Ampumistapaus alakoulussa. En kuuna päivänä olisi voinut uskoa sellaiseen hakiessani koulutukseen tai aloittaessani opettajauraani. Mikä ihme saa alakouluikäisen tarttumaan aseeseen ja ampumaan samanikäisiä. Tämä ei ollut kysymys - pohdin sitä retorisesti.

40 vuoden opettajakokemuksen perusteella osaan arvella syyn tai syyt, mutta en ala hehkutella niiden kanssa leikkimällä jotain besserwisseriä tai minähänsanoinettänäinkäy-tyyppiä.

Miten näitä voisi estää? Hankalaa, todella hankalaa. Hallitus ja eduskunta ovat vuosikausia pienentäneet koulutukseen annettuja rahamääriä. On säästetty niin väärässä paikassa kuin vain mahdollista. Koulu tarvitsee paljon lisää aikuisia, eriyttämistä, erityisluokkia, ohjaajia, resurssiopettajia ja ennen kaikkea kiusaamisen totaalista lopettamista. Siihen on satsattava hillittömästi, paljon enemmän kuin nykyään tehdään. Kun joku rehtori röyhistää medialle, että meidän koulussa ei kiusata, hän valehtelee tai ei tiedä. Lapset osaavat tehokkaasti salata kiusaamisen ja vaikenevat, koska eivät uskalla puhua. Koulujen järjestysääntöjä on lakisääteisesti kiristettävä -paljon.