Muistan kuulleeni ensimmäisen kerran Maarit Hurmerintaa 70-luvun alussa, kun hän lauloi jossain kilpailussa hyvin erikoista progemaista poppis-biisiä "Ampukaa pianisti". Pidin hänestä ja hänen vahvasta laulutyylistään. Siihen maailman aikaan olisi pitänyt olla vähintäänkin kasettinauhuri tai levysoitin ja paljon rahaa tuotosten ostamiseen, jotta olisi voinut kuunnella koko tuotantoa ja siksi vain ne radiossa soineet huippubiisit tulit tutuiksi, vaikka koko aineisto olisi ollut hyvinkin avartava kuuntelukokemus.

Maaritin ensimmäinen pitkäsoitto oli vuonna 1973 minun 16-vuotisynttärinä ilmestynyt LP. Silloin hän oli alle parikymppinen - nipin napin, mutta erittäin taitava ja vahva laulaja. Sittemmin hän on levyttänyt ihan uskomattoman määrän musiikkia ja niistähän suuri osa on hänen ja miehensä Samin tekemiä. Sanoituksista ovat vastanneet monet alan huiput, mutta Maarit on kunnostautunut myös tekstinkirjoittajana.

Karkkilassa  tarjotaan kulttuuria isolla K:lla. Rouva huomasi joskus talvella, että Maarit esiintyy kitaristimiehensä Samin kanssa Kino Laikan lavalla- sehän on elokuvateatteri, mutta siinä on pieni esiintymislava, johon duo mahtui mainiosti. Keikka oli reippaan tunnin mittainen ja sen aikana kuultiin noita Maaritin huippujuttuja ja vähän tuntemattomampiakin. Maarit on jo 70-vuotias, mutta eipä se ikä siinä hirveästi painanut, joskin akustiikka tai äänentoisto hieman hankaloittivat kuuntelemista. Vaikka hän on aina sanonut olevansa perustaltaan hyvinkin ujo, on 50 vuoden ura kasvattanut hänestä hyvin vahvan esiintyjän ja taitavan välispiikkerin. Koko performanssi oli hyvin luontevaa ja miellyttävää ja jokainen välispiikki vei tarinaa eteenpäin ja siirtyminen uuteen lauluun oli varsin sujuvaa.

maarit1.jpg

Laulamisen lisäksi Maarit on taitava pianisti ja Sami Hurmerinnan kitaristikyvythän tiedetään. Uskoakseni asuminen ja eläminen saman katon alla ovat mahdollistaneet harjoittelua hyvinkin paljon ja yhdessä kovan ammattitaidon kera niin soittaminen kuin laulaminenkin toimivat täysin saumattomasti ja pienetkin yksityiskohdat natsaavat. Kun periaatteessa voi treenata joka päivä minä hetkenä hyvänsä, voi ottaa yhden biisin ja laittaa sitä kuntoon pala kerrallaan ja kun vähänkin alkaa väsyä, voi siirtyä kotihommiin ja palata hetken päästä takaisin jatkamaan treenejä.

maarit3.jpg

Hyvä keikka miellyttävässä ympäristössä. Istuimme hetken keikan jälkeen Laikan pienessä nurkkabaarissa nauttimassa pienet juomat ja sitten ajoimme pelottavan liukasta tietä kotiin. Koska meillä on jo kesärenkaat alla, lainasimme Laurin Toyotaa. Hän lähtee aamuisin yleensä hyvin varhain ja liukkaat kelit ovat vielä hyvinkin mahdollisia.