsottu osa jostain sarjasta ei merkkaantunutkaan katsotuksi, vaan se piti sitten vaan muistaa. Se oli monen ohjelman kannalta hyvin vaikea juttu, jos edellisen katsomiskerran välillä oli vaikkapa viikko ja niinpä aloin kirjoittaa muistiin, mitä ohjelmaa oli katsottu, monesko jakso, minä päivänä, miltä suorotoistolta jne. Tuossa alla olevassa kuvassa on kyllä vähän huonot esimerkit, kun ahnehdimme sekä Rintamäkeläiset että Metsolat hyvinkin nopeaan tahtiin, mutta monen muun ohjelman kanssa jäi aika monta päivää väliin. Netflix on siitä hyvä, että sinne jää jälki ohjelmasta ja jaksosta, joka on katsottu, niin ei sitten tarvitse yrittää miettiä tai katsoa sitä uudestaan.

tv.jpg