Olen varsin kokenut Kreikan matkaaja. Ensimmäinen matkani sinne tapahtui vuonna 1989 äitini ja vanhimman tyttäremme kanssa ja koska viihdyin sillä retkellä niin mainiosti, sain jonkinlaisen matkakärpäsen pureman siitä ja tällä hetkellä koossa on lähes 50 matkaa Kreikkaan tai jopa ylikin. On minulla jonkinlainen kirjanpito jossain, mutta en löytänyt sitä tähän hätään.

Koska minulla on kokemusta, on minulla myös jonkinlaiset mielipiteet Kreikassa matkaamisesta ja siksi raotankin vinkkikirjaani, joskin painotan, että nämä ovat ihan henkilökohtaisia mielipiteitäni eivätkä ehdottomasti mitään ehdottomasti oikeita ja kaikillahan on oikeus olla samaa tai eri mieltä. Otan esille itse kokemiani hyviä juttuja, sellaisia jotka ovat olleet minun kannaltani hyviä.

1. Jos vain kykenet, älä mene Kreikkaan juhannuksen ja syyskuun puolivälin välisenä aikana.

Paras loma-aika ja minä laitan tällaisen ehdotuksen. Kaksi isoa syytä ja niillekin löytää alaotsikot. Tuona ajanjaksona Kreikassa on kuuma ja etenkin nykyään, ehkä ilmastonmuutoksen takia, siellä on ajoittain sietämättömät helteet. Ei yli 40 astetta ole enää mikään nautinto ja se on jopa terveille ihmisille vaarallista puhumattakaan jotain perussairautta sairastavalle. UV-indeksi riehuu korkealla ja iho palaa helposti. Toki, jos haluat käristää itsesi, etkä välitä tutustua nähtävyyksiin ja tehdä paikallisia retkiä, sopii tuo toki sinulle. Mutta rannat ja uima-altaat käyvät ahtaiksi ja aurinkotuolin saaminen saattaa olla vaikeuksien takana.

Etenkin heinä- ja elokuussa Kreikka on täpötäynnä turisteja vallankin suosituimmissa paikoissa. Rannat, tavernat, museot, muut nähtävyydet, bussit, junat, laivat saarten välillä ja pienet päiväretket - kaikki paikat pursuavat turreja. Kreikkalaiset itse tekevät hurjan pitkää päivää ja ovat ylen väsyneitä palvelemiseen, valituksiin ja kuumuuteen. Hyviin moniin paikkoihin joutuu jonottamaan ja pahimmassa tapauksessa paljaan taivaan alla. Lentokentät ynnä muut joukkoliikenteen kokoamispisteet ovat ahdistavia paikkoja sen väkimäärän keskellä.

Otsikosta poikkeuksellisesti kehotan välttämään Ateenaa touko- ja lokakuun välisenä aikana. Kaupunki sijaitsee laaksossa ja siellä on sekä saasteista että pahimmillaan järkyttävän kuuma. Koska se on suurkaupunki, on siellä aina myös hirveästi väkeä ihan omasta takaa

Toukokuu pitkälle kesäkuuhun on lämmintä, mutta ei välttämättä raakaa hellettä. Koska skandinaavit ja keskieurooppalaiset eivät pääosin lomaile tuohon aikaan, on jopa Kreikassakin väljempää. Sama sitten syyskuun puolivälin jälkeen.

2. Vältä koulujen loma-aikoja

Ei muuten, mutta matkat ovat silloin kalliimpia. Ihan kesäkuun alku on kohtuullisen hyvä myös suomalaisille, koska aika paljon muualla lapset ovat vielä koulussa ja heidän vanhempansa töissä.

3. Jos et voi matkustaa kiireisimpien kuukausien ulkopuolella, valitse pieni ja syrjäinen kohde

Jos et siis pysty matkustamaan Kreikkaan huhti-toukokuussa tai syys-lokakuussa esimerkiksi lasten koulun takia tai ihan oman työkuviosi takia, valitse joku pieni kohde. Älä mene ainakaan Rodokselle, Kosille, Kreetalle (josta tosin löytyy myös pieniä paikkoja) Korfulle tai Santorinille ja onhan niitä muitakin tosi vilkkaita kohteita. Tutki matkaa valitessasi nettiä - sieltä löytyy kyllä hyviä kohteita. Jos menet jollekin saarelle ja siellä ei ole lentokenttää, löydät todennäköisesti tällä tavoin hieman rauhallisemman paikan.

Kreikassa kuuluu uida paljon, mutta vältä uima-altaita. Mieti, mitä kaikkea niissä lilluu. Meri on suomalaisen nahalle lämmintä läpi vuoden ja aivan mainiota kesäkuukausina. Snorkkeloi ja sukeltele, sillä meressä on aarteita.

Yksi parhaimmista kohteistamme on ollut Leros, mihin pääsimme lentämällä Kosille ja sieltä sitten laivalla tuolle saarelle. Sinne mahtui mainiosti, palvelua riitti, oli edullista ja asuinpaikkamme oli tosi mahtava. Pieni huone, vessa ja suihku yhden omakotitalon  yhteydessä.

4. Älä valitse hienoa hotellia, suurta hotellia äläkä missään nimessä all in exlusivea, älä edes puolihoitoa

Kreikassa pieni on suurta. Mitä vähemmän hotellissa on porukkaa, sitä parempi fiilis. Henkilökunta oppii nopeasti tuntemaan matkustavaiset ja he puhuttelevat parin päivän sisällä ihan nimellä. Jos hotelliisi kuuluu aamupala, on sillä tosi kiva aloittaa päivä.

Kreikassa kuuluu seikkailla erilaisissa ruokapaikoissa, mutta vältä kansainvälisiä eli siis etnisiä ravintoloita ja lomapaikan keskustan suuria syöttölöitä. Pieni ja selvästi kreikkalainen paikka on ihan ehdoton. Jos kurkistat sisälle ja näet tavernassa runsaasti väkeä ja etenkin kreikkalaisia, on se yleensä hyvä merkki. Ei toki välttämättä, eli omaa harkintaa kannattaa käyttää ja lisäksi netin tutkiminen on hyödyllistä.

Suuret hotellit, joko puolihoidolla tai all in exlusive-meiningillä eivät kerro eivätkä näytä aitoa Kreikkaa. Todennäköisesti niissä huoneet ovat hienoja, ruoat ovat erinomaisia ja kaikki toimii, uima-altaat ovat suuria ja tyylikkäitä ja jos ranta on ihan lähellä, myös meressä uinti onnistuu, mutta Kreikkaa ne eivät tuo esille. Kuvittele lähteväsi talvella Lappiin johonkin hienoon erämaakylpylähotelliin (jos siellä on sellaisia, en tiedä, en ole käynyt), mihin kirjaudut sisälle ja vietät koko lomasi siellä sisällä käyden kylpylässä ja kuntosalilla ja hieronnassa jne., mutta et laita nenääsi ulos kertaakaan ennen kotiinlähtöä.

5. Varo polttamasta ihoasi, varo etenkin kuumaan aikaan herkästi pilaantuvia tuotteita ja alkoholia

Kesällä Kreikan aurinko polttaa. Nykykäsityksen mukaan kevyt rusketuskin on vahingollista puhumattakaan ihon palamisesta. Suojaa siis itsesi vähintään suojakertoimella 50 ja sen lisäksi ihoa peittävällä vaatetuksella.

Mieti, mitä syöt, koska vatsataudit ovat lomareissulla (ja muutenkin) todella kurjia ja vatsapöpöt kuumissa olosuhteissa varsin rajuja. Pahinta, mitä olen kuullut ovat jäätelöannokset, joissa on jotain kermaa. Itse vältän myös majoneesia.

Alkoholi on äärimmäisen petollista kuumalla kelillä. Ainahan siitä varoitellaan, mutta etelänreissuilla ihmisille sattuu vahinkoja.  

6. Kooste - älä usko minua, vaan toteuta lomasi oman mieltymyksesi mukaan.

Yksinkertainen kooste. Etsi rauhaisa, pieni ja vähemmän kuuma aika ja paikka, tutustu kulttuuriin ja ympäristöön. Tutki ennen matkaa kiintoisat kohteet ja valitse parhaat.

 Vältä kuumia, ruuhkaisia ja suuria kohteita. Syö vain kreikkalaista ruokaa. Ui meressä, vältä uima-altaita. Vältä aurinkoa, älä vaan polta itseäsi äläkä myöskään liioittele auringonoton kanssa. Pidä aina auringon alla ollessasi päähinettä.

Muistutan vielä, että en laatinut sääntöjä. Jos tämä juttu kuulostaa pöljältä, niin älä usko yhtään. Kerroin vain, mitä olen henkilökohtaisella tasolla huomannut yli kolmenkymmenen vuoden ja kutakuinkin 50 matkan kokemuksella.

IMG_5878.jpg