Jokainen meistä käy vessassa monta kertaa päivässä ainakin meidän tapaisissa kehittyneissä yhteiskunnissa. Toki se vessa voi myös olla ns. ulkohuussi, kuten kesämökeillä usein on. Nykyään hyvin moni hankkii kuivakäymälän, missä koko vessareissujen tuotanto kompostoidaan, eivätkä bakteerit ja virukset pääse samalla tavoin haittaamaan kuin entisaikaan.

Hesarissa oli tänään juttua vessakäynneistä ja etenkin siitä, että niin tavallista ja arkipäiväistä kuin tuo homma onkin, ei siitä ole tehty kunnollista tutkimusta. Nyt on oikein tutkijatohtori puuttunut asiaan ja jos ei ihan hirveästi vielä puhunutkaan asiasta, niin ainakin avannut keskustelua aiempaa laajemmaksi.

Jokainen maailman ihminen pissaa ja kakkaa päivittäin. Kyse on valtavista määristä, koska Telluksella on 8 miljardia ihmistä. Siksi on suorastaan ihme, että vessa- tai ylipäätään pissakakkatapoja ei ole tutkittu tarkemmin.

Meillä ns. kehittyneissä kulttuureissa on rakennettu etenkin taajamissa, mutta ihan maaseuduillakin vessat sisälle ja ne on kytketty viemäriverkostoihin tai syrjemmässä omiin kaivoihin. Maapallollamme on alueita, jotka kärsivät kuivuudesta ja siksi tuntuukin ihan hurjalta, että huuhtelemme vessan tuotokset puhtaalla vedellä. Vesi- ja viemärijärjestelmässämme kuitenkin jätevedet puhdistetaan ja näin ne voidaan palauttaa käyttövesikiertoon.

Siellä päin maailmaa, missä näitä verkostoja tai kaivoja ei ole, pissat ja kakat hujautetaan reippaasti luontoon ja mitä kauempana ns. sivistyksestä olemme, sitä välinpitämättömämmin niihin suhtaudutaan. Niinpä erilaiset virukset ja bakteerit kyllä pääsevät niissä leviämään ja kaikenlaiset orgaaniset jätteethän houkuttelevat haittaeläimiä, kuten kärpäsiä ja rottia.

Me täällä ns. sivistyksen kehdossa kehuskelemme hyvällä hygienialla. No, emmehän me normaalitilanteessa ainakaan kakkaile pitkin pihoja. Pissalla varmasti monet käyvät ulkona jossain pihan perällä, mutta kakka-asiat kyllä hoidetaan normaalisti vessassa. Näennäisestihän tuo hygienia on toki ihan paikallaan, mutta ei sillä kannata retostella.

Yksi merkittävämpiä asioita on vessa-asioinnin yhteydessä tai itse asiassa sen päätteeksi käsien peseminen. Ihan pikkuisen pöpökammoisena ja etenkin koronan aikana ja sen jälkeen olen pyrkinyt olemaan erittäin huolellinen sen kanssa. Lämmintä vettä, saippuaa ja huolellinen kuivaaminen. Se on todettu ihan tieteellisestikin tärkeäksi. Opettajan ollessani jouduin koko 40 vuoden ajan muistuttamaan oppilaita kunnollisesta käsien pesusta. Käyn aina liikkuessani myös julkisissa vessoissa ja voitte uskoa, että todella usein näen siellä niin poikia kuin miehiäkin, jotka menevät suoraan urinaalilta tai pöntöltä ulos, pyyhkien sormiaan housunlahkeisiin.

Yksi oikeasti merkittävä juttu on se, että kun huuhtelee pöntön, pitää sulkea kansi . Erinäisiä bakteereja - niin kuin miljoonia - levähtää ilmoille siinä vaiheessa, eikä niitä kannata hengitellä.

Vessassa ei kannata lukea mitään - ei kirjaa, lehteä, kännykkää, tablettia... Varsinkin sähköiset laitteet imevät staattisen sähkön avulla runsaasti pöppelöitä ja niidenkin kautta voivat monet taudit levitä.

Siinä Hesarin artikkelissa oli monta muutakin ihan hyvää vessakulttuuriimme liittyvää juttua. Suosittelen lukemaan. Sattuneesta syystä en liitä tähän artikkeliin mitään kuvamateriaalia.