Olen käynyt Kreikassa lomalla ja työreissuilla yli neljäkymmentä vaan en viittäkymmentä kertaa. Osaan puhua, lukea ja kirjoittaa maan pääkieltä, joskaan en tietenkään täydellisesti, mutta sen verran, että pärjään kauppa- ja tavernareissuilla ja hieman kuulijasta riippuen erilaisissa keskusteluissa. 

Etsiydyn yleensä sellaisiin paikkoihin, missä on meri lähellä ja kaikki näkemisen ja kokemisen arvoinen niin ikään suhteellisen helposti saavutettavissa. Niinpä mahdolliset kohteet ovat yleensä pieniä tai korkeintaan keskikokoisia saaria. 

Suuret turistimäärät eivät minua hirveästi haittaa, mutta luulenpa, että paikallisia asukkaita ne tavallaan haittaavat, vaikka toisaalta tuovat leivän kreikkalaisten pöytiin. En ole käynyt Kreikassa loppusesongin aikana kuin pari kertaa, mutta en ole joutunut kokemaan sitä pahinta tursimiväsymystä, mistä olen toki kuullut. Olimme joskus muutama vuosi sitten Kreetalla syysloman aikaan ja silloin oli sikäli kivaa, että turreja ei enää ollut paljonkaan ja joka paikkaan mahtui hyvin ja kaiken lisäksi oli hyvät ilmat. Pieni kylä Kreetalla, missä olimme, oli kyllä jo sulkeutumassa talveksi. Jokunen hassu taverna enää auki, eikä rannalla ollut käytännössä ketään. Otimme aurinkotuolit, mutta eipä siellä kukaan meiltä rahaa tullut enää keräilemään.

Inhoan suuria hotellikomplekseja ja ajatus all exclusivesta on vastenmielinen. Pieni kotoisa hotelli, missä johtaja istuu puutarhassa ja osallistuu talon töihin, pieni aamiaisruokala ja baari ovat Kreikassa parasta. Jos hotellissa on uima-allas, siellä saattaa enimmilläänkin olla viisi ihmistä. Huone on täysin kelvollinen, jos siinä on sänky ja vessa. Ei tarvitse olla tähtiä, kunhan se on suhteellisen siisti. Ilmastointi on hyvä, jos eksyy reissulle kuumaan aikaan, mutta yleensä en mene heinä-elokuussa, kun Kreikassa on todella helteistä.

Jos nyt pitäisi heittää viisi minua eniten ilahduttanutta Kreikan kohdetta, niin suosikki on ehdottomasti Santorini. Olen siitä kirjoittanut ja pakissut niin paljon, että en laita enää tähän tämän enempää, mutta tästä linkistä painamalla pääset näkemään tekemäni fimin tuosta Aegeian meren tulivuorisaaresta. Tässä on yksi kotini seinä - kaikki Santorinilta. Tai siis kuvat olen itse ottanut, mutta koristetaulut on sieltä tuotu.

kreikkasein%C3%B6.jpg

Neljä muuta ovat Lefkas, Samos, Leros ja Thassos. Viimeksi mainittu ei ole ihan pieni, mutta sillä on omat hyvät puolensa. Kreeta on tavallaan erittäin hieno, mutta sen koluaminen vaatisi monta eri matkaa. Siellä on paljon pieniä kohteita, joista ihmiset pitävät ja muutama vuosi sitten kävimmekin Etelä-Kreetalla Paleohorassa, mikä meitä kyllä ilahdutti suunnattomasti.

Syksyllä ja etenkin kuultuani rokotteesta, ajattelin pääseväni taas reissuun jo hyvinkin kesäkuun alussa, mutta nyt erinäisten takaiskujen vuoksi saattaa siirtyä syksyyn, mikä ei sinänsä haittaa. Enpä erikoisemmin harmittele, vaikka tämäkin vuosi jäisi väliin, koska ensinnäkin olen niin hirveän paljon Kreikassa pyörinyt ja toisaalta kyllä ihmisten terveysasiat ovat paljon tärkeämpiä kuin joku yksittäinen reissu. Olen netistä lukenut aika paljon ihmisten voivottelua ja valitusta siitä, kun ei mihinkään pääse koronan takia. Onhan se harmillista, mutta noin kokonaisuudessa meillä ja muualla on niin paljon suurempia ja vakavampia asioita tällä hetkellä, että turhan vikinän voisi kyllä jättää tässä asiassa pois. Eiköhän tuonne reissuun tästä vielä päästä jonain päivänä ja jos ei päästä, niin iloitaan sitten muista asioista.