Kuntavaalit on nyt käyty. Ennustukseni meni kyllä poskelleen, mutta eihän näitä etukäteen voi tietää. Olisi pitänyt laittaa vaikka 1000 euron potti Suomen futisvoitolle, mutta helppohan sitä on spekuloida. Eihän kukaan voinut tietää, että Tanskan peli menee tragedian takia pieleen, eikä sitä fanaattisinkaan futiksen ystävä voinut toivoa.

Kansa ei nyt lähteynyt näissä vaaleissa uurnille. Vain noin 55 % vaivautui äänestämään, mikä osaltaan kertoo siitä, että kiinnostus yhteisten asioiden hoitoon ei ole vahvimmillaan ja toisaalta siitä, että tämä vaaliajankohta ei ehkä sittenkään ollut hyvä. Luulen kyllä, että huhtikuu olisi ollut yhtä lailla huono, koska korona oli selkeästi vahvemmassa kuosissa silloin ja hyvin moni olisi jättänyt lähtemättä.

vaali1.jpg

Valtakunnallisesti Kokoomus sai selkeästi eniten ääniä, mikä oli minulle jonkinlainen yllätys, koska odotin Persujen vievän ykköspaikan. Persut jäivät sekä Demareiden että Kepun taakse, mikä taas oli minulle toinen yllätys, koska hallitusvastuu painaa ja Kepulla on muutenkin mennyt huonosti viime aikoina. Huolimatta podium-paikasta sekä Demarit että Kepu kärsivät tappion, mikä jossain määrin näkyi puoluejohtajien ilmeissä. Vihreiden ja Vasemmistoliiton lievä putoaminen edellisistä vaaleista oli ehkä odotettua, joskin kuvittelin Vihreiden saavan enemmän ääniä. Persuille nämä vaalit olivat voitto, mutta ehkä kuitenkin hieman kitkerä sellainen, koska he eivät saaneet ykkössijaa eivätkä edes päässeet palkintopallille, mitä Halla-aho ja kumppanit varmasti odottivat. Vaikka Kokoomus ottikin voiton, se ei silti ollut kuin 0,7%:n kasvu edellisistä kuntavaaleista, kun Persuilla kuitenkin oli 5,6%.

Meillä Vihdissä vaalit menivät hieman eri tavalla, kuin Suomessa keskimäärin. Äänestysprosentti oli 54%, mikä on kyllä hävettävän pieni osa koko äänivaltaisesta väestöstä, mutta eihän ketään voi pakottaa. Säätäkään ei ehkä voi syyttää, koska meillä oli eilen sekä sateista, pilvistä, viileää, aurinkoista, poutaa ja lämmintä.

Kokoomus sai reippaasti enemmän prosentteja kuin viime vaaleissa ja yli 25%:n kannatus toi ylivoimaisen voiton 12 edustajan voimin. Demarit menettivät 2% ja saman kaksi edustajaa. Täällä Persut ohittivat Kepun niin prosenteissa kuin edustajamäärissäkin. Vihreät pitivät neljä paikkaansa, vaikka prosenttiosuus hieman putosikin ja samoin kävi Vasemmistoliitolle.

vaali2.jpg

Minun ehdokkaani sai riittävästi ääniä ja on mukana tulevassa valtuustossa.