Yksi inhottavimmista terveysongelmista on korvasärky. Eihän se tietenkään tavallisesti ole mikään hengenvaarallinen eli tietenkin painii esim. syöpä- ja sydäntautien kanssa ihan eri luokassa, mutta sanotaan nyt niin, että suhteellisen helposti parannettavissa olevista sairauksista korvasärky on todellakin inhokkilistan top10:ssä. 

Minulla ei muistaakseni lapsena ollut korvaongelmia. Lapsillani on ollut enemmän kuin tarpeeksi ja kyllä heitä sitten hoidettiinkin. Meni antibioottia ja höyryä ja kipulääkkeitä, 80-luvun malliin korvien tärykalvoja puhkottiin, kitarisat leikattiin ja lopulta tärykalvoihin laitettiin putket ilmastoimaan välikorvaa. Lapset itkivät kyllä sydäntä särkevästi niin sairautta kuin hoitotoimenpiteitäkin. Käsittääkseni heille ei kuitenkaan tullut kuulon alenemaa ainakaan pahemmassa määrin. 

Minulla on ollut välikorvan tulehduksia muutaman kerran. Sietämätön kipu ja siihen liittyy myös kuulon tilapäinen heikkeneminen, koska korvan sisätilahan on täynnä tulehduseritettä taudin ollessa pahimmillaan. Yksi omituisimmista hetkistä sattui yhden joulun alla, kun olin kuoroni kanssa tekemässä joulutervehdyksiä mm. vanhainkodeissa ja sairaalassa ja sitten vielä samana iltana meillä oli ihan konserttityyppinen esiintyminen kirkossa. Minulla oli ollut kova flunssa edellisen viikon ajan, mutta koska olin kuoronjohtaja, minun oli kuitenkin raahauduttava keikalle, koska meillä ei ollut varajohtajaa. Pitkin päivää esiintyessämme sain annetuksi äänet kuorolle hakemalla ensin a-sävelen ääniraudasta, mutta homma kävi koko ajan iltaa kohden mennessä hankalammaksi. Kirkossa en sitten enää kuullut koko rautaa. En kuitenkaan arvaillut ääniä, vaan annoin ne kuorolle nokkahuilulla, mikä sattui olemaan salkussa mukana.

Viime viikolla minulta meni laski ensin kuulon taso ja sitten alkoi sattua. Koski itse asiassa aika kovaa. Sinänsä outoa, koska minulla ei ole ollut eikä nytkään ole minkäänlaista nuhaa eikä flunssaa - ei edes poikasta ja näihin tauteihin tuo korvatauti yleensä liittyy. Aloin epäillä välikorvan tulehduksen asemesta korvakäytävän tulehdusta, koska kipu oli kuitenkin lähempänä korvalehteä. Särkylääkettä piti ottaa, mutta ei siitä paljon apua ollut.

Lopulta sitten menin työterveyteen, missä sairaanhoitaja ensin katosi korviini. Siinä hän heti totesi, että eipä tuonne korviin mitään nähnyt, kun välissä oli niin paljon korvavahaa eli vaikkua. Niinpä struutta esiin ja reippaasti vettä korvaan ja oli kuulemma paljon roinaa päässyt kasautumaan. Ilmeisesti kipu aiheutui siitä, että korvaan pakkautunut vaikku painoi tärykalvoa ja korvien herkät hermot reagoivat siihen. 

Loppujen lopuksi pääsin korvasärystä kevyesti eroon ja samalla kuulokin palasi entiselleen. 

ear.jpg