On taas se aika vuodesta. Joulu lähestyy ja sitähän kutsutaan perinteisesti adventiksi. Adventin aika alkaa kristikunnassa neljä sunnuntaita ennen joulunpyhiä, aikasintaan 27.11. ja viimeistään 3.12. 

Tähän adventtiin liittyy olennaisesti paljon vanhoja tapoja. Koska kyse on jouluun valmistautumisesta, leivotaan tietenkin paljon, ostetaan joululahjoja, pidetään pikkujouluja ja valmistaudutaan joulun viettoon. Onhan tämä koko adventti ja joulun aika kuitenkin muuttunut valtavasti minunkin elinaikana. Vanhat kristilliset perinteet ovat hiljalleen hiipuneet ja joulu on maallistunut markkinavoimien myllerryksessä. Pikkujoulut ovat nykypäivänä melkoisia rymyjuhlia, joskin varmasti joissain piireissä ne vieläkin vietetään hartaissa tunnelmissa.

Adventin aikaan kuuluu joulumusiikki. Konsertteja järjestetään kirkoissa ja saleissa ja niitähän riittää joka lähtöön. Meidän kamarikuorolla on joulukonsertti ihan juuri ennen pyhiä, ellei korona ihan sotke tätä suunnitelmaa. Hiiden Laulu järjestää myös konsertin, itse asiassa kaksi, ja olen menossa säestämään heitä. Olemme myös menossa ensi viikolla kuuntelemaan Club for fiven keikkaa ja nämä ovat nyt ainakin tämän hetken tiedon mukaan ne musiikkitilaisuudet, joihin olen menossa.

Iskelmälaulajat ovat jo kauan olleet innokkaita järjestämään joululaulukonsertteja. Valitettavasti. On heillä tietenkin siihen oikeus, mutta samalla he polkevat hienot ja asialliset joulukonsertit alas, kun kirkot täyttyvät vain sen takia, että porukka pääsisi näkemään tuollaisen artistin. Käsittääkseni meidän kirkkoon on tulossa kolme valtakunnallisesti tunnettua iskelmätähteä. Ainakin kaksi konserttia on loppuunmyyty. Vääjäämättä he pudottavat paikallisten kuorojen ja esiintyjien houkuttavuutta, mikä pitkän päälle vähentää motivaatiota treenata esim. joululauluja. Seurakuntien kuorot eivät ole ihan sellaisessa vaarassa, koska joulun aikaan riittää aina esiintymisiä monien pyhäpäivien ja kauneimpien joululaujen ansiosta. Monialaiset harrastajakuorot joutuvat koville, koska he eivät saa kansakuntaa liikkeelle. Meidän kirkon kokoisessa tilassa 50 kuulijaa on hieman ankean näköistä, joskin esitys pidetään, jos yksikin kuulija on paikalla. Siihen ei vain syty samalla intensiteetillä kuin ääriään myöten yleisöstä pullistelevassa kirkkosalissa.

Adventtiin kuuluu myös kalenteri. Jos se on joulukalenteri, sen avaaminen aloitetaan 1.12.. Jos se on adventtikalenteri, se aloitetaan ensimmäisestä adventtisunnuntaista ja niinpä saimme eilen avata omamme. Meillä on perinteisesti jo kauan ollut partiolaisten tuote, kuten myös tänä vuonna. avaamme vuorotellen,  ja koska minä pääsin avaamaan eilen, se tarkoittaa, että saan myös jouluaaton. Lähelläpä taas ollaan.

kalenteri.jpg