Muistaakseni suomennos Mungo Jerryn biisistä In the summertime alkaa näillä sanoilla. No, hällä väliä, mutta kesäaika on koronan lisäksi yksi juttu, josta tänä viikonloppuna puhutaan. Totean tässä ihan heti aluksi, että tervehdin kellonajan siirtoa suurella sydämellä, mutta tiedän kyllä, että on paljon ihmisiä, joille se ei ole ilo ~ pikemminkin päinvastoin.

Tämä nykyinen järjestelmä on ollut täällä Suomessa käytössä vuodesta 1981 alkaen. Silloinkin se herätti suurta kohua ja parhaiten sen muistan Keskisuomalaisen yleisönosastokirjoituksista, kun maidon tuottajat valittivat, että lehmät eivät ymmärrä, miksi niitä tultiin lypäsmään tuntia aikaisemmin. Eräs valveutunut lypsykarjan kasvattaja kertoi sitten, että hän oli aloittanut reilun pari viikkoa aikaisemmin totuttamaan itsensä ja lehmät muuttamalla lypsyaikaa joka päivä noin neljällä minuutilla. 

Koko systeemi on kirvoittanut runsaasti parran pärinää, mutta onhan siihen ihan syytäkin. On ihmisiä, joiden psyyke oikeasti kärsii tästä siirtymästä vähintäänkin jonkin verran. Monen herkkäunisen rytmit menevät ihan sekaisin pitkäksi aikaa ja kun psyyke on kovilla se kääntyy myös somaattisiksi vaivoiksi. En keksi tätä itse - asiaa on tutkittu.

Parhaiten osaan kertoa omasta suhtautumisestani. Kelloja siirretään tunnilla eteenpäin. Tuohon "jetlagiin" totun kyllä nopeasti ~ itse asiassa parissa päivässä. Koska olen iltaihminen, tervehdin ilolla valon lisääntymistä siellä puolella. Osaan kyllä lenkkeillä pimeässä ja jopa pidän sitä, mutta kyllä tuo valo on merkittävä tekijä. Kohdakkoin pitää aloittaa puutarhahommat ja on mukavaa, kun voi touhuta pihassa yhdeksään saakka ja ylikin. Jos/kun olen liikkeellä autolla, on paljon mukavampi ajaa valoisassa kuin pimeässä. 

Ihan sydänkesällä koko homma on yhdentekevä, koska meillä jopa täällä Etelä-Suomessa on tosi valoisaa pari-kolme viikkoa juhannuksen molemmin puolin. Kesäajan ansiosta tuo pitkälle venyvä ilta kestää pidemmälle eli jo toukokuun alussa yöt ovat vaaleita etenkin kun puissa ei ole vielä lehtiä ja samalla tavalla sitä valoa riittää hyvin heinäkuun loppuun saakka.

Kesäaikaan siirtymisestä tai sen lopettamisesta on puhuttu EU:ssa viime vuosina runsaasti, mutta siitä ei ole tehty minkäänlaista uutta päätöstä ja niinpä se tulee toistaiseksi jatkumaan. Korona-ajan ongelmat ovat haudanneet tällaiset "pikkuasiat" alleen ja niinpä meidän on tyytyminen tähän - oli se sitten hyvä tai huono asia.

kello.jpg