Erilaisten uskonnollisten liikkeiden edustajat ja niissä kiinni olevat ihmiset uskovat omaan asiaansa niin kovasti, että tilaa millekään muulle ajatussuunnalle ei jätetä lainkaan. Näitä omalle liikkeelle tyypillisiä ajatuksia sitten vahvistetaan erilaisissa tilaisuuksissa paikallisesti, alueellisesti ja sitten vaikkapa kerran vuodessa suurtapahtumissa. Juuri nyt Kauhavalla lestadiolaiset viettävät perinteisiä Suviseurojaan, herännäisten Herättäjä-juhlat kahden viikon päästä Seinäjoella ja varmasti Jehovan todistajilla ja vaikkapa adventisteilla puhumattakaan helluntailaisista, on omat juhlat jossain vaiheessa. Luullakseni ateisteilla eli vapaa-ajattelijoilla on vastaavia tilaisuuksia, joskaan en ole varma. Kaikissa näissä konklaaveissa kuitenkin vahvistetaan omaa asiaa ja jos ei nyt hillittömästi mollata, niin ainakin jossain määrin arrogantisti suhtaudutaan toisin ajatteleviin ryhmiin.

Politiikka on hyvin samanlaista, vaikka uskoakseni vain kristillis-demokraattien vuosikokouksessa tai suurjuhlissa veisataan ja rukoillaan. Poliitikot ovat niin syvästi oman oppinsa ja ohjelmiensa sisällä, että heillä ei tunnu olevan mitään muuta totuutta. Kompromissien teko tuntuu olevan niin tavattoman vaikeaa ja omien virheiden ja mokien tunnustaminen on suorastaan mahdotonta, koska väärässä oleminen ei kuulu poliitikon sanavarastoon.

Tapaus "Junnila" on hyvä osoitus poliitikkojen taipumattomuudesta. Asiasta piti kehkeytyä suorastaan kansainvälinen ihmettelyn aika ennen kuin pääministeri uskalsi suoraan sanoa, että kyseinen ministeri on kelvoton työhönsä. Nyt uutisoidaan ministeri Rantasen puheista ja kirjoituksista, jotka nekään eivät selkeästi vaikuta  olevan hallitustyöhön sopivan henkilön julkaisuja. Ihmettelenpä kovasti, eikö sieltä persujen joukosta löydy ketään, jonka kaappi ei kolisisi noin tajuttomasti erilaisten luurankojen painosta.

Orpo teki tolkuttomasti työtä kuten Purra, Henriksson ja Essayah saadakseen hallituksen aikaiseksi ja yhteiskuntamme demokraattisen toiminnan jatkuvan, kuten se tässä maassa on koko oman elinaikani vuosina toteutunutkin mielipide-eroista huolimatta. Soisin kovasti, että hallitus pystyisi jatkamaan, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Jos persujen kuvioita ei saada siivotuksi ja jos he eivät kykene muuttamaan ajatusmallejaan maamme lakien ja yleisesti tiedossa ja käytössä olevien tapojen mukaiseksi, on heidän syytä vetäytyä kokonaan hallitusvastuusta.

Ihan en kylläkään tiedä, kenen asiaa nykyhallituksemme hoitaa. En ole laisinkaan vakuuttunut siitä, että hallitusohjelma on koko kansan ja valtiomme eduksi. Keski- ja pienituloiset joutuvat useissa asioissa erittäin koville. Tukirakenteemme murtaminen on näin laajoilla toimenpiteillä tosi ankara nuijanlyönti pienten ihmisten päähän. Aika tosin näyttää, mihin suuntaan ollaan menossa, mutta oikeasti ei näytä hyvältä.