Yleisurheilun MM-kisat Budapestissä sujahtivat reippaassa viikossa ja saivat ansaittua huomiota niiden joukossa, jotka ylipäätään ovat kiinnostuneita yleisurheilusta. Totuushan on se, että nykypäivänä joukkuelajit vievät täällä kotimaassamme enemmän huomiota, mikä on tavallaan ymmärrettävää jo senkin takia, että suomalaiset ovat alkaneet menestyä niissä ja muissakin lajeissa kuin jääkiekossa. Kokonaisuutena suomalaisten suoritukset Budapestissä olivat ihan hienoja ja odotetun mukaisia, eikä ihan hirveän pahoja pettymyksiä tullutkaan. Topi Raitasen tilanne on toki hyvinkin harmittava, mutta se vaan kertoo, että ei aina voi olla superkunnossa. Topilla oli jokin asia pielessä ja sehän tiedettiin ja oli toki ihan hyvä mennä katsomaan, miten homma sujuu ja siitähän voidaan ottaa oppia. Topi on kaikesta huolimatta erittäin kovatasoinen urheilija, minkä olemme nähneet monta kertaa ja etenkin viime vuoden EM-kisoissa.

Suomalaisten yleisurheilijoiden keskimääräinen taso muuhun maailmaan verrattuna on heikompi kuin 1970- ja 1980-luvuilla, mutta ihan maailman huipulla tai lähellä sitä on kuitenkin joitakin. Tietenkin Wilma Murto on tällä hetkellä se paras ja arvostetuin, mutta ihan lähellä ovat myös Silja Kosonen, Oliver Helander, Saga Vanninen, Topi Raitanen ja Viivi Lehikoinen vain joitakin tässä mainitakseni. Mainitun kuusikon takana ihan kohtuullisen lähellä on monta urheilijaa ja nuorten heinäkuiset EM-kisat myös todistavat sen, että kärkeä kohti kipuamassa on monta hyvää kandidaattia.  Tavallaan silmiinpistävää on se, että naiset ovat innostuneet yleisurheiluun. Senhän näkee  Suomen joukkueesta, jonka nelikymmenpäisestä osallistujajoukosta peräti 28  oli naisia. MM-kisoihin riittävää tasoa oli kaikissa lajiryhmissä, mikä tietenkin on mukavaa.

Yleisurheilun kokonaistasoa on hyvä punnita perinteisessä Ruotsi-maaottelussa, joka näyttää kyllä miesten osalta päättyvän jälleen roimaan tappioon, mutta naisten joukkue saattaa hyvinkin pestä ruotsalaiset. Palaan siihen lähempänä.

Nyt on sitten aika punnita, miten ennakkoarviointini sujui.

Naisten joukkue

200 m: Anniina Kortetmaa Jyväskylän Kenttäurheilijat ja Aino Pulkkinen Jyväskylän Kenttäurheilijat. Molemmat ovat toki onnistuneet kohottamaan tasoaan, mutta tiukka totuus on se, että maailmalla juostaan paljon kovempaa. Hyvä kuitenkin päästä arvokisojen vauhtiin ja hälinään ja niinpä ensi vuoden EM-kisoissa on mahdollisuuksia jopa välieriin, mutta ei näissä karkeloissa.
Näinhän siinä kävi.

400 m: Mette Baas Joensuun Kataja Mette menee kotimaassa kovaa ja saa vastusta oikeastaan vain Viivi Lehikoisesta, mutta kuten muillakin pikajuoksijoilla, myös hänellä jää juoksu alkueriin.
Näinhän tässä kävi, mutta hyvin Mette juoksi - vastukset vaan olivat liian kovia.

800 m: Eveliina Määttänen Espoon Tapiot. Hän on tänä vuonna juossut kaksi kertaa alle kahden minuutin, mikä on todella kovaa vauhtia. Mikäli hän pääsee hyvään vauhtiin ja onnistuu taktiikassaan eli ei joudu pahoihin ruuhkiin ja tule pussitetuksi, on välieräpaikka mahdollinen. Kokonaissijoitus 11. uudella ennätyksellä ja rohkeilla juoksuilla. Terävin kärki toki kolme-meljä sekuntia edellä, mutta ensi vuonna sekä EM- että olympiakisoissa ihan mahdollista, että Elina raivaa itsensä loppukilpailuun, vallankin jos saa kovaa kilpailua Sara Lappalaisen kanssa kotimaassa.

1500 m: Nathalie Blomqvist IK Falken, Pedersöre.Juoksi juuri viime viikonloppuna 4.08,46,  mikä on nuorelle juoksijalle hyvä aika. Jää alkueriin, mutta voi hyvässä vauhdissa juosta ennätyksensä. Hyvä loppukirijä. Näinhän tässä kävi, mutta hyvin Nathalie juoksi - vastukset vaan olivat liian kovia.

5000 m: Camilla Richardsson Esbo IF. On hyvässä kunnossa, mutta maailman kärki on minuutin päässä, joten ei pääse pistesijoille, mutta hyvällä vauhdinjaolla voisi tehdä Suomen ennätyksen (n. 14.56) Alkumatkassa pidettiin niin kovaa vauhtia, että Camilla jäi suosiolla hieman jälkeen ja sitten joutui juoksemaan kuta kuinkin yksin pitkiä toveja. Loppuaika ihan lähelle ennätystä, mutta 15 minuutin alitus jäi vielä tekemättä. Hieno juoksu, joka tapauksessa.

10000 m: Camilla Richardsson Esbo IF Camilla saattaisi hyvinkin onnistua juoksemaan ennätyksensä, kunhan ei alussa ahnehdio paahtamaan liian kovaa. Tänä vuonna on viisi juoksijaa paahtanut alle puolen tunnin ja Camilla 31.12,78. 31 minuutin alitus ei ole mielestäni mitenkään mahdoton, mutta siihen vaikuttaa niin moni asia. Juoksi rohkeasti ja ihan hyvin, mutta ensimmäisen kilometrin tosi hidas vauhti vei lopulta mahdollisuudet ennätykseen.

Maraton: Nina Chydenius Gamlakarleby IF, Kokkola ja Alisa Vainio Lappeenrannan Urheilu-Miehet. Arvaamaton reissu, mutta ei madhollisuuksia kärki- eikä edes pistesijoille. Aika odotetusti molemmat suoriutuivat matkastaan. Kuumiin olosuhteisiin nähden hyvät suoritukset ja eihän se Alisa hirveän kauas kymppisakista jäänyt.

100 m aj: Lotta Harala Tampereen Pyrintö, Reetta Hurske Tampereen Pyrintö. Maailmalla taso on kova. Eivät riitä Lotan ja Riikan eväät alkueriä pidemmälle. Haralan arvioin oikein - aika vaatimaton juoksu, mutta ilokseni olin väärässä Reetan suhteen. Välieräpaikka on maailman huippujen keskellä hieno suoritus. Itse välierässä sitten ennätykseen nähden kehno suoritus, mutta eihän edes Suomen ennätyksellä olisi ollut mahdollisuutta päästä loppukipailuun.

400 m aj: Viivi Lehikoinen HIFK-friidrott, Helsinki. On kisoihin osallistuvien aitajuoksijoiden listalla hyvinkin korkealla ja voi jopa juosta loppukilpailussa, mutta välieräpaikkakin ja uusi ennätys olisivat kova juttu. Aitajuoksussa on monta muuttujaa ja yllätyksiä voi tapahtua. Viivi juoksi erittäin hyvin (loppusijoitus 11.) ja melkein uuteen ennätykseen, mutta vielä pitää löytyä jerkkua, jotta loppukilpailupaikka aukeaa. EM-kisoissa ensi keväänä pitäisi loppukilpailupaikan olla ihan varma, ellei tule mitään loukkaantumisia ja sairauksia. Niin hyvä on tällä hetkellä meininki.

Korkeus: Ella Junnila Tampereen Pyrintö ja Heta Tuuri Turun Urheiluliitto. Ella on edelleen vaivojensa vanki. Jää karsintaan. Heta Tuuri on ollut hieman varmempi, mutta perustaso on hieman liian alhaalla, joten karsintaan jää hänkin. Heta jäi karsintaan, kuten arvelinkin, mutta Ella pääsi finaaliin ja hyppäsi siellä hyvin, eikä viimeinen yritys 194:stä ollut mitenkään kaukana onnistumisesta. Jos vaan paikat pysyvät ehjinä, on Ellalla mahdollisuus päästä jopa kahteen metriin.

Seiväs: Saga Andersson Esbo IF, Elina Lampela Oulun Pyrintö ja Wilma Murto Salon Vilpas. Wilma on suuri suosikki ja iso pettymys tulee, jos loppukilpailupaikka ei aukea, mutta onko siitä liian kovat paineet. Se jää nähtäväksi. Joka tapauksessa Wilma on tällä kaudella ollut ihan maailman parhaimmistoa ja tosi hyvät mahdollisuudet mitalille ja jopa voittoon ovat olemassa. Loppukilpailuun ainakin Elina Lampelalla on mahdollisuudet ja hyvän päivän tullen myös Anderssonilla. Wilma teki juuri sen, mitä odotettiin eli huiman kilpailun lopuksi sijoittui pronssile. Elina oli todella lähellä uutta ennätystä (460), mutta jäi vielä odotuttamaan. Sagan kisat jäivät kolmeen alitukseen - joku juttu ei sitten toiminut millään.

3-loikka: Kristiina Mäkelä Orimattilan Jymy ja Senni Salminen Imatran Urheilijat. Eivät ole loppukilpailukunnossa. Ihme on jos kumpikaan pääsee.Eipä muuta sanottavaa. Hukkareissu.

Kiekko: Salla Sipponen Tampereen Pyrintö. Maailman kärki on niin kaukana, että karsintakisa jää ainoaksi taisteluksi noilla kilpakentillä tänä vuonna. Näinhän siinä kävi

Kuula: Eveliina Rouvali Kuopion Reipas,  Emilia Kangas Seinäjoen seudun Urheilijat ja Senja Mäkitörmä Varpaisjärven Vire, Lapinlahti  Jäävät karsintaan, mutta jospa tekisivät suurella stadionilla MM-hengessä  hyvät tulokset . Eipä jäänyt paljon kerrottavaa. Lisää senttejä tarvitaan ja paljon tämänkaltaisiin suurkisoihin.

Moukari: Silja Kosonen Turun Urheiluliitto, Suvi Koskinen Kauhajoen Karhu ja Krista Tervo Karhulan Katajaiset, Kotka. Silja heittää loppukilpailussa hyvinkin kahdeksan parhaan joukkoon, mutta Suvi ja Krista jäävät karsintaan.Loppukilpailuveikkaukseni menikin ihan oikein, vaikka Suvi Koskinen heittikin yli 70 eikä jäänyt paljon finaalipaikasta. Silja Kosonen heitti karsinnassa ennätyksensä ja loppukilpailussakin yli entisen ennätyksen ja sijoittui viidenneksi eli loistava kilpailu. Krista Tervon tekniikkavirhe pilasi koko loppukesän ja myös nämä kisat, mutta toivottavasti hän saa tekniikan talven aikana kuntoon.

Keihäs: Anni-Linnea Alanen Oulun Pyrintö. Jää karsintaan. On heittänyt hyviä kisoja, mutta epätasaisuus vaivaa vielä. Tulevaisuuden heittäjä. Näinhän tuo meni.

7-ottelu: Saga Vanninen Tampereen Pyrintö. Jos kaikki lajit sujuvat odotetusti, tekee Suomen ennätyksen, jolla ollaan kymmenen parhaan joukossa ja oikein hyvien päivien sattuessa korkeammallakin. MM-kisoista jää jokunen huippu pois, joten sijoitus saattaa olla vallan odottamattoman korkea. Loppujen lopuksi yhdeksäs ja ihan hyvä suoritus, vaikka jäikin ennätyksestään.

Miesten joukkue

800 m: Joonas Rinne Saarijärven Pullistus. Joonas on koko kesän ollut vakaan tasaisessa kunnossa, mutta vaikka hänen tuloksensa ovat olleet aiempia vuosia parempia, on hän silti maailmantilastoissa 100 huonommalla puolella ja siksipä vain kova taktitointi ja juuri Joonaksella sopiva vauhti voisivat mahdollistaa välieriin saakka pääsemisen. Molemmilla matkoilla tosi hyvät juoksut ja loppukahinoissa hyvin lähellä välieräpaikkoja, mutta hieman olisi lisäjerkkua tarvinnut.

1500 m: Joonas Rinne Saarijärven Pullistus. Aika lailla samat sanat kuin 800 metrillä. Sopiva vauhti voisi siivittää Joonaksen lopultakin siihen tavoitteeseen, jota hän on hakenut eli Pekka Vasalan Munchenissä 1972 olympiakultajuoksussa tekemään Suomen ennätykseen. Riittäisikö se edes välierään on toinen kysymys. Molemmilla matkoilla tosi hyvät juoksut ja loppukahinoissa hyvin lähellä välieräpaikkoja, mutta hieman olisi lisäjerkkua tarvinnut.

110 m aj: Elmo Lakka Jyväskylän Kenttäurheilijat. Ihan hyvässä kunnossa, mutta alkuerään jää. Näinhän se meni.

3000 m ej: Topi Raitanen, Helsingin Kisa-Veikot. Topi on valitettavan suuri arvoitus. Alkukesä lähti hyvin liikkeelle ja hän oli kunnossa ja sitten tökkäsi. Viime viikonloppuna hän sai alle hyvä 1500 metrin sileän kisan ja se antaisi jopa jonkinlaisia viitteitä kunnon sattumisesta kohdalleen. Paljon kovempaa kuitenkin pitäisi pystyä juoksemaan kuin tänä kesänä on tähän mennessä nähty.Ei päässyt Topi kuntoon ja pettymysreissuhan tästä tuli.

20 km kävely: Veli-Matti ”Aku” Partanen Lappeenrannan Urheilu-Miehet, Jerry Jokinen Naantalin Löyly Aku käveli kovan ennätyksen hiljakkoin ja hänet tiedetään periksiantamattoman rajuksi äijäksi tien päällä. Ihan varmasti on mahdollisuudet 20 parhaan joukkoon, mutta riittäisivätkö rahkeet kympin sakkiin. Jerry Jokinen hakee kokemusta.Jokinen sai kokemuksensa, mutta Aku tempaisi uransa parhaan arvokisan ja kovassa helteessä käveli kovan tuloksen ja sijoitus komeasti kuudes.

35 km kävely: Aleksi Ojala Urjalan Urheilijat ja Veli-Matti ”Aku” Partanen Lappeenrannan Urheilu-Miehet. Kuten jo moneen kertaan olen todennut, nämä tosi pitkät reissut ovat arvoituksia.Ei ollut pojista hellekävelijöiksi. Liian kova urakka.

3-loikka: Aaro Davidila Lapin Lukko, Rovaniemi. Taustalla yksi kova hyppy, joka sekään ei kovin pitkälle riitä, mutta ehkä hyvä mennä haistelemaan suurkisojen meininkiä. Alkukilpailuun jää Aaron kisailu. Juurikin näin.

Seiväs: Juho Alasaari Laihian Luja ja Urho Kujanpää Tampereen Pyrintö. Molemmilla on hyvä mahdollisuus päästä loppukilpailuun, mutta tunnetusti hyvin herkkä laji. Kymmenen sakkiin ihan mahdollisuudet. Meni pettymyssarakkeeseen. Kujanpää jäi karsinnassa ilman tulosta ja Alasaarikin vallan kauas finaalipaikasta.

Moukari: Aaron Kangas Kankaanpään seudun Leisku. Aaronilla on varmaan joku krooninen tekniikkavaiva, koska pallukka ei ole pitkään aikaan lentänyt lähellekään ennätyslukuja. Kunnossa hän on, mutta moukarinheitto on käsittämättömän tekninen ja sitä myöten herkkä laji. Ei loppukiplailuun. Ihan näin meni, kuten veikkasinkin.

Keihäs: Lassi Etelätalo Joensuun Kataja, Oliver Helander Oulun Pyrintö ja Toni Kuusela Vimpelin Veto. Hyvin epävarma laji. Hyvänä päivänä jokainen heittää loppukilpailuun ja Helander toki taistelee vankimmin jopa mitalista. Yhtä lailla loppukisassa saattaa olla nolla suomalaista. Hieman meni alakanttiin koko homma. Etelätalon vammat ja Kuuselan ailahtelevaisuus näkyivät karsinnoissa. Vain Helander pääsi loppukilpailuun, mutta olisihan se vaatinut venymistä. Seitsemäs sija silti ihan asiallinen.