Eräs tuttavani osallistui johonkin leikkimieliseen tietokilpailuun. Hän putosi jatkosta, kun ei tiennyt, mikä kirja alkaa sanoilla "Alussa olivat suo, kuokka - ja Jussi." Tiedätkö sinä ja oletko lukenut koko kirjasarjan? Kysehän on Väinö Linnan suurteoksesta "Täällä Pohjantähden alla". 

Niinpä aloin miettiä, mitä jokaisen suomalaisen tulisi lukea  yleissivistyksen, suomalaisen kirjallisuuden historian tuntemuksen vuoksi. Pohtimiseni on toki ihan minun omaani ja varmasti tästä listasta jää merkityksellisiä kirjoja paljonkin, mutta ajattelin mielessäni kokeilla, löytyisikö edes kymmentä. Sitten on toki huomioitava makuasiat ja onhan noita muuttujia enemmänkin kuin Jussi Vatanen totesi "Napapiirin sankareissa" ("Tässä on nyt pari muuttujaa...."). 

Lähdin lisäksi liikkeelle siitä, että valitsin jokaiselta mieleeni tulleelta kirjailijalta vain yhden teoksen. Periaatteessahan kaikki tietyn tekijän kirjat pitäisi lukea, mutta sama kirjailija on voinut hypätä tyylilajista toiseen eikä näin ollen jokainen hänen kirjoittamansa teos ole ihmistä miellyttävä. Sitten suoraan siihen listaan, joka ei sitten ole paremmuus- tai mieluisuuslista. Katselin nimittäin omaa kirjahyllyäni ja valitsin sieltä.

Väinö Linna "Täällä Pohjantähden alla"
Elävää ja taitavasti kirjoitettua tarinaa.

Juhani Aho "Rautatie"
Teos siitä, kun suuri ihme saapui syrjäiseen Suomen kolkkaan

Kjell Westö " Missä kuljimme kerran"
Westön tapa kirjoittaa sisältää joka lauseessa painavaa asiaa, hienoa historiaa.

Aleksis Kivi "Seitsemän veljestä"

Onhan se upea teos

Veikko Huovinen "Havukka-ahon ajattelija"
Tässä taas luonto- ja "immeiskuvvaukset" ja hyvä huumori yhdistyvät. Huovinen oli taitava keksimään sanoja.

Arto Paasilinna "Jäniksen vuosi"
Paasilinnalla oli hyvä kyky kirjoittaa monenlaisia juttuja

Sofi Oksanen "Puhdistus"
Synkkää ja taitavaa

Minna Canth "Papin perhe"
Mielipidevaikuttaja, lehtinainen, koulutuksen tukija

Leena Lehtolainen "Ensimmäinen murhani (Maria Kallio-sarja)"
Juurikin siellä sarjassaan huipputekijä

Mika Waltari "Komisario Palmun erehdys"
Monipuolinen kirjailija, jolla oli hyvin sana hallussaan.

No, tämä lista syntyi helposti ja ns. tuosta vaan-menetelmällä. Varmasti sieltä puuttuu paljon hyviä kirjailijoita ja kirjoja - eihän siinä ole kuin kymmenen, mutta nämä tulivat nyt mieleen ja yhteistä niille kaikille on se, että minä olen pitänyt niistä kaikista lukuun ottamatta yhtä. Se, mistä en niin välittänyt on kuitenkin niin menestynyt, että laskin sen mukaan. Niin ja yhteistä on lisäksi se, että olen lukenut ne kaikki ja jotkut jopa monta kertaa.

Suosittelen...(paitsi en ehkä sitä yhtä)

linnav%C3%A4iski.jpg