Vaalit on pidetty ja kuten valtioviisas, nyttemmin jo kauan Lohjan kivikirkon vieressä maan mullissa maannut Johannes Virolainen sanoi aikoinaan suurin piirtein niin, että pulinat pois, näin on äänestetty ja näillä mennään.

Niin kauan kuin muistan, ovat  voittajat antaneet eduskuntavaalien jälkeen mahtipontisia suunnitelmia siitä, kuinka maan suunta kääntyy paremmaksi ja ongelmat saadaan selätetyksi. Samaan aikaan hävinneet ovat maalailleet kauhukuvia tulevasta, kuinka uusi hallitus tulee vähintäänkin syöksemään maamme perikatoon. Tämä nyt vaan kuuluu politiikkaan ja pulinat pois.

Kokoomus voitti niukasti suuren vaalivoittonsa turvin ja yhtä selvästi suuresti voittaneet Perussuomalaiset tulivat kakkoseksi voittaen nipin napin hieman kannatustaan kohentaneen SDP:n. Kolme hallituspuoluetta eli Keskusta, Vihreät ja Vasemmistoliitto ottivat enemmän tai vähemmän turpaan ja siellä nurkissa varmasti pohditaan ankarasti, mitä pitäisi tehdä, jotta nousuun päästäisiin. Hallitusvastuu näinä rankkoina aikoina on maksanut näille puolueille paljon, ja siksi ne joutuvat todella kovasti miettimään tulevaisuuttaan, joka saattaisi perinteisestikin ajatellen onnistua parhaiten oppositiossa.

Perussuomalaiset ovat imeneet kannattajia ainakin Keskustalta. Ovatko myös Vihreät ja Vasemmistoliitto menettäneet ääniä Persuille? Sen ymmärrän oikeastaan aika hyvin, että oikeistopuolueissa siirrytään toiseen suhteellisen helposti, kuten Kepussa on ilmeisesti käynyt. Liike Persuihin vallankin Pohjanmaalla on ilmeisen selkeä. Vihreiden ja Vasemmistoliiton riveistä siirtyminen Persuille on kyllä omituinen yhtälö, koska arvot ovat niin totaalisen erilaiset. Voiko ihminen muuttaa käsityksiään noin paljon suhteellisen lyhyessä ajassa? Ihan nuoret, arvojaan etsivät ihmiset saattavat näin tehdäkin, mutta esim. minun ikäisille hyppy vasemmalta oikealle tai päinvastoin on aika absurdi ajatus.

Oli niin tai näin, eivät vaalit voittaneen Kokoomuksen pomolle, Petteri Orpolle, koita helpot päivät hallitusta koottaessa. Jos Kepun puheenjohtajan Annika Saarikon puheet hallituksesta poisjäämiselle pitävät paikkaansa, jää Orpolle huomattavasti vähemmän mahdollisuuksia saada enemmistöhallitus kasaan. Demarit ja Persut eivät ehkä hillittömän helposti istu samaan hallitukseen ja niinpä siinä tarvitaan melkoista kauhan heilutusta, ennen kuin soppa on valmis. Tulevatko RKP ja KD pelastamaan enemmistötarpeen?

Tänään on kuitenkin suuri päivä, kun Suomi virallisesti hyväksytään NATO:n jäseneksi. NATO:n päämajan pihassa yksi lipputanko saa huipulleen siniristilipun, mikä ihan oikeasti luo suurempaa turvallisuutta tänne Pohjan perukoille. Käytännössä se ei kaiketi tule juurikaan näkymään, mutta tositilanteessa konkreettinen apu tulisi olemaan erittäin vahva - ihan erilainen kuin silloin, jos olisimme NATO:n ulkopuolella.