Hieman yli neljä vuotta sitten Yhdysvalloissa tapahtui merkittävä asia, joka on ollut loppujen lopuksi paljon dramaattisempi kuin sitä osasin itse tässä pienessä ympyrässäni odottaa. Silloin Donald Trump valittiin tuon liittovaltion presidentiksi ja vaikka hänen valintansa ja se, mitä hän tulisi saamaan aikaan, olivatkin melkoinen arvoitus tuolloin, kirjoittivat monet asiantuntijat, että todennäköisesti hänen toimintansa tulisi olemaan melkoisen vahvasti yhteiskuntaan vaikuttava. Nythän me olemme sen nähneet, millainen mies kyseinen heppu on. 

Hyvin pian valintansa jälkeen jo ennen kuin hän vannoi virkavalansa, hän näytti maailmalle tietämättömyytensä ja myös asenteensa globaaleja suuria asioita ajatellen. Hän mm. irroitti USA:n Pariisin ilmastosopimuksesta. Maahanmuutto- ja siirtolaispolitiikassaan presidentti Trump on ollut hyvin negatiivinen ja yhtä lailla myös suhteissaan EU:hun. Hän on ollut hyvää pataa mm. Euroopan oikeistopopulistisiin valtionpäämiehiin ja samalla kohdellut EU:ta malkoisen negatiivisesti. Ylipäätään suhteiden solmiminen ja hyvien yhteistyötoimintojen vaaliminen on tälle herralle ollut ylipääsemätön ongelma ajatellen hänen tehtäväänsä.

On käsittämätöntä, kuinka maailman merkittävimmän valtion päämieheksi on valittu tyyppi, joka perustaa valtaansa valheisiin ja täysin itsekkääseen vallanhimoon vailla demokraattisen valtionjohtajan nöyryyttä kansansa edessä. Hän syytää jatkuvasti oman mielensä mukaisia väitteitä julistaen niitä totuuksiksi ja näitä fanaattiset kannattajat uskovat. Näiltä maailman nurkilta katoessamme on ollut helppo tajuta ne Trumpin jutut, jotka ovat silkkaa skeidaa. Ei tarvita kovin laajaa tietoutta ja ymmärrystä, kun tajuaa useiden Trumpin päätösten olleen vähintäänkin päättömiä. Hän aloitti salaliitto- ja pettämisväitteet presidentin vaaleja ajatellen jo viime keväänä ja on aivan säännönmukaisesti väittänyt voittaneensa vaalit ja mielestään menettänyt valta-asemansa, koska häntä ja kansaa on huijattu. Näin siitäkin huolimatta, että Trump hävisi kaikki vaalivilppihaasteet eri oikeusasteissa ja hän laittoi niitä liikkeelle tosi paljon.

Amerikassa Trump on onnistunut harhauttamaan ennen kaikkea heikon pohjakoulutuksen omaavia valkoihoisia fundamentalisteja, joita on ollut helppo ohjailla vetoamalla kansallisuustunteeseen ja nappaamalla sopivia kohtia kristinuskosta. Samalla on vieritetty esiin milloin mitäkin uhkakuvia syyllistämällä tietenkin maahanmuuttajia ja demokraattisia arvoja kannattavia valkoihoisia. 

Näiltä nurkilta katsottuna Trump on selkeästi syyllinen Washingtonin tapahtumiin. Melkoinen osa sekä senaatin että kongressin edustajista on tajunnut saman asian ja on hyvin vahvoin sanakääntein alkanut vaatia Trumpin erottamista ja syyteharkintaan asettamista. Luulisin lukemani perusteella, että lain ankara käsi koputtaa Trumpin ulko-ovella heti, kun lainmukainen immuniteetti katoaa hänen joutuessaan luopumaan pressan duunista vajaan kahden viikon päästä. On kyllä silkka vääryys, jos hän pääsee luistamaan kaikista vääryyksistään. 

Uskon kyllä, että Yhdysvallat nousee tuosta katastrofista ja koska demokraatit onnistuivat viemään Georgian vaalit, on Bidenilla hieman helpompi kenttä lähteä korjaamaan asioita, mutta se ei sitten tapahdu helposti ja vielä tulee hetkiä Bidenin ja Harrisin kaudella, kun kansakunta syyttää heitä huonoista päätöksistä pystymättä ajattelemaan, että ne johtuvat paljolti siitä, että uusi hallinto joutuu nyt siivoamaan Trumpin ja hänen joukkojensa aiheuttaman sekasorron. Ukson, että suurin osa sivistyneen maailman hallinnosta tevehtii ilomielin katsoessaan herra Trumpin takaraivoa hänen joutuessaan poistumaan tältä näyttämöltä. Uskoisin myös hyvin monien amerikkalaisten oppineen läksynsä, vaikka luokalleen jääviäkin riittää.

trump.jpg

(Kuva yle:n virallisilta sivuilta ja otettu by Jabin Botsford / Getty Images)