Aloitimme kuoromme kanssa Johann Sebastian Bachin Johannes-passion treenaamisen heti joulutauon jälkeen. Emme ole viikoittaisissa harjoituksissamme mitään muuta laulaneetkaan, koska teoksessa on paljon treenattavaa ja tosi vaikeita paikkoja.

Treenasimme torstai-iltaisin koko kuoro yhdessä kaikkia yhteisosia sekä sitten kvarteteissa eli neljän ihmisen ryhmissä koraaleita. Lisäksi kokoonnuimme laulamaan stemmoittain eri iltoina eli siis sopraanot pelkästään omaansa, altot niin ikään, kuten tenorit ja sitten bassotkin. Minä olen tenori ja me kulutimme yhden illan tuossa helmikuun puolivälissä ja kävimme kaikki vaikeimmat ja merkittävimmät kohdat huolellisesti läpi. Sitten vielä viikko sitten pidimme kuoroleirin, jonka aikana lauloimme kaikki teoksen osat ja päätimme leirin kirkossa, minne oli saapunut meitä säestänyt barokkiorkesteri Galantina. Silloin viikko sitten johtajamme sanoi, että tämä on tässä ja sitten vaan rennosti konserttiin. Torstai-illan treeni aloitettiin kuuntelemalla Topi Linjaman esitelmä tästä kärsimyspassiosta ja sitten laulelimme keveästi osia sieltä ja täältä.

Johannes-passio kertoo Jeesuksen kärsimystapahtumat kiirastorstai-illasta kuolemaan ja hieman sen jälkeiseen aikaan. Teksti perustuu Johanneksen evankeliumiin ja kertomusta vie eteenpäin evankelista, jota laulaa tenori. Jeesuksen sanoja laulaa basso ja muuten solistit esittävät aarioita - asiaan liittyviä, mutta eivät kertomusta kuljettavista asioista.

Kuoro laulaa paljon koraaleja eli tavallaan virsiä ja muuten se laulaa isoja ns. turbakuoroja, joiden teksti on suoraan Raamatusta.

Konsertti pidettiin Vihdin kirkossa palmusunnuntai-iltana. Kirkkoon oli saapunut erinomaisen paljon kuulijoita, jotka palkitsivat johtajan ja esittäjät heti passion päätyttyä huikeilla aplodeilla.

Jäimme vielä yleisön poistuttua kirkosta puhumaan ja purkamaan hieman illan kokemusta ja mikäpä olikaan siinä ollessa, kun koimme vahvasti koko esityksen onnistuneen alusta loppuun saakka.

Tällä viikolla, kiirastorstaina, pidämme harjoitustaukoa, mutta sitten taas heti huhtikuun ensimmäisellä viikolla menemme laulamaan ja kohti uusia lauluja.

jp.jpg