Minulla on monenlaisia vekottimia, joilla pääsen internetin ihmeelliseen maailmaan. Luen mielelläni uutisia ja tutkin esim. YouTube-videoita ihan viihtyäkseni, mutta myös etsien ohjeita erilaisten asioiden käyttämiseksi. Sieltä olen löytänyt esim. ruoanlaitto-ohjeita, papukahvinkeittimeni puhdistusohjeet, kompostorin käyttämistä tehokkaimmalla tavalla, kitaran kielten vaihtamiseen nopeimpia tapoja, dronen tarkat ohjeet ja vaikka mitä myös oikeasti hyödyllistä. Toki  YouTubessa  on toinen toistaan hauskempia pelleilyvideoita ja sitten taas musiikkia laidasta laitaan. 

Näillä erilaisilla tietotekniikan sovelluslaitteilla voi myös pitää yhteyttä ihmisiin. Aika moni meistä tietää, että nykypäivän kännykät, nuo älypuhelimet, ovat myös soveliaita ihan suulliseen kanssakäymiseen - entiseen aikaan sanottiin, että puhuttiin puhelimessa. Se, että ihmiset eivät enää puhu puhelimessa ollenkaan samalla tavoin kuin ennen, on valitettavaa, koska keskustelutaito on keskimääräisesti heikentynyt. Mutta, kuten me kaikki tiedämme, voimme käyttää ja käytämmekin tosi paljon älylaitteitamme myös kirjoitettujen viestien lähettämiseen sekä kuvien ja videoiden jakamiseen. On Twitteriä, Instagramia, Snapchatia, Facebookia, WhatsAppia ja herra paratkoon, mitä näitä onkaan. Etenkin nuoret viestittelevät hillittömän paljon, mikä sekin on kääntynyt huonoon suuntaan jo kauan sitten, koska he pääosin lyhentävät sanoja, jättävät pisteet ja pilkut ja isot alkukirjaimet pois ja oikeakielisyys kärsii. Sanojan korvataan emojeilla, pelkillä yhden kirjaimen näppäyksillä ja numeroilla. Mikähän siinä kehittyy? Ei ainakaan kirjoitustaito.

Pahempi juttu kuin puhumisen ja kirjoittamisen heikkeneminen on kuitenkin käytetyn kielen muuttuminen hyvin epäkohteliaaksi ja jopa sisältöjen raaistuminen. Sosiaaliseen nettiin kirjoitetaan hyvin rumasti haukkuen ja jopa uhkaillen vastaanottajaa. Toisista ihmisistä viestitellään hyvin rumasti joko selän takana tai ihan suoraan. Kirjoitetaan sellaisia asioita, joita ei takuulla kehdattaisi sanoa päin naamaa. Tämä ei ole pelkästään nuorten ongelma, vaan jopa minun ikäpolveni ( = yli 60) ikävä tapa. Niin hienoja ja mahtavia laitteita kuin nämä älylaitteet ovatkin, on niiden käyttö muuttunut sellaiseksi, että osalta pitäisi jo ottaa moiset härpättimet pois.

Minulla on ollut Facebook jo tosi kauan, mutta jo viime syksynä aloin kyllästyä ja suorastaan ahdistua ihmisten tapaan kirjoittaa siellä. En oikeastaan itseäni kohtaan ole saanut huonoa kohtelua, mutta on niitäkin sattunut. Sen verran olen pahoittanut mieltäni, että olen nämä ikävästi kirjoittaneet ihmiset poistanut FB:stäni, mutta paha mieli jäi joka tapauksessa. Nyt näiden eduskuntavaalien lähetessä sattui silmääni pari-kolme sellaista sanavaihtoa, että ihan oikeasti mietin, onko tässä enää mitään järkeä. Miettiminen johti lopulta siihen, että hävitin koko Facebookin. Palaanko siihen vielä, jää avoimeksi. Katsotaan.

Minun someni on tällä hetkellä WhatsApp, jolla viestittelen ja Twitter, josta luen muutamien fiksujen ihmisten viestejä. En kuitenkaan kirjoittele sinne mitään. Sähköpostia käytän ja sitten tällä älypuhelimellani teen sellaista jo mainitsemaani omituista touhua, että soitan ihmisille ja puhun asioita,