Hallitus on luvannut lisää poliisivoimaa ja myös lisää rahaa poliisin toimintaan, mikä näissä oloissa on hyvä asia. Jengiytyminen ja yhteiskunnan segregoituminen muutenkin ovat jo aiheuttaneet ongelmia ja siksi on hyvä, että perusturvallisuuteen kiinnitetään huomiota.

Poliiseja pitäisi kouluttaa, mutta ongelmana on tällä  hetkellä se, että koulutukseen hakeutuvista monet ovat sopimattomia sekä koulutukseen että itse varsinaiseen työhön. Niin fyysinen kuin psyykkinen kunto eivät monella hakijalla täytä kriteereitä. Pizza-, purilais- ja energiajuomakansa ei yksinkertaisesti selviä alan vaatimista haasteista. Kunto ei kasva konsolipelejä pelatessa. Täytyy muistaa, että työ muuttuu koko ajan rankemmaksi yhteiskunnan raaistumisen myötä.

Ruotsalaiset varoittavat koko ajan tekemästä samoja virheitä kuin siellä on tehty. Koska Suomi, kuten Ruotsikin, tarvitsevat maahanmuuttoa eli siis tuottavaa työtä tekeviä ihmisiä, ei sen totaalikielto ja tiukka rajaaminen ole mikään ratkaisu, mutta sisäänmuuttotoimet täytyy nyt sekä suunnitella että myös rajata sellaisiksi, että tänne ei kuka tahansa noin vaan pääse muuttamaan.

Suuri ongelma on edelleen se, että ne maahanmuuttajat, jotka tulevat sellaisesta kulttuurista, joka on uskonnon tai poliittisesti tiukan valvonnan alainen, eivät pysty helposti sopeutumaan liberaaliin sivistysvaltioomme, mikä sitten aiheuttaa ylilyöntejä. Olisi erittäin tärkeää pystyä selvittämään kaikille tänne muuttaville tai muuttoa yrittäville, mitä tässä maassa saa tehdä ja ennen kaikkea, mitä ei saa tehdä. Täytyy muistaa, että liberaaliin yhteiskuntaamme kuuluu mm. uskonnonvapaus ja jos pukeutuminen on sen ulkoinen merkki eikä siinä rikota lakeja, ei siihen saa puuttua. Jos uskonnon nimissä tehdään väkivaltaa, on se pääosin uskonnon tulkinnan väärinymmärtämistä, mutta sellaisia ihmisiä pitää rankaista. Suomessa suurin uskonto on edelleen kristinusko, mutta senkin nimissä tai sen joukoissa kulkevien keskuudessa ovat ihan valkonaamaiset suomalaiset tehneet tosi häijyjä rikoksia ja kiusantekoja alkaen lapsiin kohdistuvista seksuaalisista väkivallan teoista ja valtaväestön epänormaaleina pitämiin ihmisiin.  Suurin osa suomalaisista alkaa olla ateisteja, joten rikosten syyksi on tavallaan ihan turha enää laittaa ulkomaalaisten harjoittamia uskonnollisia perusteita, vaikka näitä toki tapahtuukin. Yksi tärkeimmistä asioista on selvittää maahanmuuttajille suomalaisten lakien ja perustapojen kunnioittaminen. Maassamme vallitsee tasa-arvo ja sitä täytyy kunnioittaa. Sitä on myös perimältään suomalaisten ihmisten kunnioitettava. Jos ihmisen vakaumus perustuu jonkun henkilön eriarvoistamiseen sukupuolen, ihonvärin, uskonnon tai minkä tahansa asian perusteella, on syytä pakata matkalaukku ja poistua tästä maasta. Hyvinvointi perustuu vapauteen.

Suomessa olisi päästävä siihen, että maahanmuuttajien kielikoulutukseen olisi panostettava. Kielen osaaminen on järjettömän tärkeää. Lapset oppivat nopeasti ja heidän pitäisi päästä välittömästi samanikäisten lasten kanssa tekemisiin. Päiväkodit ja koulut ovat tietenkin tässä etusijalla, mutta maahanmuuttajalasten pitäisi myös päästä harrastuksiin kiinni, mikä taas on usein ihan mahdotonta, koska monet harrastuksista ovat kalliita jopa natiivisuomalaisille vakituisesti työssä käyville.

 

Rasismi on raju juttu ja jos siihen ei nyt pian puututa, karkaa se käsistä ihan kokonaan. Suomalaiset ovat aina suhtautuneet ennakkoluuloisesti vieraisiin tai muuten valtaväestöstä eroaviin ihmisiin. Minun lapsuudessani ei maassamme asunut juurikaan ulkomaalaisia, mutta romanit olivat rasistisen kohtelun piirissä. Muistan kyllä, kuinka heille huudeltiin ja heitä kohdeltiin yliolkaisesti niihinkin aikoihin, kun olin alle kouluikäinen. Vanhemmat ja jopa monet opettajat kasvattivat meitä kyllä huolella välttelemään romaneja ja jos jotain kylällä sattui, oltiin hyvin kärkkäitä syyttelemään heidän heimoaan. Toki usein oli syytäkin - ei sitä voi kieltää.

Koulukiusaamista on aina ollut ja tulee olemaan. Ennen se oli täällä kotimaassamme omien kansalaisten välisistä eroista syntynyt ongelma. Koululaisia kiusattiin vaatetuksen, eväiden, likaisuuden, elintasotavaroiden puuttumisen ja ulkoisen poikkeavuuden takia - mikä tahansa erilaisuus riitti. Nykyään kiusaamista aiheuttavat samat asiat, mutta rasismi on tullut lisänä ja sitten samalla kiusaaminen on raaistunut. Tässä kohtaa syytetään kouluja saamattomuudesta ja kyvyttömyydestä, mikä ei ole juurikaan totta. Yksi suuri ongelma on lainsäädäntö, joka sitoo oppilaitosten mahdollisuuksia tarttua kiusaamiseen. Se ei suinkaan ole ainoa syy, koska koko homma lähtee liikkeelle lasten kasvatuksesta ja kotien voimattomuudesta. Kotiongelmien taustalla on paljon ja vaikka perheissä olisi taloudellisesti asiat kunnossa, voivat kotien asenteelliset tavat vaikuttaa jälkikasvuun niin, että kiusaaminen muuttuu astetta pahemmaksi ja liikkuu jo rikoksiksi tunnustettavissa teoissa.

Pitäisikö rikosvastuuikää laskea? Se on kovin pulmallista, mutta toisaalta kouluikäiset tietävät tasan tarkkaan, että eivät kovin ihmeelliseen vastuuseen joudu, vaikka tekisivät sellaisia tekoja, joista vastuuvelvolliset voivat joutua vankeuteen tai vähintäänkin saada sakkoja. Eivät siinä kasvatuskeskustelut eivätkä määräaikaiset koulusta erottamiset mitään auta. Minun lapsuudessani uhattiin huonosti käyttäytyneitä kasvatuslaitoksella, joskaan en tiedä oliko niitä enää 1960-luvulla, mutta ehkä olisi syytä. Kiusaajille ja erityyppisiin rikoksiin ajautuneille alle 15-vuotiaille voisi määrätä kotiaresteja, joita sitten digitaalisesti valvottaisiin samanlaisella nilkkapannalla kuin vankilalomille pääseville vangeille. Näin nuori saisi elää kuta kuinkin normaalia elämää.

Kyllä täällä kotimaassa riittää päättäjillä, lakien laatijoilla ja järjestystä valvovilla tekemistä.