Kaikille vuoden kuukausille yhteisinä piirteinä sen enempää sitten niistä kirjoittamatta totean, että luin paljon (vajaa sata kirjaa vuoden aikana), katsoin (turhan) paljon telkkaria ja tapasimme nuorinta lastenlasta melko usein (toki myös niitä vanhempia). Vanhin lapsenlapsi oli armeijassa käytännössä koko vuoden ja häntä toki tavattiin lomien aikana.

Tammikuu

Vuosi alkoi hiljalleen vanhaan malliin. Tein hieman sijaisuuksia, kävin kuorossa ja aloitin netissä kreikan kielen keskustelukurssin. Hiihdin, minkä pystyin, mutta valitettavasti lumet sulivat välillä pois tullen sitten taas ryöppynä takaisin eli lumitöitä sai  tehdä ihan sydämen kyllyydestä. Kun en päässyt hiihtämään, kävelin. Kuorotreenejä jatkettiin normaalisti. Vanhin lastenlapsista meni armeijaan. Kävin kuoronjohtajan kanssa katsomassa yhden HIFK-KalPa-pelin. Emma täytti 12 ja häntä toki juhlittiin.

Helmikuu

Tuli lunta ja pääsin taas hiihtämään itse asiassa tosi hyvin. Enemmänkin olisin voinut, mutta tässä iässä on pakko pitää lepopäiviä. Muuten hommat sujuivat ihan samalla tavalla kuin tammikuussakin musiikin, kreikan ja eläkepäivien rytmityksessä. Kävimme Essin kanssa Upinniemessä Laurin valatilaisuudessa palelemassa. Artturilla oli vanhojen tanssit, mutta en päässyt sinne, koska sukulaisten osuus oli määrällisesti rajoitettu.

Maaliskuu

Vielä kykenin hiihtämään ja saavutin talven tavoitteen eli 300 km - nipin napin, mutta kuitenkin. Eduskuntavaalien läheisyys näkyi ja kuului ärsyttävyyteen saakka ja lopulta hävitin Facebookin, Twitterin ja Instagramin itseltäni kokonaan, enkä sen koommin palannut sen pariin. Kun viimeinkin eläkeukkona minulla olisi ollut mahdollisuus seurata huoletta hiihdon MM-kisoja, ei se sitten suomalaisten surkean menestyksen takia juurikaan innostanut. Vähän toisella silmällä katselin. Nuorin lastenlapsi täytti kaksi ja oli juhlinnan kohteena. Filmasin dronella aika upeita talvivideoita. Vietimme yhden yön yhdistyksen mökillä. Musahommat ja kreikka-jutut jatkuivat.

Huhtikuu

Eduskuntavaalit menivät, kuten menivät. Lumet sulivat ja pihan kunnostus alkoi hiljalleen. Ostin Irmelille nimipäivälahjaksi moottorisahan, jota saan kyllä käyttää halutessani. Katkoimme isoja oksia ja tilasimme pihaan siirtolavan, jonka kuorma-autokuski sitten vei pois. Täytin 66 juhlimatta sitä sen kummemmin. Loppukuusta pääsin aloittamaan pyöräilykauden. Olimme muutaman päivän Ateenassa, mikä oli ihan kiva nähdä, mutta muuten emme erikoisesti siitä tykänneet. Se huomasin, että kreikan kielen puhetaito oli huomattavasti kehittynyt keskustelukurssin ansiosta. Loppukuusta vietimme vajaan viikon Tampereella Holiday Clubin muhkeassa lomaosakkeessa (OAJ:n kautta). Soitto- ja lauluhommat jatkuivat perinteiseen tapaan. HIFK jäi neljänneksi liigassa, mikä alkukauden heikkojen esitysten jälkeen oli ihan kohtuullinen suoritus.

Toukokuu

Ilmojen lämmetessä pyöräily pääsi hyvään vauhtiin ja niin myös pihan siivous, Ulkohuoneen kuntoon laittaminen kuten myös kasvihuoneen järjestäminen, joka tosin oli Irmelin hommaa. Loppukuusta oli muutama kuoroesiintyminen mm. Martti Kilpeläisen muistokonsertti. Amerikkalainen yliopistokuoro kävi säväyttämässä. Kävimme retkeilemässä tässä kotikuntamme hienoilla paikoilla. Bändillä oli reipas keikka, joka sitten poiki loppukesälle uuden. Jääkiekon MM-kisat sujuivat taapertaen ja lopulta Suomi putosi mitalipeleistä häviten puolivälierässä Kanadalle.

Kesäkuu

Kesään pääsin pienen flunssan kiusaamana ja sen takia jäi sitten ystäväperheen tyttären yo-juhlat väliin kuten myös Kivijärven reissu, minne olin menossa perheystävämme muistotilaisuuteen. Tauti meni kyllä nopeasti ohi ja pääosan kesäkuun toimista muodosti pyöräily. Minun piti lähteä kuororetkelle Savonlinnaan, mutta kuulo-ongelmien takia jouduin harmittavasti sen peruuttamaan. Loppukuusta tuli tosi lämmintä ja talviturkki jäi kellumaan Penikkalampeen. Pihaa laiteltiin ja hoidettiin ja parin pojan synttäreitä juhlittiin. Käytiin Alppilan rodopuistossa. Kävelimme hautausmaalla katselemassa tuttujen ihmisten hautoja. Etenkin loppukuusta oli todella helteistä.

Heinäkuu

Kesän toinen suunniteltu Kivijärvi-reissu kaatui taasen terveysongelmaan. Harmi oli suuri, koska olimme menossa enoni 90-vuotispäiville. No, se sitten jäi,  ja jouduimme myös perumaan perinteisen Woodstockin, koska emme löytäneet mitään yhteisesti sopivaa aikaa . Loppukuusta pääsimme kuitenkin varaamallemme Ahvenanmaan matkalle. Asuimme tutussa paikassa ja puhuimme runsaasti ruotsia. Reissun kohokohta oli Nordmanin keikka. Pyöräilin edelleen paljon ja tavoite (1000 kilometriä) lähestyi kovasti. Heinäkuu oli aika sateinen ja jopa koleahko, mutta meitä se ei niinkään haitannut. Helteet eivät ole niin mieltä ylentäviä enää tässä iässä. Yleisurheilua seurasin vankasti. Musisointi oli ihan nollissa. Osuin dronella puuhun ja se särkyi - harmitus oli keskimääräistä suurempi. Juhlimme 18 vuotta täyttänyttä tyttären poikaa.

Elokuu

Kohtuullisen hyvää keliä riitti elokuussa. Uintikausi kuitenkin päättyi vesien jäähtyessä alle minun minimirajan. Bändin kanssa alettiin soittotreenit loppukuun keikan takia. Bändi sai lopulta vuoden pohdinnan jälkeen nimen - AVK (Ammatinvalintakysymys) Rouva meni loman jälkeen töihin ja lopetti melkein saman tien jääden pysyvästi pois hommista. Meillä oli hieno elokuvafestivaali yhtenä viikonloppuna - katsoimme kaksi leffaa "Belfast" ja "Koulu maailman laidalla". Kävimme kuuntelemassa loistavaa keikkaa Halikossa - Edu Kettunen siellä lauleli. Nilkkani turposi eräänä päivänä ja lopputuloksena oli sitten Ahvenanmaan terveinen eli borrelioosi. Kova antibioottikuuri ja sen aikana vielä koronavirus iski eli aika heikkoon kuntoon päädyin. Loppukuusta pääsin jo pyöräilemään varovaisesti.  Yleisurheilun MM-kisoja katselin ahnaasti.

Syyskuu

Kuorojutut, bänditreenit ja kreikan opiskelu pääsivät alkuun. Seurasin tosi tiukkaa Suomi-Ruotsi yu-maaottelua. Sain tuhat kilsaa täyteen pyöräillen ja ajelin vielä satakunta päälle. Pääsimme sitten lopulta kuun puolivälissä Kivijärvelle, missä juhlistimme enoni 90-vuotista elämää. Samalla reissulla vietimme myös yön Jyväskylässä. Jääkiekkoliiga pääsi alkuun. Pihaa alettiin hiljalleen valmistella syksyä ajatellen, mutta sitä kiroilin, kun oli niin lämmintä, että lehdet eivät halunneet pudota puista. Loppukuusta olimme kunnon perinteisissä häissä - kirkkovihkiminen, ruokailu ja tanssit päälle. Rouvan serkun poika siinä naimisiin meni (niin, ja hänen vaimonsa myös).

Lokakuu

Pihaa siivosin ja järjestelin. Ulkohuone siivottiin, grilli laitettiin pakettiin kevättä odottamaan. Minä harjoittelin hurjasti sähkökitaran soittoa, koska bändissämme on jo muutenkin monta pianistia ja minua lukuun ottamatta ei ole kitaraa soittavaa tyyppiä. En kuitenkaan koskaan aiemmin ollut soittanut sähkäriä ns. soolosoittimena ja siksi jouduin treenaamaan rajusti. Kävin bändin rumpalin kanssa kuuntelemassa Eagles Tribute Bandia Malmilla - loistava keikka. Käytiin Kertun (hyvin pienillä) synttäreillä. Kuorossa treenasimme vahvasti Faurén Requiemia. Kreikan tunneilla puhuttiin paljon ja opiskeltiin toki kielioppiakin.

Marraskuu

Saatiin piha lopulta talvikuntoon, kun ne lehdet lopulta putosivat juuri ennen lumen tuloa. Ostin korvamonitorit bändikeikkoja varten. Vietin päivän Naantalissa tutkien etenkin vanhaa kaupunkia. Nätti pieni kaupunki ja ilman turistiruuhkaa oli ihan kiva katsella ranta-alueita. Kuoro teki kaksi Requiem-keikkaa heti kuun alussa. Ensin Mynämäellä ja sitten täällä kotikirkossa. Bändi teki hyvän keikan, mistä suuri ansio miksaajallemme, jonka keksimme houkutella mukaan kuvioihin edellisen keikan miksausongelmien takia. Koin suurta ylpeyttä onnistuessani soittamaan monessa biisissä jonkinlaisen sähkärisoolon.

Joulukuu

Pääsin vähän itsenäisyyspäivän jälkeen taas hiihtämään ja sain kuin sainkin joulukuun aikana 100 kilometriä täyteen. Talven aikana tavoite on 300 kilsaa, mikä ei ole lainkaan mahdotonta, kunhan kelit ja terveys sen sallivat. Kävin silmälääkärissä tavallaan ihan turhaan, koska minulla ei ollut mitään muutoksia ja samalla reissulla kävimme Tuomaan markkinoilla ja Ateneumin kahvilassa. Armeijapoika pääsi reserviin omin siivin - viimeisellä viikolla tuli ylennys. Joulun aikaan oli kiivas musisointiviikko - bändikeikka, kuorokeikka, joululaulujen soittelu eräässä hoitokodissa, yhden jumiksen urkurina toiminta, radiojumalanpalveluksessa esilaulajana toimiminen sekä Pekka-laulajan säestys markkinoilla. Kohokohdiksi muodostuivat bändin keikka, jonka päätin pitkään kitarasooloon, joka meni kaiketi aika syvälle - ainakin meteli tanssiyleisön keskuudessa oli sitä luokkaa. Sitten lauloin kuoron joulukonsertissa soolon, joka sekin oli yleisön palautteesta päätellen onnistunut temppu. (Oli siinä hieman häikkää, mutta sitä ei oikeastaan kuule, jos ei tarkasti tiedä, mistä on kysymys). Kaikki lapset ja lastenlapset kävivät meillä joulun pyhinä vähän vuorotellen ja joulu siis sujahti kivasti. Sain runsaasti kinkkua, pipareita ja maksalaatikkoa ja se riittää minulle. Vuosi päättyi reippaaseen pakkaseen.