Kevät on tullut ainakin Etelä-Suomeen. Sen huomasi vallan hyvin eilen, kun lämpötila nousi iltapäivällä yli kymmeneen asteeseen ja pihanurmikolla lojuneet vähäiset lumet katosivat ihan kuin itsestään. Kasoissa on toki vielä lunta, mutta muuten alkaa nurmikko jo heräillä sieltä lumen ja jään alta.

Kevätpäiväntasaus oli vajaa reilu viikko sitten ja yksi puhuttavimmista kevään merkeistä tehtiin viime yönä. Se on tämä kellojen siirto tunnilla eteenpäin. Kyseessähän on jo vuodesta 1981 alkaen käytössä ollut tavallaan ihan käsittämätön juttu, millä saadaan keinotekoisesti illan pimenemistä siirtymään tunnilla eteenpäin. Se toki tarkoittaa sitä, että aamu valkenee tunnin myöhemmin.

Eilen aamulla Radio Suomen lähetyksessä otettiin taas tämä juttu esille ja kyllähän siellä painavia puhuttiin. Osittain mielipideohjelman statuksen myötä myös tietenkin lööperiä, mistä hyvänä esimerkkinä kerrottakoon, että eräs soittaja väitti tutkimusten osoittavan, että syöpätaudit lisääntyvät kesäaikaan siirtymisen takia. Uskoo, ken haluaa.

Yleisesti ottaen kesäaikaan siirtyminen ei vaikuta suurimpaan osaan ihmisistä millään lailla. Totta on, että jotkut ihmiset kärsivät siitä, mutta fysiologisesti kyse on muutaman päivän pienoisjetlagista. Muutos on ihan sama kuin se, kun matkustetaan Ruotsiin. Jos ihminen suhtautuu voimakkaasti ja etenkin negatiivisen voimakkaasti muutoksiin, hän saa psyykkisia oireita, mutta kyse on todella vähäisestä ihmismäärästä.

Minua harmittaa se, että mediassa ja somessa ei puhuta riittävän painokkaasti siitä, että osa ihmisistä kokee kesäaikaan siirtymisen erittäin positiivisena asiana. Merkittävin ajanjakso on tästä tuonne toukokuun puoliväliin asti ja sitten taas elokuun lopulta syys- lokakuulle. Nyt kun lumet sulavat ja pihat alkavat sulaa, on monelle ihmiselle esim. puutarhan kunnostus tai kevätlenkeille pääseminen huomattavasti helpompaa, koska valoisaa riittää pitkälle iltaan. Paljon vähemmän on niitä, jotka aktivoituvat varhain aamulla. Minä herään normaalisti hillittömän aikaisin ~ viiden ja kuuden välillä, joskin silloin tällöin nukun vähän pitempään. Tänä aamuna makkarin seinäkello näytti puoli kuutta, kun nousin, mikä tietenkin kesäajassa tarkoittaa puoli seitsemää. Usein lähden lenkille aika pian aamiaisen jälkeen - talvella olin parhaimmillani ladulla vähän kuuden jälkeen ja voitte arvata, että ruuhkaa ei ollut. Eilen lähdin kävelemään seitsemän maissa ja näin yhden koirankuljettajan. Yhtäkään ihmistä ei näkynyt pihatöissä ja vapaapäivästä johtuen ei mitään muutakaan liikettä ollut. Tässä meidän kylällä asuu kuitenkin pienehköllä alueella muutama tuhat ihmistä.

Minulle kesäaika on äärimmäisen positiivinen asia ja olen ainakin tähän ikään mennessä kokenut vahvasti virkistyväni pidentyneiden iltojen ansiosta. Noin kuusi viikkoa juhannuksen molemmin puolin se on kyllä täällä Etelä-Suomessakin ihan sama, koska täälläkin riittää valoisaa vaikka kuinka. Ero on kuitenkin lapsuuteni leveysasteisiin verrattuna suuri. Jo parin-kolmen viikon sisällä sen huomaa. Jos jossain vaiheessa kesäaikahässäkkä lopetetaan, en usko sillä kuitenkaan olevan itselleni suurta merkitystä. Kun ei enää käy töissä, on tavallaan ihan sama, milloin on valoisaa ja milloin pimeää. En koe mitään kaamosajan masennustakaan, mutta kuten totesin jo aiemmin, nämä asiat ovat vahvasti yksilöllisiä - ei tätä voi yleistää sen enempää hyväksi kuin huonoksikaan.