Sunnuntai 20.6.

 

Heräsimme noin viideltä. Rankka herätys, koska edellinen päivä oli ollut erittäin monivaiheinen - hautajaiset ja synttärit. Lähdimme enne kuutta ajamaan kohti Turkua, minne saavuimme noin klo 7.20 ja melko pian pääsimme Siljan laivaan, Galaxyyn. Olimme varanneet hytin ja veimme sinne tavarat ja sitten olikin jo aika mennä jatkamaan kesken jääneitä unia. Nukuimme miten kuten ja lopulta olimme Maarianhaminassa, joskin ehdimme hetken aikaa vielä nauttia iltapäivän auringosta laivan kannella.

 

Laivasta ulos ja Maarianhaminasta Eckerön tietä kohti majapaikkaamme, joka tällä reissulla oli Granlunda Gårdshotel Gottbyssa eli noin kymmenen kilsan päässä Maarianhaminasta. Itse hotelli on rakennuksessa, jonka alakerrassa on hevostalli. Hotellin omistajapariskunnalla on muutama hevonen. Huoneemme oli erittäin siisti ja mukava. Huone ja kylppäri. Perille ehdimme suurin piirtein kolmen maissa.

 

ahve2.jpg

 

Purimme nopeasti tavarat ja lähdimme sitten etsimään kauppaa. Menimme ensin jonkin matkaa Eckeröön päin, mistä löysimme kaupan, joka nyt sattui sitten olemaan kiinni sunnuntaisin. Niinpä palasimme takaisin ja pääsimme jo melkein Maarianhaminaan, kun sitten löysimme ison S-Marketin, mistä haimme hieman iltapalasyötävää. Hotellissahan ei ollut mitään baaria tai vastaavaa. Kaupasta ajoimme Maarianhaminan keskustaan ja pyörimme siellä hetken, kunnes suuntasimme meren rantaan ja söimme kunnon aterian. Ajelimme hetken siellä ja täällä ja sitten suuntasimme majapaikkaamme. Hellettä riitti, kuten koko Suomessa.

 

Ilta sujui istuskellen hetken aikaa asuinkerroksemme terassilla lukien ja jutellen. Söimme iltapalan ja kävimme nukkumaan hyvin väsyneinä ja kyllähän uni tuli helposti.

 

 

Maanantai 21.6.

 

Kesäpäivänseisaus, eipä haitannut. Joka vuosi se on tullut ja mennyt, kuten kaikki muutkin vuoden tapahtumat. Heräsimme varmaan seitsemän maissa, mutta eipä ollut suuremmin kiirettä, koska aamiainen tarjoiltiin 8 ja 10 välillä. Mahtava aamiainen puuroista alkaen. Sellainen ihan perinteinen.

 

Olimme suunnitelleet menevämme Kastelholman linnaan ja suunnitelma toteutettiin. Tutustuimme siihen, kävimme myös linnan vieressä sijaitsevassa vankilamuseossa ja vanhaa elämää kuvaavassa mökkipaikassa. Söimme erinomaisen ruuan niin ikään linnan lähellä sijaitsevassa ravintolassa.

 

ahve3.jpg

 

Kastelholmasta ajoimme Maarianhaminaan, missä vaelsimme kaupoissa ja kävimme kahvilassa. Ajelimme ennen kotihotelliin lähtöä Maarianhaminan eteläpuolella sijaitsevaan saaren, missä en koskaan ollut aiemmin käynytkään. Tämä kerta oli muuten elämäni kolmas kerta tuolla vahvasti ruotsinkielisellä maamme itsehallinnollisella alueella. Pärjäämme hyvin ruotsiksi - ei tarvitse vaihtaa englantiin.

 

Ennen hotellille paluuta kävimme taas kaupassa. Istuimme taas hotellin terassilla ja juttelimme omistajapariskunnan miehen isän kanssa. Oli puhelias veikkonen, mutta erittäin mukava ja monta asiaa siinä saatiin selitetyksi.

 

Illalla minä sitten iltapalan jälkeen katsoin Suomi-Belgia matsin ja se sitten siitä. Uni maistui kyllä tuonkin pelin jälkeen.

 

Tiistai 22.6.

 

Taas heräsimme seitsemän maissa. Aamusta alkaen tunsimme kyllä, että ei ole tulossa kylmä päivä. Päiväsuunnitelmaksi laitoimme saaristoyhteyslauttaretken Långnäsistä Sottungaan ja takaisin. Aamiaisen jälkeen lähdimme sitten hiljalleen ajelemaan ja mitäpä näimmekään hotellimme lähellä pellon reunassa kököttämässä. Kai sen jokainen arvaa. Siellä istui ylväästi kameli. Samalla tilalla on kuulemma myös valkoinen kenguru!!!!!!

 

No niin. Ajoimme siis Långnäsiin ja siellä sitten nousumme Skiftet-nimiselle lautalle. Aika vähän väkeä. Paatti pysähtyi pikaisesti reissun puolivälissä Överössä ja jatkoi saman tien kohti Sottungaa. Siellä istuimme kivassa pikku satamassa vajaan tunnin, söimme eväät ja kiipesimme paluulautalle, Knipenille. Paluumatka kesti saman verran kuin tullessakin, hieman reilun tunnin.

 

ahve4.jpg

 

Seuraava kohteemme oli ruokailu ja tälläkin kertaa Maarianhaminan rannassa, nyt herkuttelimme pizzoilla. Seuraavaksi sitten palasimmekin kaupan kautta hotellille ja istuimme taas terassilla. Puoli kahdeksan maissa teimme yhtäkkisen päätöksen ajaa Eckeröön ja sen teimme. Tuon parinkymmenen kilometrin matkan aikana lämpötila putosi 10 astetta- hyytävää. Kävimme kuitenkin pienellä viini- ja jäätelöseisakilla ja palasimme sitten taas majapaikkaamme.

 

Iltapala ja nukkumaan.

 

Keskiviikko 23.6.

 

Taas hereille, kuten jokaisena aamuna. Aamiainen ja sitten baanalle. Suunnitelmat muuttuivat, koska tuli viileä ilma eikä rantapäivää, kuten oli uumoiltu. Vaatetta niskaan ja sitten mentiin Maarianhaminaan ensin merenkulkumuseoon ja sitten Pommernin laivaan. Seuraavaksi vietimme aikaa parilla rannalla, koska aurinko tuli sen verran esiin, että tarkenimme kuitenkin olla. Aika monet myös uivat eli varmaan se lämpötila oli hieman kahdenkymmenen päällä.

 

Sitten suuntasimme kohti Eckeröä, minne menimme iltapalakaupan kautta ja ostimme myös mansikoita. Tuolla länsirannan kauniissa, pienessä kylässä, jossa muuten aikoinaan hyvin suosittu ruotsalainen tv-sarja ”Saariston lapset” tehtiin, on myös Ahvenanmaan jahtimuseo tai joku sellainen. Kävimme siellä ihastelemassa täytettyjä lintuja, nisäkkäitä ja muita eläimiä, katselemassa kuvia ja esineitä - siis hyvin mielenkiintoinen museo. Ja kortilla pääsee ”ilmaiseksi”. Kerran maksat vähän isomman summan ja sitten voit käydä vuoden verran vaikka kuinka monessa museossa.

 

Viideltä menimme syömään älyttömän hyvään ravintolaan, Gastropub Bodeganiin. Me molemmat söimme kalaa, Irmeli ahventa ja minä lohta. Sattui myös hauska juttu, kun selkäni takaa kuului yhtäkkiä hämmästynyt kysymys: ”Sakkeko siellä?????” Eräs kotikuntamme palveluksessa tosi pitkään työskennellyt rouvashenkilö ja hänen niin ikään kunnassamme pitkään työskennellyt ystävänsä sattuivat samaan ravintolaan. Hetken aikaa juteltiin.

 

ahve5.jpg

 

Sitten olikin jo kiire hotellille, kun olimme varanneet saunan. Tässä majapaikkamme piha-alueen reunamilla on vanha, mutta uusittu saunarakennus, jonka löylyhuone on olohuoneemme kokoinen. Aivan mahtava löyly. Puulattia ja sinne lautojen väliin pesuvesi valui!!!!! Saunan edessä oli pienen pieni lampi, jossa periaatteessa olisi voinut uida, mutta jätimme väliin.

 

Sitten olikin iltapalan aika ja unten maille hiljalleen.

 

Torstai 24.6.
 

Herätys jälleen kahdeksan maissa. Pilvistä ja poutaa, ei kovin lämmintä, mutta koska meillä oli iltapäivällä  suunta kohti kotia, ei sää sillä tavoin paljon merkinnyt. Pakattiin tavarat, kannettiin autoon ja vielä ehdimme käydä tutustumassa omistajan isän restauroimaan taloon, joka on yli 100 vuotta vanha ja oli jo peräti purku-uhan alla, mutta sitten tämä mies korjasi sen asuttavaan kuntoon ja hän pääsi muuttamaan sinne talvella vaimonsa kanssa. Todella nättiin kuntoon oli talo laitettu.

 

Ahvenanmaa on mahtava lomailupaikka ja etenkin silloin, jos kelit ovat suopeat. Näin vanhana tuota säidenkin vaihtelua osaa arvostaa, mutta mitään kylmyyksiä ja kovia sateita ei kuitenkaan keskellä kesää kukaan kaipaa.

 

ahve1.jpg