Joukkueurheilussa tapahtuu aina kaikenlaista odottamatonta ja myös sellaisia asioita, joita ei haluaisi nähdä. Olen jo kirjoitellut älyttömästä väkivallasta ja toki kovien ja jopa kovempien nykyään käytössä olevien pelikieltojen kannalla, mutta siitä olen iloinen, että Kärpät antoi potkut ihan käsittämättömälle nyrkkisankari Nick Ritchielle. Toivottavasti yksikään joukkue Suomessa ei palkkaa tätä miestä lumenluontia vaativampaan tehtävään. Entinen NHL-peluri on varmasti taidokas pelaaja, mutta se mitä hän ehti tehdä muutamassa liigamatsissa on vastoin kaikkia sääntöjä ja periaatteita.

HIFK on kriisissä. Joukkue pelaa huonosti, mielikuvituksettomasti ja muutamaa pelaajaa lukuun ottamatta todella huonosti ottaen huomioon ennen kautta laaditut ennusteet ja odotusarvion. Jengissä on monta maajoukkuepelaajaa, maailmanmestareita ja jopa olympiavoittajia, liigassa ja muuallakin loistaviin maalintekokerkeloihin osallistuneita pelaajia ja olisi ihan realistista odottaa vahvoja pelejä. Peli toisensa jälkeen näyttää kuitenkin sen, että kentällä käy suhaamassa iso sakki varsin haluttoman ja löysän tuntuisia pelaajia, jotka välillä pelaavat ihan hyvin, mutta sitten repsahtavat ja vastassa oleva joukkue ryöpyttää hetken aikaa hyökkäyspäässä ja sitten tekee hyvin helpon näköisen maalin. Tosi usein siellä HIFK:n maalilla päivystää vastustaja kaikessa rauhassa ja pääsee vippaamaan kiekon ihan tyhjään tilaan. Ei siinä voi millään Taposta eikä Hovista syyttää - kyllä se puolustuspää siellä vuotaa.

HIFK:n pelit ovat olleet aika vähämaalisia ja tappiot ovat olleet käytännössä maalin tai parin suuruisia, kuten myös voitot.  Sellaista vauhdikasta ja hallitsevaa peliä, mitä nämä pelaajat voisivat esittää, ei juurikaan ole nähty.

Oli asiantuntija tai ei, niin kyllä katseet kääntyvät valmennukseen ja pelisuunnitelman laadintaan. Ville Peltonen on nyt kolmatta vuotta ruorissa ja aina vaan huonompaan ollaan menossa. Olkoonkin, että hän on menneiden aikojen supersankari ja huippupelaaja, ei se tarkoita sitä, että voisi olla kyvykäs valmentaja. Niin ikään todellinen kova luu, Olli Jokinen, valmentaa pelaaja-aineistoltaan huomattavasti vaatimattomampaa Mikkelin Jukureita ja onhan se tulos nähtävissä. Kärkiporukka tällä hetkellä yhdessä yhtä lailla Jukureiden kanssa pienehköllä pelaajabudjetilla pelaavan Tommi Niemelän Pelicansien kanssa. En millään jaksa ymmärtää, millä eväillä Peltonen on palkattu vielä kahdeksi vuodeksi valmentamaan HIFK:iä. Kuka sinne enää haluaa tulla pelaamaan, kun suurista puheista huolimatta peli ei toimi. Jääkiekko on niin nopea peli, että sen pelisuunnitelmien pitää olla tarkasti ja hyvin tehtyjä ja tässä vaiheessa kautta jo tiukasti pelaajien selkärangassa.

Näillä eväillä ei ei HIFK:llä ole mitään asiaa pleijarien toiselle kierrokselle. On siinä ja tässä, pysyykö porukka kuuden sakissa, vai putoaako sijoille 7-10, josta voi nousta vielä jatkopeleihin säälipleijareiden kautta, kuten viime vuonna. Sitten seuraavalla kierroksella tulee vastaan runkosarjan ykkönen tai kakkonen ja se on näillä näkymin sitten Tappara, Ilves, Pelicans tai Jukurit, jotka ovat pyörittäneet HIFK:iä pitkin kautta mennen tullen ja nyt kovassa kevätkunnossa eivät anna mitään mahdollisuuksia stadin jengille.

Viimeiset 20 peliä ovat näyttäneet selvän alaspäin menevän suunnan ja viimeiset kymmenen peliä vielä huonompaa. Edes keskustapuolueen viimevuotinen vaalitappio ei ollut näin rajun negatiivista. Tässä ensin se 20 kierroksen sarjasaavutus ja sitten se 10.

liiga20.jpg

 

liiga10.jpg

*******************

Huomioitavaa on muuten myös Tapparan surkea touhu viime kierroksilla, mutta siellä vaan vedetään henkeä ja runkosarjan lopussa kirvesrinnat riehuvat taas vanhaan malliin. Heillä on ollut niin vahva alkukausi ja selkeät suunnitelmat, että tämä notkahdus on vain tilapäistä - ei pysyvää, kuten hesalaisilla.

Oli miten oli.  En heitä punaista paitaa roskiin, sillä omaa joukkuetta ei hylätä.