Näinä aikoina urheilu on kaikkein tärkein asia. Se ohittaa merkityksellisyydessään monta asiaa ja ennen kaikkea se yhdistää monia suomalaisia, vaikka toisessa päässä riideltäisiinkin poliittisten tavoitteiden ristikentässä. Ei välttämättä ole paljon asioita, joista persut ja vihervassarit olisivat samaa mieltä, mutta uirheilukatsomoon kyllä mahdutaan.

Tällä hetkellä meitä suomalaisia yhdistävät jääkiekko, jalkapallo ja yleisurheilu. Ne ovat perinteisesti suurimpia kansallisia urheilumuotoja ja onhan tuo nähty, kuinka torit ja suihkualtaat täyttyvät, kun menestystä tulee. Suomi-paita laitetaan päälle ja hetken aikaa koko kansakunta puhaltaa samaan suuntaan. Tähän nyt voisi toki lisätä talviurheilulajit, mutta ne eivät juuri nyt ole kovin ajankohtaisia, joten jätän pohdinnan eri ajanjaksolle. Salibandy on toki huikean vahva laji Suomessa, mutta ei vielä kansainvälisesti ajatellen niin suuri, joten en ota sitä tähän mukaan.

Jääkiekko

Kansainvälisesti katsellen Suomen jääkiekkomaajoukkueet ovat menestykseltään joukkueurheilun kärjessä. Tämä koskee niin miesten, nuorten kuin naisten mitalisaaliita kansainvälisissä mittelöissä. Mietipä tässä kohtaa, kuinka paljon naisten Leijonajoukkue on onnistunut saalistamaan arvokisamitalin. Kerron sen tämän artikkelin lopussa.

Miehet taistelevat tälla hetkellä Latviassa jääkiekon MM-kisoissa. Väkisin tulee kyllä mieleen, että varsinkin tänä vuonna kisat ovat melkoiset sekundamittelöt, koska korona on monin tavoin haitannut joukkueiden valmistautumista. Normaalivuosina Ruotsi ja Kanada ovat olleet kovaa valuuttaa, mutta molemmat joukkueet - etenkin Ruotsi - ovat kyllä rämpineet aika lailla. Ruotsalaisten kisat päättyivät jo ennen puolivälierämatseja, mutta Kanda sentään jatkaa ja jos he saavat kuviot pakettiin, voi tässä vielä menestystäkin heille tulla. Kovia pelimiehiä siellä joka tapauksessa on. Suomi pelaa tänä iltana Tsekkiä vastaan ja voitto vie neljän parhaan joukkoon ja tappio vie hotellille pakkaamaan matkalaukkuja. Sitä siis illalla jännitetään.

Jalkapallo 

Suomen miesten jalkapallon A-maajoukkue pelaa kautta aikain ensimmäistä kertaa arvokisoissa eli siis kyse on Euroopan mestaruudesta. Huuhkajien nousu eurooppalaisen futiksen eliittiä kolkuttelemaan on ollut kova taival ja vaatinut kannattajilta kärsivällisyyttä. Minä, joka en pidä jalkapallosta, olen kirjoittanut kalenteriin suomalaisjoukkueen pelipäivät ja aion siis katsoa ne pelit, mutta huonostihan siellä käy. Kolme ottelua ja kaikissa tulee ilman muuta tappio, mikä on harmillista, mutta sen verran kovia ovat nuo vastustajat, että mahdollisuudet jatkoon ovat aivan olemattomat. Tanska, Venäjä ja Belgia vievät Huuhkajia miten haluavat ja utopistiset kuvitelmat suomalaisten pärjäämisestä näitä huippumaita vastaan kariutuvat hyvin nopeasti. Pelin suosio ei silti siitä laske ja ehkäpä jonain päivänä näemme jonkinlaista menestystäkin.

Yleisurheilu

Yleisurheilumenestys on 1970- ja 1980-lukujen ajoilta valahtanut alas, mutta se jaksaa edelleen kiinnostaa. Valitettavasti meiltä puuttuvat ihan suuren suuret supertähdet, mutta onneksi aina löytyy innokkaita nuoria, jotka lähtevät siihen rääkkiin ja pääsevät hyvin lähelle eurooppalaista kärkeä ja jopa lähelle maailmanhuippuja, joskin heitä on tosi vähän. Yksittäislajien edustajathan joutuvat tekemään monin verroin töitä joukkueurheilijoihin verrattuna ja se työ on useimmiten yksinäistä puurtamista. Kaikkein lahjakkaimmat urheilijat hakeutuvat joukkueurheiluun, koska siellä pääsee helpommalla ja rahapalkkiot ovat keskitasoisillakin urheilijoilla vähintäänkin kohtuulliset. 

Yleisurheilijamme ovat olleet pitkälti keihäänheittäjien menestyksen varassa, mutta tällä hetkellä on hieman valoa nähtävissä myös muissa lajeissa. En nyt sen enempää tässä ala eritellä, mutta mainitsenpa Elmo Lakan upean komean juoksun eilen Jyväskylässä. On se hienoa, kun näkee huippunsa virittyneen onnistumisen. En usko, että jää suomalaisyleisurheilijoiden ainoaksi supersuoritukseksi tänä kesänä.

Kuvan lainasin Hesarista

lakka.jpg