Ihan tavallista kesää tässä helteestä ja muutamista erityiskuvioista huolimatta elellään. Jokakesäisiä tapahtumiahan nuo hautajaiset ja ristiäiset eivät ole ~ eivät ainakaan lähisuvussa ja niinpä ne on luetteloitava erityiskuvioihin. Yhtä lailla se, että kunnallisvaalit sattuivat kesälle ja miesjalkapalloilijat onnistuivat kautta aikain eka kertaa käymään samoilla pelikentillä kuin maanosamme huiput. Sieltä jäi käteen Tanska-voitosta irronneet isot rahat ja selkeä todiste siitä, että hirvittävän kaukana on suomalainen jalkapalloilu jopa Euroopan kärkitasoon verrattuna. Tosin menestys Euroopassa on joko menestystä maailman tasolla tai vähintäänkin hyvin lähellä sitä.

Uimassa on käyty niin paljon kuin on jaksettu ja ehditty. Lähin kunnollinen uimapaikka on noin kymmenen kilsan päässä eli ainahan se vaatii lähtemistä, mutta olemme sen kestäneet. Ei näitä uintiin sopivia aikoja niin paljon ole, etteikö raaskisi ajella kerran päivässä sitä ylimääräistä lenkkiä. Työaikana ajamme päivittäin paljon enemmän.

Vaarilla olisi nyt kuski, jos sellaista tarvitsisin. Vanhin lapsenlapsi on saanut ajokortin ja onneksi hän on myös saanut ajaa äitinsä autoa aina, kun on ollut tarvis. Hänestähän tulee ammattiautoilija ensi keväänä - talven jännitys on tietenkin siinä, minkä tasoisia kapineita hän saa kuljettaa. Nyt tuon B-kortin jatkeeksi hän aloittaa heti syksyllä hommat C-krttia varten ja kun se on paketissa, alkaa yhdistelmäkulkuneuvojen treenaus. Näillä näkymin hän sitten hakee armeijaan ensi kesäksi ja yllättäen autokomppaniaan. Tässä yhtenä päivänä ajatin häntä omalla autollamme ja tyylillä hän senkin homman hoiti. Miksi ei olisi hoitanut?

driver.jpg 

Kyllä nämä helteet ovat raskaita. Jos/kun haluaa käydä pyöräilemässä on parasta käydä varhain aamulla, mutta jos ei ehdi silloin, täytyy mennä aika myöhään illalla. Keskellä päivää voisin toki käydä, mutta silloin lenkin pituus pitäisi vähintäänkin puolittaa ja siltikin joku lämpöhalvaus tai auringonpistos olisi ihan tai vähintäänkin mahdollinen.

Hellettä voi toki paeta eri keinoin. Uinti on hyvä keino, totta kai.  Voimme vaikka ajaa Lohjalle syömään tai mennä jonnekin muualle ja laittaa auton ilmastointia kovalle teholle, mutta se on epämääräisen tehoton keino kokonaisuutta ajatellen. Onhan meillä kotona ilmalämpöpumppu, jolla voi viilentää, mutta sitä ei käytetä kuin myöhään illalla, koska senkin teho katoaa saman tien, kun vehkeen sammuttaa ja se kuluttaa sähköä aika lailla. Valvomme yleensä aika pitkään, joten ihan iltamyöhällä läpivetokin viilentää huushollia, koska lämmöt putoavat jonnekin parinkymmenen pintaan.

Varjossa istuminen ja oleminen on kohtuullisen hyvä keino, joskin iltapäivisin on kaikkialla niin kuuma, että varsinaista vilpotusta ei tule, mutta ei tietenkään suoraa auringonpaistettakaan. On meillä yksi paikka, missä on aika coolia. Nimittäin riippumatto. Yhdet päiväunet olen siellä ehtinyt kiskaista, joskin ympäristön äänet häiritsivät, mutta niihin kyllä tottuu.

lepo.jpg