Kun olin kansakoulussa silloin reipas 50 vuotta sitten, luimme erinäisistä kirjoista, että talvikuukausia ovat joulu-, tammi- ja helmikuu. Jos nyt ilmasto onkin muuttunut ja pahimmillaan talvikuukaudet muistuttavat loppusyksyä, ei kuitenkaan auringon vuotuinen kierto ole mihinkään muuttunut (tai itse asiassa maapallon suhde aurinkoon) ja siksipä on ihan hyvä sanoa, että kevät alkaa maaliskuusta. Päivien valoisuus lisääntyy, ilmat lämpenevät ja lumet alkavat hiljalleen sulaa ~ noin perinteisesti.

Nyt on kyllä käynyt niin, että lumet eivät täällä Etelä-Suomessa ainakaan alkaneet sulaa hiljalleen. Vielä viikko sitten oli ihan asialliset hiihtokelit ja ennen kaikkea lunta niin paljon, että tuossa ihan meidän lähellä kykeni hiihtämään hyvin, vaikka latu olikin paljolti vedetty tavalliselle kyntöpellolle ja se oli tehty moottorikelkalla, jonka perässä vedettiin sellaista latukelkkaa.

Alkuviikosta tuli ensin se ihan käsittämätön jäätävä sadekeli ja yhtä aikaa tosi lämmin ilmamassa valtasi käytännössä koko maan. Täällä päin se alkoi olla lumien surma ja esimerkiksi meillä kaikki lumet tulivat pääosin litisten ja lötisten tuolta katolta ja pihakin on nyt tuolta kolatulta alueelta kuta kuinkin paljas, joskin hieman jäinen. Niinpä nuo hiihtoladut kokivat siinä rytäkässä kurjan kohtalon.

sulum2.jpg

Pitäisi tietysti olla vertailukuvaa, mutta enpä tuolla koskaan hiihtäessäni kuvia ottanut. Muistikuvissa kuitenkin olivat melkoiset hanget ja niille vedetyt mahtavat ladut. Tuossa kohtaa ehkä vielä olisi jotenkin hiihdellyt , mutta monin paikoin tuo pellolle vedetty latu meni huonoksi ja paikoin sitten ihan mahdottomaksi hiihtämistä ajatellen.

Tässä alemmassa kuvassa näkyykin, kuinka tuon alueen keskelle valuu vettä. Kyseinen suuri peltoaluehan on entinen järvi, jossa on vielä soudeltu 1960-luvun lopulla. Syystä tai toisesta se sitten kuivatettiin ja muuttaessamme tänne vuonna 1982 se oli jo ainakin osittain peltokäytössä. Eihän järvi hetkessä kovetu eikä muutu hyötykäyttöön, mutta kyllä siellä nykyään kesäisin ja syksyisin näkee traktoreita ja puimureita työssä. Näin keväällä kuitenkin lumien sulaessa tai vesisateiden loristessa etenkin tuo keskialue vetistyy oikein kunnolla ja esim. joutsenet ja kurjet pysähtyvät taukoilemaan sankoin joukoin tuohon. Siinä kohtaa, missä kuvassa näkyy ihan selkeä vesialue, hiihtelin vielä reipas viikko sitten. 

sulum3.jpg

Sääenuste 10 vuorokaudeksi lupaa vielä kylmenevää ja ihan kunnon pakkasasteita ja niinpä en vielä pakkaa suksia pois. Nummelassa on tehty ladut isolla koneella ja niiden pohja saattaa kestää vielä hyvinkin ja siksi voi hyvinkin olla mahdollista päästä suksimaan vallankin jos sataisi lunta muutaman sentin.