Olen jo lähempänä 70:tä kuin 60:tä eli olen siis nähnyt ja kokenut kaikenlaista. Mitä olen mahdollisesti oppinut?

Pitääkö minun muuttaa mielipiteitäni ja asenteitani? Katsotaanpas.

Toisin kuin lapsena luulin, yli 65-vuotiaskin voi vielä olla virkeä ja reipas ja tehdä käytännössä kaikkea, mitä haluaa. Hieman voi toki olla vaivainen, mikä rajoittaa elämistä ja tekemistä, mutta ei välttämättä mitenkään hillittömän paljon.

Toisin kuin lapsena luulin, opettajan työ ei ole korkeasti arvostettua ja hyväpalkkaista. Totuus on, että opettajat ovat usein haukkumistilastojen kärjessä ja heidän ammattitaitoaan halveksitaan jatkuvasti. Opettajien palkkaus on surkeaa, kun ajattelee, että he tekevät erittäin vaativaa työtä ja ovat korkeasti kouluttautuneita.

Toisin kuin lapsena luulin, opettajan työ ei ole helppoa eikä pelkkää opettamista. Siinä joutuu toimimaan enemmän tai vähemmän sosiaalityöntekijänä, poliisina, suhdetoiminta-asiantuntijana, erotuomarina, kirjailijana ja satujen kertojana (vrt. HOJKS) ja todella joskus jopa opetustyössäkin. Nykyään ei helppoa päivää näekään, ellei ole sairas tai eläkkeellä.

Toisin kuin lapsena luulin, USA ei ole maailman paras valtio. Siellä on rasismia, vainoharhaisuutta, väkivaltaa, diskriminointia, lyhytnäköisyyttä, narsismia ja silkkaa pelkkää tyhmyyttä enemmän kuin monessa muussa maassa.

Toisin kuin 1990-luvun alussa luulin, Venäjä ei ole matkalla hyvään, demokraattiseen ja kansakunnan vaurautta kehittävään suuntaan. Päinvastoin. Siellä valta kasaantuu harvoille, matka kohti Orwellin kuvaamaa totalitaarista hirmuvaltaa kohti etenee kovaa vauhtia ja kansa kärsii yksinvaltiaan kovan käden alla.

Toisin kuin lapsena luulin, aikuisiakin kiusataan. Todellisuudessa kiusaaminen ei lopu täysi-ikäisyyteen, vaan ennen kaikkea narsistit, rasistit, opportunistit ja itseään korostavat henkilöt lyttäävät työkavereitaan ja ns. kavereitaan pönkittääkseen omaa asemaansa.

Toisin kuin lapsena luulin, aikuisillakin on huolia. Kun yksi väistyy, pomppaa toinen tilalle.

Toisin kuin lapsena luulin, viski ja konjakki eivät maistu hyvältä ja taivaalliselta. Todellisuudessa ne maistuvat helvetin pahalta, saavat aikaan sekavuutta ja huonon olon.

Toisin kuin nuorena luulin, alkoholi ei ole hyvä juttu. Todellisuudessa alkoholi on aiheuttanut tosi paljon ikäviä asioita niin sosiaalisesti kuin ihmisille yksityisestikin.

Toisin kuin lapsena luulin, tupakointi ei ole coolia. Tosiasiassa tupakka on ikävä myrkky, joka on vaarallista.

Toisin kuin lapsena luulin, politiikka ei ole pelkästään hyvien ihmisten pyyteetöntä halua hoitaa yhteiskuntaa. Todellisuudessa politiikka on aika rumaa peliä.

Toisin kuin lapsena luulin, vaaleissa ei valita pelkästään parhaita ehdokkaita ja puolueita. Todellisuudessa vaaleissa  pääsee läpi sellaisia ihmisiä, jotka edustavat ihan käsittämättömiä poliittisia mielipiteitä ja jotka eivät kykene suorittamaan heille asetettuja tehtäviä.

Toisin kuin lapsena luulin, Suomi ei ole tasa-arvoinen ja kaikille hyvä maa. Yhteiskunnan jakaantuminen hyvä- ja huono-osaisiin käy koko ajan ilmeisemmäksi. Tosi hyvä- ja huono-osaisten välinen kuilu kasvaa koko ajan ja etenkin köyhien tai hyvinkin vähäosaisten asemaa käy jatkuvasti huonommaksi. Joukossamme on rasisteja, väkivallalla hallitsevia, talousrikollisia, kansankiihottajia, pelottavia ihmisiä.  

Toisin kuin lapsena luulin, raha ei tuo onnea. Todellisuudessa, vaikka minulla ei olekaan paljon rahaa eikä omaisuutta, olen onnellisempi kuin monet minua varakkaammat ihmiset. Minulla on koti, perhe ja saan kokea hienoja asioita jatkuvasti, vaikka maailma ympärilläni on menossa huonompaan suuntaan.