Viime viikolla kerroinkin saaneeni melkoisen tällin jalkaani joltain ötiäiseltä, jota sillä hetkellä kuvittelin paarmaksi. Toki se saattoi olla paarma, mutta koska lauantaina saamani lääkekuuri ei helpottanut  laisinkaan punerrusta eikä turvotuskaan laskenut yhtään, menin taas terkkariin. Punoitusalue kasvoi ja samalla se muuttui selkeästi kehämaisiksi erivärisiksi ympyröiksi - ikäänkuin jousiammuntamaaliksi, mistä sitten ensin minä, sitten hoitaja ja vielä lääkärikin alkoi olla sitä mieltä, että kyseessä on hyvin suurella varmuudella borrelioosi. 

koelpo.jpg

Borrelioosi on bakteeritauti, joka aiheuttaa erityyppisiä nivel- ja hermostovaikeuksia pahimmassa tapauksessa koko loppuiän ja parhaassa tapauksessa vain jonkin aikaa ja silloinkin hyvin lievinä. Se on kuulemma aika vaikeasti ennustettava ja siksipä pidetään hyvin tärkeänä sitä, että se hoidetaan kunnolla pois. Kunnollinen hoito on bakteerista johtuen sitten antibiootti eikä mikään lyhyt ja pikkuinen kuuri. Kyseessä on nimittäin oikein räjähtävä paukku. Pillereitä täytyy popsia kahden viikon ajan kuusi tabua päivässä eli siis 84 tablettia. Siinä saa maha kyytiä, mutta borrelioosi-bakteeri on sen verran sitkeä, että nappia pitää tunkea naamariin todellakin näin paljon.

Jalka alkoi joka tapauksessa reagoida hoitoon oikeastaan jo keskiviikkoiltana, kun aloitin tuon kuurin silloin aamulla heti lääkärissä käynnin jälkeen. Turvotus nimittäin hellitti selvästi ja saatoin jo taivutella nilkkaa jotenkin. Tällä hetkellä myös punoitus on hellittänyt ja jalka tuntuu koko ajan paremmalta eli eiköhän se nyt tässä hiljalleen anna periksi.

On toki todennäköistä, että jalassani oli punkki, mutta minähän en sitä nähnyt. Puremajälki näkyy juuri sandaalin hihnan kohdalla eli kun se ötiäinen on pureutunut siihen ja saanut leukansa ihon alle, niin muu vartalo on ehkä hieraantunut irti sandaalin vaikutuksesta ja sillä minä en ole sitä lainkaan huomannut. Punkin puremahan on siitä kehno juttu, että se ei nipistä, kuten vaikka hyttysen tai paarman nippasu ja siksi jää tajuamatta. Että tällainen tapaus tällä kertaa.