Kyllä tässä uutisia lukiessa herää väkisin hämmennystä, huolta, epätietoisuutta ja ihan käsittämättömiä fiiliksiä. Olen sentään jo lähempänä 70 kuin 60 ikävuotta eli olenhan minä kaikenlaista ehtinyt kokea, mutta melkoisen paljon uusia asioita on viime vuosina napsahtanut silmieni nähtäväksi ja korvieni kuultavaksi.

Maanantaina julkaistiin YLEn nettisivuilla Taloustutkimus OY:n kyselyn tuloksia, missä aiheena oli rasismi Suomessa. Suomessa on rasismia - se on ihan selvä juttu ja sitä on ihan turha kiertää. Jokainen vähänkin silmät auki kulkeva sen näkee. Siksi on käsittämätöntä, että meillä on hallituksessa puolue, jonka kannattajista vain 2% on sitä mieltä, että rasismin estämiseen ja tuomitsemiseen on suhtauduttava vakavasti. Siis heillä on ymmärtääkseni ajatuksena se, että rasismia ei varmaankaan ole maassamme eikä siihen sitten tarvitse suhtautua mitenkään vakavasti, koska sitä ei ole.  Se siitä - tätä asiaa on nyt jauhettu ja tullaan jauhamaan heti, kun eduskunta taas palaa lomaltaan. Silloin riittää parran pärinää.

Täytyy ihmetellä ruotsalaisia. Sananvapaus ja demokratia on ollut pitkään siellä olemassa ja tavallaan pidemmällä kuin Suomessa, mutta se on selvästi nyt ylittämässä säällisyyden rajat. Ei mikään ihme, että arabimaissa nousee hirveä mekkala ruotsalaisia vastaan. Naapurissamme tiedetään ihan varmasti, että koraanien polttaminen ja repiminen aiheuttavat tosi rajuja tunteen purkauksia niissä maissa, missä islamin uskonto on hyvin pyhä ja menee vankasti tunteisiin. Ihan saisivat Ruotsissa kiristää lakeja ja säännöksiä ja rangaistuksia, että tällaisia välikohtauksia ei pääsisi tulemaan. Meillä Suomessa täytyy nyt lainsäätäjien tutkia Ruotsin poliittista elämää tosi tarkasti, jotta välttyisimme vastaavilta ylilyönneiltä. 

Jotenkin hullulta tuntuu tuo häslinki jonkun Coldplay-nimisen musainstituution ympärillä. Käsittämättömän kovia lippujen hintoja ja hillitön hypetys. Okei, Suomi on vapaa maa ja täällä saa onneksi tykätä ja vauhkoontua musajuttujen takia,  mutta saa olla tykkäämättä ja vauhkoontumattakin. Koska en tuntenut ennen tätä aamua kyseistä yhtyettä ollenkaan, avasin Spotifyn ja kuuntelin satunnaisesti kymmenkunta biisiä. Lopputulos on yksinkertaisesti, että ei säväyttänyt yhtikäs yhtään. Ei missään nimessä huono - päinvastoin, mutta kovin tavanomaista musiikillista taaperrusta.

Edelleenkin olen huolissani nuorista, pääasiassa miehistä, jotka menehtyvät rajuissa auto-onnettomuuksissa ajaessaan hullun kovaa keskellä taajamia. On surullista, että näyttämisen halu kasvaa niin kovaksi, että auto valjastetaan murha-aseeksi, vaikkakin tahattomasti. Ei pelkästään se, että kuljettaja kuolee ja ehkä pari kyydissä ollutta kaveria, niin onhan siinä moni sivullinenkin vaarassa. Vahvat ja kevyet autot karkaavat helposti kokeneenkin kuskin käsistä saati sitten vasta hiljakkoin korttinsa ajaneelta tai vaikka vain muutaman vuoden ajajakokemuksen saaneelta henkilöltä.   

Jopas taas tuli juttua.