Sain ensimmäisen koronarokotteen maaliskuun lopulla. Se tuntui silloin yhtä korskealta kuin ensimmäisen maratonin maalisuoralla. Pitkä matka takana, ankaraa tankkausta ja voimien, niin fyysisten kuin psyykkistenkin, mittailua kesken taiston. Sellaista se elo tämän viruksen kanssa on ollut. Yhtä lailla kuin tuon kovan juoksumatkan sietämistä, on pitänyt olla koko ajan valppaana oman sietokyvyn rajoilla kulkemisessa ja harha-askelten välttämisessä.

Kun korona iski kaikella voimallaan tänne Suomeenkin, olin lähes varma, että siitä päästään muutamassa kuukaudessa eroon. Viime kesähän sujui hyvin, mutta syksy osoitti sitten, että ei sentään näin vähällä. Kun sitten loppusyksystä uutiset rokotteiden hyvästä kehittymisestä ja toimivuudesta tulivat julkisuuteen, kuvittelin, että tämä kesä olisi jo kuta kuinkin täysin vapaa ikävän viruksen ikeestä. Ei siitä toki kaukana olla täällä Suomessa, mutta monin paikoin Euroopassa kuten myös muissa maanosissa on vielä täysi taistelu päällä.

Hallitus on yhdessä mm. THL:n kanssa onnistunut kokonaisuudessaan hyvin tämän taudin torjunnassa. Rajoitukset ovat toki olleet raskaita ja osa kansaa on joutunut suorastaan kärsimään niiden vuoksi. Näin etenkin kulttuurialalla, mutta myös ravintolat ja toki monet muutkin alat ovat olleet kovilla. Suomessa on todettu suoranaisia koronakuolemia juuri ja juuri alle tuhat, mikä on tosi vähän verrattuna esimerkiksi länsinaapuriimme, joka alusta alkaen pyrki saavuttamaan laumasuojaa antamalla ihmisten sairastaa tautia. Tulos on aika karmiva meidän maahamme verrattuna, koska siellä on pitkälti toistakymmentätuhatta tämän taudin aiheuttamaa kuolonuhria.

Toistaiseksi olemme välttyneet taudilta, mutta eihän sen saaminen vieläkään ole mikään mahdottomuus. Sain tänään kakkosrokotteen eli olen kaksinkertaisesti moderni. Sen vaikutus alkaa olla täydessä tehossaan parin-kolmen viikon päästä. Näillä eväillä siis pahimman sortin koronaa ei pitäisi tulla, mutta voi sen silti lievänä sairastaa. Näin ainakin tutkijat uskovat.

Tällä hetkellä suomalaisia on sairaalahoidossa suhtellisen vähän, 41 tavallisessa hoidossa ja yhdeksän teholla. Ajatellen sitä, että maassamme on reippaasti yli 5 000 000 asukasta, tuo luku ei ole mikään paha. Hesarissa oli tänään THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin haastattelu, jossa hän painotti sitä, että tärkeää on seurata potilasmääriä - ei välttämättä enää tartuntamääriä, koska rokotteiden ansiosta virukselle altistuneet ja sen saaneet ihmiset sairastavat taudin lievempänä. Sairaalahoidossa onkin alkanut olla paljon enemmän nuoria ja rokottamattomia ihmisiä ja vanhusten sairastuvuus on selkeästi vähentynyt. Nyt siis pitäisi nuorten eli 16-35-vuotiaiden ottaa piikit, jotta tauti saadaan poljetuksi alas. Laumasuojasta puhuttiin aluksi sellaisina lukuina, että n. 70% väestöstä olisi rokotettu, mutta kuuleman mukaan jossain määrin suurempaa lukua kaivattaisiin. Mitä vähemmän sairastumisia, sitä vähemmän jatkotartuntoja ilmenee. 

Tässä kohtaa elämää en käsitä rokotevastaisuutta ollenkaan. En edes selitä mitään, vaan jos en halveksi, niin vähintäänkin pidän sellaisia ihmisiä vastuuntunnottomina moukkina. Olkoonkin, että Suomi on vapaa maa ja meillä on demokraattiset oikeudet, niin yhteiskunnalista vastuuta soisi kaikilla ihmeselittäjilläkin olla.

Tällä hetkellä odottelen, millaisia reaktioita saan kakkospiikistä. Onneksi en ole töissä eikä minulla ole kotonakaan mitään niin pakollista eli aivan rauhassa voin tässä nyt lepäillä oireita pois lähipäivinä. Ihan tässä lähellä asuva rouva oli saanut kovan kuumeen, joka kesti monta päivää ja toisaalta olen tavannut ihmisiä, joilla ei edes käsi ole tullut kipeäksi.

Minä olen saanut siis Modernaa, kuten vaimonikin, joka myös sai piikin tänään. Uskoakseni on loppujen lopuksi sama, mikä se näistä markkinoilla olevista rokotteista on, koska niillä kaikilla on melko lailla hyvät vasteet. Nyt siis odotellaan ja katsotaan sitten, kuinka lopulta käy näiden mahdollisten jälkivaikutusten kanssa.

mode.jpg