Nyt, kun tämä kevät hiljalleen pääsee vauhtiin, on meidän koko ajan valmistauduttava entistä kovempaa vauhtia tuohon tulevaan kesään. Monet puutarhahommat on tehtävä hyvissä ajoin, koska ne ovat joko hankalia tehdä puiden ja pensaiden ollessa täynnä lehtiä tai sitten niitä kaikkia töitä ei vaan auta jättää liian pitkälle.

Ihan oikeastaan pakollinen homma on tuo autojen renkaiden vaihto. Talvirenkailla ei oikeastaan saisi enää huhtikuun puolella ajaa, mutta siinä kyllä joustetaan paljon, koska melkoisia myräköitä voi vielä tulla ja aika monet eteläsuomalaiset ainakin normaalioloissa lähtevät vielä pohjoisen suuntaan ihan Lappia myöten tämän huhtikuun aikana. Me emme ole oikeastaan menossa yhtään minnekään täältä etelästä ja niinpä tulimme siihen tulokseen, että vaihdetaan ne renkaat kesävärmeisiin.

Pena sai uudet tassut perjantaina. En viitsi itse niitä alkaa sorkkimaan, kun niissä on ne kevyet vanteet ja se kiristys on niin tarkkaa niissä. Tuossa ihan lähellä on hyvä firma, missä homma hoituu varttitunnissa ja joskus nopeamminkin ja näin taas tapahtui tuossa perjantaiaamuna.

Pampulassa on perinteiset ruostevanteet ja siihen hommaan en kyllä käytä mitään firmaa. Viime syksynä vaihdoin itse, joskin hieman selkäni kustannuksella, ja siksipä pyysin yhden nuoren miehen avukseni. Aksuhan sieltä tuli ja ei siinä kauan nokka tuhissut, kun kaikki neljä pyörää oli vaihdettu. Samalla, kun nuori mies ruuvasi renkaat pois ja uudet paikoilleen, minä sitten pesin talvipyörylät painepesurilla ja juuriharjalla ja sainphan enimmät ravat näin pois. Hyvin homma hoitui ja taas ajellaan ainakin hiljaisempaa kyytiä, jos ei sitten sen kovempaa kuin talvella.

pampula.jpg

Jo tuossa aiemmin ehdinkin kertoilla ostaneeni raivaussahan. Aika hurja kapistus kaikkiaan. Nyt kun minulla on myös kypärä, saatoin ottaa härvelyksen käyttöön. Se onkin rajumpi rakkine kuin ensin arvelin. Se nimittäin vetää kovasti vastakkaiseen suuntaan kuin terä pyörii, mikä tietenkin on selvää. Se ei ole kamalan painava, mutta tasapainon pitäminen on oma hommansa. Pari kertaa sieltä räiskähti joitain risuja naamalle leikatessani ruusupuskaa, eli kypärä ja siihen liittyvä kasvosuojus ovat kyllä ihan välttämättömät. Kypärään kuuluu myös kuulosuojaimet, koska uskoakseni kone huutaa hyvinkin 100 dB:n voimalla eikä sitä todellakaan halua kuunnella.Odotetusti ruusupuska sai huutia vallan nopeasti.

raiva.jpg