Autoliikkeet ovat viime vuosina enenevästi alkaneet markkinoida auton vuokraamista. Tarjolla on autoja melkein joka lähtöön ja tuo vuokraaminen menee tavallaan leasingin ja osamaksusopimuksen väliin. Kuvio on yksinkertainen - mene autoliikkeeseen ja vuokraa kärry. Et tarvitse käsirahaa, ainoastaan ajokortin, henkilötodistuksen ja sitten sinulla pitää olla luottotiedot kunnossa. Sitten tehdään soppari ja sinulla on auto käytössäsi määräaikaisesti. Niitä vuokraamisaikoja on käsittääkseni erimittaisia, mutta minä menin liikkeeseen, missä auto lainattiin vuodeksi. Maksan kuussa sopivan vuokran ja palautan auton ensi vuoden syyskuun puolivälissä. Toisaalta, jos haluan pitää auton, teen vaan uuden sopparin ja sen mitä olen maksanut voin hyvittää eli raha ei mene kankkulan kaivoon. Jos taas en halua tai tarvitse autoa enää, voin ilman kustannuksia palauttaa sen ja sillä selvä. Vakuutukset ja verot ja semmoiset on toki itse hoidettava.

Niinpä  minulla on nyt Toyota Yaris eli kotoisasti Yrjänä. Se on pieni, mutta kulkee ihan hyvin ja sillä pärjää mainiosti tässä lähiympäristössä. Olemme ajaneet Nissaneilla kauan - itse asiassa varmaan kaksikymmentä vuotta, mutta ihan satasella en ole mikään merkkiuskovainen, vaikka näin pitkään on samalla kuljettu. Kyse on ennemminkin ollut siitä, että olemme aina vaihtaneet auton samassa liikkeessä ja sieltä on saanut parhaan vaihdon aikaiseksi firman edustamalla merkillä. Toinen juttu on se, että olemme olleet aivan tyytyväisiä Nissaneihin. Autoksi sen hankinta ja ylläpito ovat edullisia ja se on kuitenkin hyvätasoinen ja mukava ajettava.

Toyotaan käännyin sen takia, että tuo vuokrafirma sattui olemaan aika lähellä meitä ja siellä oli sopiva menopeli. 

yk%C3%A42.jpg

Mitäpä minä siitä sanoisin. Se on automaattivaihteinen. Sellaista meillä ei ole koskaan aiemmin ollut. Hyvin monet sanovat, että he eivät ikinä enää aja manuaalilla, kun ovat tottuneet automaattiin. Minä en ole vielä kokenut sellaista hurmostilaa. Olen ajanut hitaasti ja nopeasti, kiihdytellyt ja hidastellut, lähtenyt mäkilähtöjä ja siis ylipäänsä olen ajanut lähes kaikissa olosuhteissa, talvea lukuun ottamatta enkä vieläkään osaa sanoa, miksi automaatti olisi parempi kuin manuaali ja päinvastoin. Helpommalla tällä automaatilla pääsee - ei tarvitse olla koko ajan käsi vaihteella tuolla kylillä ja tietenkin isoissa taajamissa ajettaessa. 

Meidän Pena (Nissan) on Pulsar. Siinä on tehokas turbovahvistettu moottori, joka lähtee kevyesti rekkojenkin ohi, kunhan laittaa vaihdetta pienemmälle ja polkee kaasua. Minulla on toistaiseksi sellainen tunne, että Yrjänä on paljon laiskempi. Kovissa vauhdeissa eli yli 80 kilsan nopeudessa se on havaittavasti kovaäänisempi ja moottoritienopeuksissa ei viitsi pitää radiota auki, koska rengas- ja moottorimelu on niin kova. Pulsarissa voi hyvin keskustella kovimmissakin vauhdeissa. Ero johtunee Penan isommista renkaista. Niin ainakin uskoisin.

yk%C3%A41.jpg

Sellainen juttu, mikä on Yrjänässä paljon parempi ja johon Nissan saa tuotekehittelyssä luvan kiinnittää huomiota, on peruutuskameran näyttökuva. Se on Penassa ihan hyvä, mutta ruutu on niin pieni, että sitä ei oikein viitsi edes katsoa hämärän aikaan saati sitten pimeässä. Yrjänän kuvaruutu on ensinnäkin kooltaan isompi ja kuva selkeästi parempilaatuinen. Sinänsä pikkujuttu, mutta vallankin taajamissa paljon liikkuva arvostaa ahtaissa peruutustiloissa taakse näkemistä. Tämä kuva on siis Yrjänästä.

yk%C3%A43.jpg

******

Vaikka tähän mennessä olen hieman enemmän kallistunut Nissanin puoleen, en silti sano, että Toyota olisi jotenkin huono. Pitää olla ihan höpsö, jos väittää kumpaakaan merkkiä huonoksi ~ kokonaan toinen juttu on, mitä autolta vaatii, mutta koska minulle käy vaatimatonkin auto, koen paremminkin molemmat automme vähintäänkin hyviksi tai jopa kiitettäviksi.

Miksi muuten Yrjänä? No, se on selkeästi poika-auto. Siinä ei ole mitään femiinejä juttuja, vaan se on ihan känsäkouraväline. Vähän sellainen rouhea. Tuotenimi on Yaris, joten Jari oli siis lähellä, mutta kutsumanimi on Yrjänä.... olkoon nyt sitten vaikka Jari Yrjänä, mutta kutsumme sitä Yrjänäksi.