Jalkapallokisat päättyivät Huuhkajien osalta Belgia-matsiin. Sehän oli toki odotettua, mutta kyllä suomalaiset pelasivat lopulta odotettua paremmin, vaan minkäs teet, kun vastassa on yksi maailman parhaista joukkueista.

 

Olin ennen kisoja sitä mieltä, että Suomi jää nollille sekä pisteissä että maaleissa, mutta onneksi olin hieman liian pessimistinen. Toki Venäjä- ja Belgia-matseissa näin kävikin, mutta etenkin Venäjää vastaan Huuhkajilla oli hyvä draivi eikä se kaukaa heittänyt, etteikö sieltä olisi se tasapeli voinut irrota.

 

Tavallaan käy sääliksi tuota futiskansaa, jonka järjestämä hypetys loi hillittömät paineet ainakin tuolle innokkaimmalle faniporukalle. Siellä siis tosissaan uskottiin, että suomalaiset voivat edetä kahdeksan parhaan ja jopa neljän parhaan sakkiin. Luulisi nyt tosi fanien olevan tarpeeksi realistisia ja ymmärtävän, että mahdollisuudet olivat minimaalisen pienet.

 

Suomi on jalkapallomaana vielä edelleen, kauan ja ehkä ikuisesti jonkinlaista keskitasoa eikä tule koskaan pääsemään futismaailman tulisimpaan kärkeen. Meillä ovat olosuhteet sitä vastaan, pienen kansan väkimäärä ja muiden lajien vetovoima vaikuttavina tekijöinä. Lahjakkaimmat nuoret hakeutuvat jääkiekon pariin, mikä on ymmärrettävää. Huomattavasti helpommin pääsee sen tason ammattilaiseksi, että pystyy elämään ja parhaimmat ansaitsevat kunniaa, mainetta ja rahaa monin verroin enemmän kuin kukaan pallonpotkija - siis suomalaisista puhuttaessa. Nouseeko suomalaisten riveistä uutta Messiä, Ronaldoa ja keitä kaikkia heitä onkaan?  Epätodennäköistä ja vähintäänkin määrällisesti he tulevat olemaan harvassa.

 

Nyt on joka tapauksessa ovi avattu suuriin kisoihin ja varmaankin siellä tullaan näkemään suomalaisia tulevaisuudessakin. Avautuvatko portit MM-kisoihin koskaan on toki arvoitus, mutta EM-kisat ovat jo sinänsä mainio saavutus ja tästä on hyvä jatkaa.

 

Suomen pudottua vähäinen mielenkiintoni koko potkupalloa kohtaan tyrehtyi käytännössä kokonaan ja kun jonkinlainen suosikkini, Hollanti, putosi jatkosta, en näe suurempaa syytä kytätä kisoja enää tämän enempää, jos vaan jotain muuta mielekästä sattuu kohdalle. Aika usein sattuu.