Joulun jälkeen saimme uudet ovet tähän taloon - siis ulko-ovet, ei sisäovia. Siinä yhteydessä siistimme tuon tuulikaapin, mistä kirjoittelinkin ja laittelin kuvia. Eräs FB-kaverini uhkaili tilanteen eskaloitumisella eli sillä, että ttekemisen tarve helposti ulottuu naapuritiloihin, mutta väitin siinä kohtaa, että näin ei pääse käymään.

Ja höpsänhöö. Kyllä rouva tästä jo aiemmin piti parran pärinää, tai eihän rouvalla  partaa ole, mutta sehän on tapana sanoa joskus, kun asioista vakavasti puhutaan ja juttuja suunnitellaan. Niin, hän siis puhui minulle jo joullun jälkeen, että keväällä tapetoidaan eteinen ja minä taisin siihen sitten sanoa, että joo joo. Mutta niinpä tässä on toimeen ryhdytty.

Ensiksi tietenkin on tyhjennettävä seinät tauluista, niiden ruuveista, seinää pitkin kulkevista johdoista, listoista ja kaikesta, mitkä sitten voivat pahimmillaan olla tapetoinnin esteenä. Sehän käy sitten helposti. Joskus uudet paperit  voidaan laittaa vanhojen tapettien päälle, mutta tässä talossa on jo tapettia laitettu vanhan päälle sen verran, että ei enää onnistu meillä. Niinpä meidän piti ryhtyä repimään vahnat pois.

Nuo vanhat pinnat lähtivätkin sitten lopulta näppärästi irti seinästä. Senkun vähän raapaisi ja otti kiinni ja seiniltä lähtivät kaikki neljä kerrosta melkoisina suikaleina tuosta vaan. Valitettavasti kaikkein vanimman tapetin pohja jäi tiukasti kiinni seinään ja se on sitten pitänyt kastella ja raapia irti seinälevystä. Ärsyttävän hidasta hommaa.

DSC_0029.jpg

Tämä talo on rakennettu joskus 40 vuotta sitten. Silloin oli muodissa jättää seinät tapetoimatta ja tyytyä maalaamaan ne. 70-80-lukujen värimaailma oli hyvin erilainen ja kyllä tuo aika äklöltä näyttää ainakin meidän silmissämme, vaikka nuo pinnat on kyllä ihan siististi maalattu. En kyllä yhtään ihmettele, että joku aiemmista omistajista on halunnut seinille paperit. Tuossa kuvassa muuten näkee oven yläreunan tasalla ja sen päällä erilaisen värin. Siinä ylhäällä on se äsken mainitsemani pohjapaperi, joka oli vasin tiukassa. Irmeli raaputti seinien alaosat ja minä sitten kiipesin jakkaralle ja revin loput tapetit ja rapsuttelin pohjat pois.  Tätä kirjoittaessani olemme saaneet kyllä kaiken irti, mutta ei se mitenkään lian helppoa ollut. Tuo seinälevyjen maalin väri kuitenkin näkyy siinä alempana hyvin enkä ainakaan minä kykene sitä kehumaan mitenkään syvällä ja vakaalla rintaäänellä. 

DSC_0026.jpg

Sähkörasiat ja mahdolliset piuhat ovat sitten aina oma juttunsa. Niitä pitää varoen käsitellä ja tuossa pitkällä seinällä on yksi hälytysjärjestelmäämme liittyvä sähköloota, jonka kanssa on oltava hyvin varovainen. Seinällä kulkee yksi verkkojohto, jonka olen nyt tilapäisesti kiinnittänyt teipillä sinne ja tänne. Oma juttunsa senkin kanssa lopulta.

DSC_0027.jpg 

Laitanpa taas tarinaa, kun jotain on tapahtunut.