Meillä täällä kylällä, kuten varmaan kaikkialla Suomessa vähänkin asutumpien taajamien alueilla on sellaisia paikkoja, joihin voi viedä kierrätyskelpoisia jätteitä, kuten sanomalehtipaperia ja muitakin paperituotteita, lasia, metallia, muovia ja kartonkia. Meidän lähin on tuossa vajaan kilometrin päässä, minne viemme monta kertaa viikossa kauppareissuilla käydessä joitakin noista mainitsemistani jätteistä. Emme viitsi kasata niitä kotona mihinkään ja viedä kerralla suurta määrää, koska tuossa kirkonkylällä täytyy joka tapauksessa käydä asioimassa lähes joka päivä ja siinähän ne menevät sitten samalla.

kie1.jpg

*****************

Erikoisen paljon pistävät vihaksi ne tyypit, jotka vaivautuvat tuomaan tuohon keräyspisteelle sellaisia tavaroita, jotka ovat kylläkin kierrätettäviä, mutta eivät kuulu tuohon kaupan parkkipaikan reunalla olevaan keräyspisteeseen. Tässä esimerkkinä nuo muovikorit.

kie3.jpg

************

Kotona syntyy aina sellaisia jätteitä, jotka pitää toimittaa pois nurkista. Rikkinäisiä kodinkoneita, astioita, leluja ja jos jonkinmoista roinaketta. Nuo pienet kierrätyskelpoiset jätteet voi siis viedä tuonne keräyspaikoille ja jos ei ihan tiedä, mitä sinne voi laittaa, niin sieltä kyllä löytyy selkeät ohjeet. Sellainenkin hyvä muistisääntö tai yksinkertainen ohje on, että sinne ei saa jättää sellaisia asioita, joissa voi olla myrkkyjä ja toisaalta sellaisia, jotka eivät niistä astioiden aukoista mahdu. Paristoja, maaleja, paloherkkiä nesteitä ja selkeästi myrkyllisiä aineita ei sinne tietenkään saa viedä. Niinpä kuka tahansa täysijärkinen ihminen kyllä ymmärtää, että tuo seuraavan kuvan mikrouuni on ehdottomasti väärässä paikassa.

kie2.jpg

Sen lisäksi, että noiden jätteiden tuominen väärään paikkaan aiheuttaa sotkua ja ylimääräistä työtä jollekin, ovat ne myös pahimmillaan vahingollisia. En ole ihan varma näkyykö tuossa kuvassa lasinsiruja, joita oli tuon mikrouunin jäljiltä maassa vaikka kuinka paljon. Kun vein omia roskiani, piti mennä äärimmäisen varovaisesti, koska minulla oli vain sandaalit jalassa ja vaara saada lasinsiruja jalkoihin oli varsin suuri. Nuo sotkemiset ovat törkeitä juttuja.

************

kie4.jpg

Vielä hieman pisti vihaksi, kun joku oli laittanut nämä "koriste-esineet" ikäänkuin näytteille. Jos ihmiset viitsivät tuoda nämä roinat tuohon keräyspisteelle, niin ihmettelen suuresti, miksi he eivät saman tien veisi niitä jäteasemalle, joka on viiden kilometrin päässä ja sinne voi viedä roinaa osin ilmaiseksi, kuten vaikkapa tuon mikrouunin ja sitten nuo loput sotkut todellakin ilman maksua tai korkeintaan pienellä maksulla. Kyse on meidän kaikkien hyvinvoinnista.