Huomasin pari viikkoa sitten, että vasemmassa silmässäni säkenöi ohimon puolella. Näin ajoittain oudon lankamaisen salaman, minkä voisi kai helposti kuvitella johtuvan jostain hermojutusta. Minulla ei ole koskaan ollut migreenitaipumusta ja päänsärkyäkään ei ole kuin silloin, kun hieman niska on ollut nukkuessa huonossa asennossa tai kun olen tehnyt liikaa hommia tietokoneella tai pihatöissä nostellut raskaita esineitä. Vika ei sitten lopultakaan ollut hermoissa, vaan kyse on sangen tyypillisestä yli kuusikymppisen, ikänsä likinäköisenä vaeltaneen ihmisen jutusta. Homman nimi on lasiaisen irtoaminen, joka taphtuu kuulemma noin kolmasosalle kaikista tähän ikään päässeistä. Enpä ollut tätä tiennyt aiemmin ja koska se salamointi häiritsi ja huolettikin, menin silmälääkärin vastaanotolle Helsinkiin. Tosin olin jo kuukeloinut vaivan ja vahva arvelu tuosta lasiaishommasta oli tullut. 

No lääkäri sitten katsoin silmiin erilaisilla vekottimilla ja siihenhän kuuluu sitten se pupilleja laajentava aine, mikä tekee silmistä kohtuullisen villin näköiset. Silmätohtori vahvisti sen, että lasiainenhan siellä irtoaa. Hän tietty kertoi kaiken olennaisen. Tämä vaivahan ei ole millään lailla vaarallinen eikä vaikuta edes näköön, mutta siinä on yksi vallan hurja sivuoire. Irtoava lasiainen saattaa nimittäin repäistä verkkokalvoon reiän tai se kalvo voi pahimmillaan irrota kokonaan. Seurauksena saattaa pahimmillaan olla näön menetys kokonaan. Kyseinen ilmiö on hyvin harvinainen, mutta niin on lottovoittokin ja näitä molempia tapahtuu.

DSC_0021.jpg

Sen enempää nyt tarkentamatta ja tätä juttua venyttämättä kerron, että ollessamme viime viikolla Ahvenanmaalla, silmäoireeni jossain määrin pahenivat ja niinpä palattuamme kotokonnuille, menin suoraan lääkäriin. Näissä tutkimuksissa ei sitten löytynyt mitään hälyttävää, mutta toki asiaa täytyy seurata ja sitten mahdollisesti pitää kiirehtiä hoitoon. Siksipä en nyt vähään aikaan poistu ollenkaan HUS-alueen lähistöltä.

Vaiva ei rajoita olemistani muuten, mutta kovia tärinöitä ja liikkeitä on varottava. En saa esimerkiksi hyppiä trampoliinilla, harrastaa vesihiihtoa, ajaa enduroa enkä nyrkkeillä. Olennaisia harrastuksia - hitto soikoon.