Tämän viikon lopulla alkavat yleisurheilun MM-kisat Budapestissä. Suomella on reipas yli kolmenkymmenen urheilijan joukkue ja kuten aina ennekin, sinne lähdetään suurin toivein etenkin, kun muistissa on viime kesän neljän mitalin EM-kisailu. Nuo kaikki mitalistit ovat matkassa edelleen, mutta erinäisistä syistä johtuen uskoisin vain Wilma Murrolla olevan mahdollisuuksia edes lähelle podiumia ja jopa sen korkeimmalle kohdalle. Suomen yleisurheilukansa on jälleen kieli pitkällä odottamassa suurta menestystä ja mitalien kilinää, mutta ihan kannattaa olla suhteellisen vaatimaton noissa odotuksissa. Kyllä pari mitalia on ihan realistinen ajatus, mutta täytyy muistaa, että niissä karkeloissa on paljon muitakin urheilijoita. En nyt sano, että erikoista, mutta huomioidaan nyt sellainen fakta, että joukkueessa on selvästi enemmän naisia kuin miehiä. Hyvänä juttuna on se, että juoksijoita on pikamatkoista kestävyyslajeihin saakka - tähän lasketaan myös kävely, kaikkiin heittolajeihinkin löytyy osallistuj(i)a ja myös hyppyihin,  kun muistetaan,. että pituushyppääjiä ei tänä vuonna kuitenkaan ole. Maamme joukkueessa on sitten vielä yksi moniottelija.

Mietin urheilijoiden menestymismahdollisuuksia kesän suorituksiin nähden ajattelematta kunnon vaihtelua. Voi olla, että suorituskyky kasvaa tai laskee, mutta sitähän emme voi tietää, joten tämä perustuu siihen, mitä olen nähnyt ja kuvittelen olevan mahdollisuuksien rajoissa. Niinpä en mieti ihmeemmin kenenkään etukäteisarvioinnissa enää erikseen kunnon kohoamista tai laskemista ennen kisojen alkamista edeltävien päivien tai viikon aikana.

On aivan selvää, että pettymyksiä tulee. Harvoin, jos koskaan, kaikki onnistuvat ennätyksiä tehtaillen ja sitä kuuluisaa sisua näyttäen suoriutuvat odotuksia paremmin. Yleensä jäädään alle odotusten. Toivottavasti tämä menestysnälkäinen kansamme antaa urheilijoiden suorittaa tehtävänsä rauhassa ja muistaa, että tosissaan jokainen yrittää ja tekee sen, minkä kykenee. Ihan mielelläni minäkin katson onnistumisia ja ennätyksiä ja niitä nyt toivon.

Naisten joukkue

200 m: Anniina Kortetmaa Jyväskylän Kenttäurheilijat ja Aino Pulkkinen Jyväskylän Kenttäurheilijat. Molemmat ovat toki onnistuneet kohottamaan tasoaan, mutta tiukka totuus on se, että maailmalla juostaan paljon kovempaa. Hyvä kuitenkin päästä arvokisojen vauhtiin ja hälinään ja niinpä ensi vuoden EM-kisoissa on mahdollisuuksia jopa välieriin, mutta ei näissä karkeloissa.

400 m: Mette Baas Joensuun Kataja Mette menee kotimaassa kovaa ja saa vastusta oikeastaan vain Viivi Lehikoisesta, mutta kuten muillakin pikajuoksijoilla, myös hänellä jää juoksu alkueriin.

800 m: Eveliina Määttänen Espoon Tapiot. Hän on tänä vuonna juossut kaksi kertaa alle kahden minuutin, mikä on todella kovaa vauhtia. Mikäli hän pääsee hyvään vauhtiin ja onnistuu taktiikassaan eli ei joudu pahoihin ruuhkiin ja tule pussitetuksi, on välieräpaikka mahdollinen.

1500 m: Nathalie Blomqvist IK Falken, Pedersöre.Juoksi juuri viime viikonloppuna 4.08,46,  mikä on nuorelle juoksijalle hyvä aika. Jää alkueriin, mutta voi hyvässä vauhdissa juosta ennätyksensä. Hyvä loppukirijä

5000 m: Camilla Richardsson Esbo IF. On hyvässä kunnossa, mutta maailman kärki on minuutin päässä, joten ei pääse pistesijoille, mutta hyvällä vauhdinjaolla voisi tehdä Suomen ennätyksen (n. 14.56)

10000 m: Camilla Richardsson Esbo IF Camilla saattaisi hyvinkin onnistua juoksemaan ennätyksensä, kunhan ei alussa ahnehdio paahtamaan liian kovaa. Tänä vuonna on viisi juoksijaa paahtanut alle puolen tunnin ja Camilla 31.12,78. 31 minuutin alitus ei ole mielestäni mitenkään mahdoton, mutta siihen vaikuttaa niin moni asia.

Maraton: Nina Chydenius Gamlakarleby IF, Kokkola ja Alisa Vainio Lappeenrannan Urheilu-Miehet. Arvaamaton reissu, mutta ei madhollisuuksia kärki- eikä edes pistesijoille.

100 m aj: Lotta Harala Tampereen Pyrintö, Reetta Hurske Tampereen Pyrintö. Maailmalla taso on kova. Eivät riitä Lotan ja Riikan eväät alkueriä pidemmälle.

400 m aj: Viivi Lehikoinen HIFK-friidrott, Helsinki. On kisoihin osallistuvien aitajuoksijoiden listalla hyvinkin korkealla ja voi jopa juosta loppukilpailussa, mutta välieräpaikkakin ja uusi ennätys olisivat kova juttu. Aitajuoksussa on monta muuttujaa ja yllätyksiä voi tapahtua.

Korkeus: Ella Junnila Tampereen Pyrintö ja Heta Tuuri Turun Urheiluliitto. Ella on edelleen vaivojensa vanki. Jää karsintaan. Heta Tuuri on ollut hieman varmempi, mutta perustaso on hieman liian alhaalla, joten karsintaan jää hänkin.

Seiväs: Saga Andersson Esbo IF, Elina Lampela Oulun Pyrintö ja Wilma Murto Salon Vilpas. Wilma on suuri suosikki ja iso pettymys tulee, jos loppukilpailupaikka ei aukea, mutta onko siitä liian kovat paineet. Se jää nähtäväksi. Joka tapauksessa Wilma on tällä kaudella ollut ihan maailman parhaimmistoa ja tosi hyvät mahdollisuudet mitalille ja jopa voittoon ovat olemassa. Loppukilpailuun ainakin Elina Lampelalla on mahdollisuudet ja hyvän päivän tullen myös Anderssonilla.

3-loikka: Kristiina Mäkelä Orimattilan Jymy ja Senni Salminen Imatran Urheilijat. Eivät ole loppukilpailukunnossa. Ihme on jos kumpikaan pääsee.

Kiekko: Salla Sipponen Tampereen Pyrintö. Maailman kärki on niin kaukana, että karsintakisa jää ainoaksi taisteluksi noilla kilpakentillä tänä vuonna.

Kuula: Eveliina Rouvali Kuopion Reipas,  Emilia Kangas Seinäjoen seudun Urheilijat ja Senja Mäkitörmä Varpaisjärven Vire, Lapinlahti  Jäävät karsintaan, mutta jospa tekisivät suurella stadionilla MM-hengessä  hyvät tulokset .

Moukari: Silja Kosonen Turun Urheiluliitto, Suvi Koskinen Kauhajoen Karhu ja Krista Tervo Karhulan Katajaiset, Kotka. Silja heittää loppukilpailussa hyvinkin kahdeksan parhaan joukkoon, mutta Suvi ja Krista jäävät karsintaan.

Keihäs: Anni-Linnea Alanen Oulun Pyrintö. Jää karsintaan. On heittänyt hyviä kisoja, mutta epätasaisuus vaivaa vielä. Tulevaisuuden heittäjä.

7-ottelu: Saga Vanninen Tampereen Pyrintö. Jos kaikki lajit sujuvat odotetusti, tekee Suomen ennätyksen, jolla ollaan kymmenen parhaan joukossa ja oikein hyvien päivien sattuessa korkeammallakin. MM-kisoista jää jokunen huippu pois, joten sijoitus saattaa olla vallan odottamattoman korkea.

Miesten joukkue

800 m: Joonas Rinne Saarijärven Pullistus. Joonas on koko kesän ollut vakaan tasaisessa kunnossa, mutta vaikka hänen tuloksensa ovat olleet aiempia vuosia parempia, on hän silti maailmantilastoissa 100 huonommalla puolella ja siksipä vain kova taktitointi ja juuri Joonaksella sopiva vauhti voisivat mahdollistaa välieriin saakka pääsemisen.

1500 m: Joonas Rinne Saarijärven Pullistus. Aika lailla samat sanat kuin 800 metrillä. Sopiva vauhti voisi siivittää Joonaksen lopultakin siihen tavoitteeseen, jota hän on hakenut eli Pekka Vasalan Munchenissä 1972 olympiakultajuoksussa tekemään Suomen ennätykseen. Riittäisikö se edes välierään on toinen kysymys.

110 m aj: Elmo Lakka Jyväskylän Kenttäurheilijat. Ihan hyvässä kunnossa, mutta alkuerään jää.

3000 m ej: Topi Raitanen, Helsingin Kisa-Veikot. Topi on valitettavan suuri arvoitus. Alkukesä lähti hyvin liikkeelle ja hän oli kunnossa ja sitten tökkäsi. Viime viikonloppuna hän sai alle hyvä 1500 metrin sileän kisan ja se antaisi jopa jonkinlaisia viitteitä kunnon sattumisesta kohdalleen. Paljon kovempaa kuitenkin pitäisi pystyä juoksemaan kuin tänä kesänä on tähän mennessä nähty.

20 km kävely: Veli-Matti ”Aku” Partanen Lappeenrannan Urheilu-Miehet, Jerry Jokinen Naantalin Löyly Aku käveli kovan ennätyksen hiljakkoin ja hänet tiedetään periksiantamattoman rajuksi äijäksi tien päällä. Ihan varmasti on mahdollisuudet 20 parhaan joukkoon, mutta riittäisivätkö rahkeet kympin sakkiin. Jerry Jokinen hakee kokemusta.

35 km kävely: Aleksi Ojala Urjalan Urheilijat ja Veli-Matti ”Aku” Partanen Lappeenrannan Urheilu-Miehet. Kuten jo moneen kertaan olen todennut, nämä tosi pitkät reissut ovat arvoituksia.

3-loikka: Aaro Davidila Lapin Lukko, Rovaniemi. Taustalla yksi kova hyppy, joka sekään ei kovin pitkälle riitä, mutta ehkä hyvä mennä haistelemaan suurkisojen meininkiä. Alkukilpailuun jää Aaron kisailu.

Seiväs: Juho Alasaari Laihian Luja ja Urho Kujanpää Tampereen Pyrintö. Molemmilla on hyvä mahdollisuus päästä loppukilpailuun, mutta tunnetusti hyvin herkkä laji. Kymmenen sakkiin ihan mahdollisuudet.

Moukari: Aaron Kangas Kankaanpään seudun Leisku. Aaronilla on varmaan joku krooninen tekniikkavaiva, koska pallukka ei ole pitkään aikaan lentänyt lähellekään ennätyslukuja. Kunnossa hän on, mutta moukarinheitto on käsittämättömän tekninen ja sitä myöten herkkä laji. Ei loppukiplailuun.

Keihäs: Lassi Etelätalo Joensuun Kataja, Oliver Helander Oulun Pyrintö ja Toni Kuusela Vimpelin Veto. Hyvin epävarma laji. Hyvänä päivänä jokainen heittää loppukilpailuun ja Helander toki taistelee vankimmin jopa mitalista. Yhtä lailla loppukisassa saattaa olla nolla suomalaista.