Eilen sitten alkoi tuo kautta aikain ensimmäinen suomalaisten miesten jalkapallomaajoukkueen taisto Euroopan valiofutaajien keskuudessa. Vastustajana oli Tanska ja etukäteen toki odotettiin juuttien vievän koko potin helposti. Tuo eilinen peli tullaan varmasti muistamaan pitkään Euroopan jalkapallohistoriassa ja olihan siinä valtavaa tragediaa ja lähellähän se oli, että katastrofi olisi ollut vähintäänkin maanjäristyksen luokkaa.

Otteluhan päättyi kaikkien yllätykseksi Suomen Huuhkaja-porukan voittoon sataprosenttisella osumatarkkuudella. Tanskalaiset saivat 22 tai 23 laukausta Suomen maalia kohti, mutta eipä verkko heilunut. Suomi sai yhden shotin kohti Kasper Scheimchelin vartiomaa maalia kohden ja niinpä vaan Joel Pohjanpalon pukkaus yllätti tanskalaismaalivahdin. Pohjanpalon lisäksi Huuhkajien supersankari oli Lukas Hradecky, jonka marssi soi komeasti ja kulminoitui rankkarin torjuntaan. Kaiken totuuden nimissä tanskalaispelaaja epäonnistui potkussaan eikä yksi Euroopan parhaimmista maalivahdeista pahemmin hätkähtänyt sen torjunnassa.

Se, mikä tullaan parhaiten muistamaan tästä matsista on tanskalaispelaaja Christian Eriksenin saama sydäninfarkti. Ilman lääkintähenkilökunnan nopeaa toimintaa Eriksen olisi saattanut kuolla, mikä on toki huippukuntoiselle urheilijalle käsittämättömän harvinaista. Koko jalkapallostadionin yleisö ja kentällä olleet pelaajat ja muu asiaankuuluva porukka oli järkytyksestä aivan hiljaa. Tätä kirjoittaessani tiedämme jo, että Eriksen selvisi hengissä, mutta todennäköisesti ura päättyi 29-vuotiaana Euroopan huipulla. Tämä on kuitenkin vielä spekulaatiota. Lopulta peli jatkui noin puolitoista tuntia myöhemmin molempien joukkueiden yhteisellä päätöksellä, jota Tanskan valmentaja on kyllä tänään pitänyt huonona ratkaisuna. Shokkiin joutuneet tanskalaispelaajat olivat varmaan aika paljon omaa pelitasoaan alempana ja tämähäm tietty meni Huuhkajien hyödyksi. Yhteinen päätös se kuitenkin oli tuo pelin jatkaminen eli ehkä sitä on nyt turha suuremmin jälkikäteen spekuloida.

Huuhkajat voi vielä elvistellä tällä hetkellä sellaisella asialla, että joukkue on ainoa kaikki arvokisoissa pelaamansa pelit voittanut joukkue sadan prosentin osumatarkkuudella. Tämä tilasto toki muuttuu jo keskiviikkona, kun vastaan asettuu Venäjä, mutta katsotaan nyt. Veikkaukseni kyllä on sen verran synkkä, että tappio sieltä tulee, mutta ehkä se Suomen raju kilpikonnapuolustus tulee pitämään maalit aika tiukalla ja Hradecky on siellä lopulta viimeisenä lukkona.