Kohta on joulukuu ja virallinen kaamosaikakin on aloitettu. Kaamoshan siis tarkoittaa sitä aikaa, kun aurinko ei lainkaan nouse. Suomessa se vallitsee pohjoisen napapiirin kohdalla ja sen pohjoispuolella ja kaamoksen pituus tietenkin riippuu siitä, kuinka kaukana pohjoisen suuntaan ollaan napapiiristä. Suomen tasollahan puhutaan pisimmästä kaaoksesta ihan pohjoisessa, Suomen ja Norjan rajalla, Utsjoella. Taitaapa olla Nuorgam tuo paikka.

Kaamoksesta puhutaan myös täällä Etelä-Suomessa, mikä sinällään on virheellinen toteamus, koska meidän tasolla talvipäivän seisauksen tienoilla aurinko viihtyy horisontin päällä lähes kuusi tuntia ja jos vaan sattuu selkeä päivä, niin onhan täällä ihan kirkasta, joskin vain ne muutamat tunnit. Jos on lunta, näkee ihan kohtuudellla, koska lumi sitten heijastaa varsin tiheän eteläsuomalaisen valaistuksen, mutta ennen kuin meille tulivat nuo vähäiset lumet, niin kyllähän tuolla ulkona oli tosi pimeää iltaisin ja öisin. Eilen illalla kävin vielä yhdentoista jälkeen ulkona kyttäämässä mahdollisia revontulia, joita en nähnyt, mutta kylläkin täysikuun (tai lähes täysikuun) ansioista pihalla oli kyllä suorastaan häikäisevän valoisaa. Pimeää siis riittää, mutta Lapin ihmiset eivät pidä Etelä-Suomen pimeyttä mitenkään kaamoksellisena, joskin toteavat, että näillä leveysasteilla ovat talvet kuitenkin synkempiä. Johtuu varmaan siitä, että meillä ei välttämättä aina ole kovinkaan kaksisesti lunta.

salmi1.jpg

Pakkasta meillä on nyt ollut muutaman päivän ajan ihan kunnolla - noin 10 astetta. Se tuntuu ihan talvelta, mutta onneksi ei ole kummemmin tuullut. Olen käynyt tekemässä ihan kunnollisia kävelylenkkejä, ja kyllä tuolla on tarennut aivan mainiosti. Eilen olimme pienellä metsäretkellä Salmin ulkoilualueella. Meillä oli makkaraa, kahvia ja keksejä eväinä. Sytytimme nuotion retkipaikalle (ihan sallitulle sellaiselle) ja paistoimme makkarat ja joimme kahvit. Ei siinä juuri sen enempää tarennut istuskella ja olla, koska kymmenen asteen pakkaseen ei vielä ihan ole ehtinyt tottua.

Ennusteet lupailevat pakkasten jatkuvan ja meille on luvassa vähän lisää luntakin. Saa nähdä, missä vaiheessa päässe suksille vai pääseekö ollenkaan. Sen aika näyttää.

salmi2.jpg