Pitkä ja pimeä talvi alkaa todellakin oikeasti olla selän takana. Tai onhan se ollut jo pitkään. Ensin päivien valaistumisen huomasi, sitten tuli kevätpäiväntasaus hiljalleen pidenneiden päivien myötä, sitten kellojen kääntö ja yhtäkkiä huomattiin taas, että suurin osa päivän pimeästä ajasta kuluu nukkuessa, muuten on valoisaa. Vaikka heräänkin ajoissa, en sentään niin varhainen lintu ole, ettäkö ehtisin ennen aurinkoa pompata pystyyn. Joka tapauksessa tämä kevään tulo täydellä vauhdilla on nyt totista totta.

Olen koko talven ajan kantanut kilokaupalla - vähintäänkin kymmeniä  kiloja - hedelmiä kotiin. Pidän niistä ja syön niitä itse asiassa varmaan liikaa, mutta toisaalta niiden energia on kuitenkin sydänystävällistä ja niihin kulutetun rahan voisi kuluttaa hullumminkin. Suosikkihedelmäni ovat banaani ja mandariinit.

Ensiksi mainittuja saa nykypäivänä ympäri vuoden ja ne ovat enimmäkseen suhteellisen halpoja. Kun olin lapsi, en saanut tarpeeksi banaania - ainakaan omasta mielestäni. Omenia sai ilmeisesti helpommin ja nehän kasvoivat jopa minun lapsuudessani Suomessa eli todennäköisesti ne olivat myös halvempia kuin tuontituotteet. Lieneekö vanhemmillani ollut kuvitelma, että banskut ovat epäterveellisiä, mutta loppujen lopuksi kyseinen hedelmä oli lapsuudessani jossain määrin harvinainen. Omenista ja päärynöistä pidin kyllä ja pidän edelleenkin, mutta hyvin pienenä opin tajuamaan, että vatsa tulee kipeäksi kummastakin. Jokin happo siellä lienee häiriköimässä. Jalostettu omena esim. piirakassa tai hillossa ei aiheuta  kuitenkaan mitään ongelmia.

Mandariinit ovat tänä vuonna olleet herkullisia ~ ainakin ne, joita ostelen taajaan. Kyseessä on tietty merkki, joka on hieman kalliimpi kuin muut myynnissä olevat lajikkeet, mutta kestän hintaeron, koska ne ovat todella herkullisia. Appelsiinista pidän myös, mutta niiden ongelma meinaa olla kuorimisen probleema. Saan nimittäin iho-oireita (saan kyllä mandariineistakin, mutta ne saa helpommin kuorituksi). Joko niissä torjunta- ja säilytysaineissa tai sitten ihan appelsiinin hapossa on jotain, mikä ärsyttää käsieni ihoa. En tiedä. Olen minä tänäkin talvena appelsiineja ostanut, ei siinä mitään.

hede.jpg

Molempien autojen renkaat on nyt vaihdettu. Kevätkeli on sen verran leppoisan lämmintä ja tiet ovat ihan sulat, että täällä voi aivan huoletta jo ajella kesärenkailla. Toki tässä vielä ennen kesäkuuta satelee räntää ja tuuli käy pohjoisesta - ainahan näin käy, mutta eipä se mitään haittaa. Kun routa häviää, ei maahan satava vesi tai räntä enää jäädy kiinni ainakaan koko päiväksi.

Kesäpyörien lisäksi kevääseen kuuluu kaksipyöräisten herättely. Polkupyörällä voisi toki ajaa talven läpi, mutta minua ei se kylmyys niin houkuttele. Pyörän lisäksihän minulla on skootteri. Se on myös täysin kesäkelien härveli - ei puhettakaan, että ajaisin sillä talven aikana. Sain mopon käyntiin eka yrittämällä, kunhan ensin kävin lataamassa sen akun. Öljyt pitäisi vaihtaa, mutta taidan laittaa nuoren herran tekemään sen homman.

mopo.jpg