Joskus minulta on tuolla maailman markkinoilla kyselty, että mikä ihmeen Vihti. Onko sieltä tullut ketään tunnettuja ihmisiä, siis julkkiksia? Monet ihmiset eivät osaa sijoittaa kotikuntaani Suomen kartalle, eikä se tietenkään ole mitenkään tärkeä tieto. Kuinka moni tietää, missä on Puumala, Kannonkoski, Juuka, Eno, Vesanto, Evijärvi ja riittäähän näitä. Nykyään on helppoa löytää eri paikkakuntien sijainnit netistä, jos ne sattuvat jotenkin kiinnostamaan.

Vihti on joka tapauksessa luoteisen Uusimaan nurkassa ja esimerkiksi Lohjan ja Espoon naapuri. Helsinkiin ajaa tietenkin lähtöpisteestä riippuen suhteellisen nopeasti, alle tunnissa pääosin. Täällä on kolme taajamaa, joista Nummela on suurin ja jota usein luullaan omaksi kaupungikseen, vaan eihän tuo ole. Kaksi muuta taajamaa ovat Ojakkala ja Vihdin kirkonkylä sekä jokunen pikkukylä tämän kunnan rajojen sisällä. Asukkaita on vajaa 30000.

Mitenkäs ne julkkikset? Kyllä heitä on ja jotkut jopa asuvat täällä. Onko se sitten mitenkään tärkeää, on ihan toinen juttu. Yhteiskuntamme on kuitenkin sellainen, että jotkut ihmiset yksinkertaisesti päätyvät eri tavoin julkisuuden valokeilaan - halusivat tai eivät.

YLEn ajankohtaistoimittaja Marja Sannikka asuu täällä. Olen joskus jopa nähnyt hänet pyöräilemässä jossain tuolla Nummelan nurkilla. Joku telkkarimeteorologi on nummelalainen, mutta enpäs muista nimeä.  Televisiosta tuttu on myös Ella Kanninen, joka on Nummelasta lähtöisin ja ennen kaikkea tuttu kiertomatkoistaan Italiassa ja sitten kielten opiskeluun liittyneistä mukavista sarjoista, joissa hän oli eräänlainen juontaja ja järjestelijä. Kansanedustaja Eerikki Viljanen lienee julkkis, joskaan ei siinä määrin kuin esim. monet muut. Viljanen on keskustapuolueen edustaja. Kansanedustaja ja kunnanvaltuutettu on tietenkin haluttu puheiden pitäjä ja niinpä häntä näkee usein eri tilaisuuksissa. Huomasin viime keikallamme hänet ottamassa minusta kuvaa, kun heiluin lavalla Beatles-peruukki päässä.

Aika moni tunnettu urheilija on joko alkuperäinen vihtiläinen tai sitten tänne jostain syystä muuttanut. Juuri nyt tulivat mieleen talviurheilijat Hannu Manninen ja Jari Isometsä - yhdistetyn ja maastohiihdon arvokisamenestyjiä kumpikin. HIFK:n tämänhetkinen maalivahti Roope Taponen on Nummelasta. Maailmallakin aikoinaan hyvin tunnettu uimari Jani Sievinen on nummelalainen - koko ikänsä siellä asunut.  Kolmiloikkaaja Elina Kostiainen on mm. saavuttanut Kalevan Kisoissa pronssia eli ihan kansallisesti kovatasoinen urheilija. Kyllähän näitä on.

Muusikkoja on pölähtänyt valtakuntamme tähtitaivaalle useitakin. Menestynein taitaa olla Anssi Kela, joka muutti 80-luvun alkuvuosina tähän ihan meidän lähelle, joskin on muuttanut sittemmin Nummelaan ja siitä sitten Helsinkiin. Petri Munck oli myös uutterasti pop-musiikin esiintyjälavoilla nousten suosioon "Levoton prinssi"-biisillään, mutta on sittemmin aktivoitunut tekemään musiikkia muille artisteille. Jari Sillanpäällä on asunto Vihdissä, mutta en tarkkaan tiedä, onko hän täällä kirjoilla. Klassisen musiikin tuntijat tietävät sellisti Hannu Kiiskin, joka on omalla alallaan erittäin tunnettu ja sillä tavalla kiinni julkisuudessa.

Kyllä täällä siis on ollut ja on edelleen vaikka kuinka paljon tunnettuja tekijöitä. Se, että ovatko he jotenkin tärkeitä koko valtakunnallemme, on sitten tosiaankin ihan toinen juttu.