Meillä, kuten monilla muilla, on koneellinen ilmanvaihto. Se on huomaamaton, hiljainen ja käytännössä hyvin vaivaton. En edes osaa sanoa, kuinka kävisi, jos sammuttaisi koko härvelin, mutta luulenpa, että se ei olisi hyvä asia. Talohan "on tottunut" siihen, että ilma vaihtuu surrur suhisten ja koneen poistaminen varmaan aiheuttaisi joitakin paineongelmia. 

Putket sijaitsevat välikatolla ja siellä ne on eristetty villalla. Oli muuten raju duuni tuo eristys aikoinaan, kun en raaskinut ostaa valmiita eristyskuoria, vaan ostin tavallista villaa ja kiersin ne kahdella kierroksella putkien ympäri. Hillitön duuni. Välikatolla on ahdasta ja peltikaton alla äärimmäisen kuuma, vaikka lämpötila olisi alle kymmenen astetta. Siis tämä silloin, kun aurinko paistoi. Sateella siellä oli tavallaan ihan hyvä duunata.

Koko systeemi pitää puhdistaa 5-10 vuoden välein. Sekin riippuu asuinpaikasta. Jos asuu tien reunassa teollisuuspaikkakunnalla, likaantuvat putket enemmän kuin jos sattuu asumaan jonkun taajaman ulkopuolella eikä kuitenkaan ihan skuttessa. Meillä on tässä talossa asumisemme aikana käynyt puhdistajia pari kertaa.... viime käynnistä lienee jokunen vuosi.

Se, mitä tälle itse voi ja pitääkin tehdä on nuo kevytsuodattimien vaihdot ja laitteen sisäosan puhdistus. Minä otan aina imurilla pahimmat pölyt ja hyönteisraadot ja sitten vielä rätitän sen verran, että kone ei ole ihan pölyinen. Suodattimet laitetaan omille urilleen ja se on ihan helppo homma. Tunnissa siitä yleensä selviää.

Viimeksi vaihdoin suodattimet vähän ennen joulua. Kaupan paketissa ne ovat vitivalkoiset, mutta kyllä kolmen kuukauden aikana ehtii monenlaista tapahtua. Nythän ei ole ilmassa ollut ihmeesti pölyjä, koska on ollut ihan talvista, mutta seuraavalla kerralla avatessani taas koneen juhannuksen tienoilla, ovat nuo suodattimet todella pahan näköiset. Aika paljon täältä sisältä tulee tummaa saävyä - ehkä keittiö on enemmän syyllinen kuin muut huoneet, meillä on puusauna ja sieltä joskus pöllähtää savua ja sitten meillä poltetaan kynttilöitä.

Tästä kuvasta ei tarvitse erikseen varmaankaan kertoa, mitkä ovat käyttämättömiä ja päinvastoin.

suoda.jpg