Meidän perheessä on ollut jääkaappi noin vajaan 60 vuotta. Kun olin lapsi, ei meillä ollut moista vekotinta, mutta sitten isän vanhempien kuoltua 1960-luvun puolivälissä, saimme perinnönjaossa heidän vanhan kaappinsa, joka kesti itse asiassa varmaan 1980-luvulla saakka. Sen merkki oli Rosenlew ja muistaakseni se oli äidillä siihen saakka, kunnes hän muutti omasta talostaan rivitaloon. Ennen jääkaappia meidän maidot, voit, makkarat ja muut viileyttä vaatineet tuotteet pidettiin kylmänä vuodenaikana keittiön nurkassa sijainneessa kylmäkomerossa, josta oli suora putki ulos ja siellä saattoi parhaillaan kai olla pakkastakin. Kesällä noita ruokia pidettiin kellarissa.

Olen joskus lukenut ohjeita siitä, kuinka ruokatarvikkeet tulisi sijoittaa jääkaappiin, mutta en oikeastaan ole niistä ohjeista välittänyt. Kunhan siellä ovat, olen ajatellut. Useimmiten lappaan kauppareissun jälkeen syömiset sinne, mihin helposti mahtuu.

a_j%C3%A4%C3%A4kaappi.jpg

Kiinnostuin jääkaapin sisätilojen lämmöstä hiljakkoin, kun rouva sanoi maidon olevan lämmintä. Tähän elämänhetkeen saakka en ole moisesta välittänyt, mutta koska suomalainen (ja varsinkin savolainen) ei usko ennen kuin näkee, aloin mitata lämpötiloja. Siis tuo rouvan juoma maito oli seissyt jääkaapin ylähyllyllä varmaankin pari tuntia. Rouva sanoi minulle, että ylähyllyllä on lämpimämpää kuin alhaalla. Loogista tietenkin - lämmin ilma pyrkii ylöspäin. Mutta kun suomalainen (ja varsinkin savolainen).....

Päästäkseni asiasta varmuuteen, työnsin vanhan ulkolämpömittarin jääkaappiin. Tulos on vääjäämätön ja todistaa, että rouva oli hyvinkin oikeassa.

********

Ihan alahyllyllä oli viitisen astetta lämmintä ja siellä olleet tuotteet tuntuivat käteenkin (siis esim. maitopurkki) hyvinkin kylmiltä.

alakaappi.jpg

Alahyllyllä oli kymmenisen astetta. Tuo mittariluku ehti hieman nousta, kun en meinannut saada otetuksi kuvaa yhdellä kädellä.

a_yl%C3%A4kaappi.jpg

***********

Ovihyllyssä oli noin yhdeksän astetta ja sitten ihan alhaalla muovilootassa, mihin laitetaan vihanneksia ja juureksia, lämpötila oli kuta kuinkin kahdeksan astetta.

Näin vanhaksi piti elää, jotta tuli ajatelleeksi moista asiaa. Kokeilkaapa kotonanne huviksenne eri hyllyjen lämpötilaeroja. En tiedä, vaikka uusissa vehkeissä olisi jotenkin tehty homma tasaisemmin toimivaksi ja muistaakseni ainakin joissain malleissa on digitaaliset sisämittarit, joista sitten näkee lämpötilat niin ylhäällä kuin alhaallakin. Meidän jääkaappi on varmaan jonkun 6-7 vuotta vanha, mutta sitä en varmaksi muista. Yhtenä jouluna se edellinen särkyi joka tapauksessa.