Jääkiekkokisojen Tampereen lohko meni juuri, kuten ennustinkin, mikä ei sinänsä ollut mitenkään vaikeaa. USA, Ruotsi, Suomi ja Saksa pääsivät kahdeksan parhaan joukkoon. Riikan lohko menikin hieman eri tavoin kuin kuvittelin, joskin vain yhden maan osalta. Pidin nimittäin Sveitsiä, Tshekkiä ja Kanadaa itsestään selvinä jatkajina ja ajattelin, että se neljäs olisi Slovakia. Kotiyleisön suureksi riemuksi Latvian pelimiehet laittoivat eilen lohkovoittajan ruuvipihteihin ja yllättäen veivät komeasti alkupelit selvittäneen Sveitsin sinne kuuluisalle kioskille. Sveitsiläiset tosin tiesivät tilanteensa eli että voittavat lohkon joka tapauksessa, ja saattoivat piirun verran säästellä - mene ja tiedä.

Niinpä sitten huomenna niissä kuuluisissa kuolemanpeleissä vastakkain taistelevat otteluparit ovat selvillä. Kuolemanpeli on kyllä luvalla sanoen huono ilmaisu, koska ei siellä kukaan kuole. Kyse on vain jääkiekosta, ei sodasta. Joka tapauksessa häviäjät saavat pelin jälkeen pakata laukkunsa ja unohtaa mitalipelit, kun taas voittajat pelaavat sijoista 1-4.

Katsotaanpas miltä nämä otteluparit näyttävät

USA-Tshekki - uskoisin, että USA voittaa, mutta ei Tshekki vailla mahdollisuuksia ole. Tulee ymmärtääkseni olemaan hyvin kova, vähämaalinen ja tiukka taistelu.

Sveitsi-Saksa - laittaisin roposeni Sveitsille. Saksa hävisi alkulohkossa kaikki ns. kovia maita vastaan pelaamansa ottelut, eikä sen joukkue näyttänyt missään vaiheessa olevan oikein kartalla. Sveitsi sitä vastoin voitti kuusi ensimmäistä matsiaan melkein näytösluontoisesti ja se on varmasti tosi kova. Voi olla myös hermopeli, missä asenne punnitaan.

Kanada-Suomi - ilman niitä sinivalkoisia laseja, valitettavasti on todettava ja pelättävä, että Kanada vie. Suomen pelit ovat olleet tosi nahkeita. Syystä tai toisesta maalinteko on ollut epäinhimillisen vaikeaa ja peli pyörii pääosin nurkissa tai sitten vauhtihirmujen, kuten Kakko ja Kapanen, kuvioiden ihailussa ja muu joukkue katselee ihmeissään. Pelaajat ovat erittäin hyviä johtotähtenään Mikko Rantanen, mutta yhteispeli ei ole auennut. Ylivoima pyörii jotenkuten, mutta maalit jäävät tekemättä. Ihan kuten HIFK:n lukko viime syksynä. On tosin ennenkin nähty, että Juhani Tammisen lausahdus: "Voita tärkeät pelit!" pitää edelleen paikkansa. Suomi on ennenkin mennyt jatkoon, vaikka alkusarja on ollut vähintäänkin surkea. Ei se mikään mahdottomuus suinkaan ole.

Ruotsi-Latvia - ruotsalaiset joutuivat lähtemään pikaisesti Riikaan, koska Latvia järjestävänä maana saa pelata kotonaan pudotuspelin. Tuskinpa ammatikseen pelaavat ja paljon reissaavat ruotsalaiset siitä yhtään kummemmin väsyvät, mutta hurjan kannustuksen ja jonkinlaisen flow-tilan sattuessa Latvia saattaa yllättää.

**************

Jossain lehdessä tai netissä oli artikkeli siitä, että jos Suomen joukkue ei nyt pääse jatkopeleihin, niin se on suorastaan tuhon alku ja katastrofi ynnä maanjäristys. Kun nuorten ja naisten kisat ovat menneet jokseenkin huonosti, niin nyt kasataan maineen säilyttämiseksi ja toisaalta myös tulevaisuuden pelastukseksi kaikki paineet miesten joukkueelle. Jääkiekko on todellakin mahtava peli ja toki se tunnetaan ja tiedetään käytännössä kaikkialla Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja myös tuolla tämän pallon itäpuolella, mutta ei tämä maailma ole kiinni jääkiekosta eikä urheilusta muutenkaan. Se on hyvin monimuotoista viihdettä, jolla toki on oma arvonsa ja totta kai on mukavaa, jos maamme edustusjoukkueet pärjäävät, mutta kyllä tällä Telluksella on monin verroin tärkeämpiä ja merkityksellisempiä asioita, joten siirretään sitä kaukalon jäätä hieman tuonne hattuun ja nautitaan tai ollaan nauttimatta.