Hankimme meille ensimmäisen automaattivaihteisen auton pari vuotta sitten. Se oli tavallaan perheen kakkosauto ja silloinen ykkönen oli pääasiallisessa käytössä pidetty manuaalivaihteinen Nissan. Loppujen lopuksi sillä autoliikkeestä vuokratulla kakkosella, joka oli meillä vuoden, tuli ajetuksi vähän. Jokunen tuhat kilometriä, vaikka yksi pitkä Keski-Suomen lenkkikin sillä tehtiin.

Puolitoista vuotta sitten vaihdoimme edellisen Nissanin uuteen ja tämä uudempi versio on nyt automaattivaihteinen. Muutamat ystävämme ovat ylistäneet sen käyttökelpoisuutta ja helppoutta taivaan sfääreihin, mikä tavallaan ymmärränkin, mutta en tavallaan ymmärrä. Ihan tavallisen totta on, että automaatilla ajaminen on helppoa. Siitä vaan painat kaasua ja annat mennä ja kone huolehtii kyllä vaihtamisen. Kun käytössä on vielä cruiser eli vakionopeussäädin ja myös ennakoiva cruiser, joka säätää auton nopeuden edessä ajavan nopeuden mukaan, niin onhan se helppoa.

Enpä itse asiassa ole juurikaan ajanut manuaalilla vuoteen. Viime elokuussa olin poikamme kanssa Kreikassa ja vuokrasimme siellä manuaalivaihteisen Micran. Eihän tuo mitenkään vaikeaa ollut - olenhan minä ajanut reippaasti yli 40 vuotta kytkintä polkien, joten kyllä se selkäytimessä on.

Tänä aamuna lainasin armeijassa olevan tyttärenpojan autoa.  Vaikka hän normaalisti kulkee nuo kodin ja varuskunnan väliset reissut  omallaan, jätti hän tällä kertaa tojottimen kotiin, koska se piti katsastaa ja hänen äitinsä lupasi hoitaa sen. Menipä heittämällä läpi. Mutta asiaan. Tojotin on yli kymmenvuotias ja manuaalivaihteinen. Sillä on tosi kiva ajaa, vaikka se onkin pieni ja keskikorkealla Qashqailla ajavalle ihmiselle tuleekin aluksi tunne, että peräpää laahaa maata. Siihen kyllä tottuu. Poika on itse rekkakuski ja ajaa monin verroin korkeammalla, mutta ei kuulemma haittaa.

Nyt tänä aamuna ajaessani hänen manuaaliaan, totesin, että tavallaan kaipaan sitä, että voin itse vaihtaa vaihteen etenkin kiihdyttäessä ja taajamissa ajaessani. Kai se on joku sellainen auton kulkemisen hallitsemisen tarve. Jos voisin valita nykyisen Qashqain ajo-ominaisuuksilla ja mukavuuksilla varustetun auton, niin ottaisin kyllä hyvin mielelläni manuaalivaihteisen - asiasta vähintäänkin keskustelisin rouvan kanssa, koska hän ajaa meidän autoa huomattavasti enemmän.

vaihe.jpg