Aika erikoinen on tämä sääkuvio ollut viimeksi kuluneen parin kuukauden ajan. Toukokuu oli melkoisen viileä, kesäkuu hillittömän kuuma ja sitten tämä heinäkuun alku melkoisen epävakainen. Pitkiä sadekausia ei kylläkään ole sattunut ja sen muistan siitä, että en ole kertaakaan kastunut pyörälenkillä, joita tähän päivään mennessä olen tehnyt 40 sieltä huhtikuun lopusta alkaen. Kesäkuun alussa meni kymmenkunta päivää hieman flunssaillen ja siksi jäivät ne pyöräilyt kokonaan väliin. Nyt on aamuisin ollut pääasiassa sateetonta ja kuurosateet ovat sitten keskittyneet iltapäivään.

pilvewt.jpg

*****************

Vuodet eivät ole veljiä keskenään. Vanha sananlasku, mutta siihenhän se perustuu, että etukäteen ei meidän korkeudella ole päässyt suunnittelemaan lomajuttujaan kovin paljon etukäteen, koska säätila voi vaihdella uskomattoman paljon. Kesä 2012 oli melkoisen epävakaa ja koko lomaan mahtui vain pari hyvänoloista viikkoa. Joskus 1990-luvun alussa oli ihan samanlainen surkimuskesä, kuten myös 1998, jolloin pihanurmikot litisivät koko suven ajan. Kyllähän jokaiseen kesään on auringonpaistetta tullut enemmän tai vähemmän ja joinakin kesänä hellepäiviä on ollut vähän ja sitten taas toisena kesänä paljon.

Minähän olen vain ja ainoastaan lämpöisten vesien uimari ja jos ilmat eivät lämpene kunnolla jäävät uinnit tosi vähiin, koska vedetkään eivät lämpene. Ihan hirveän kauan ei siitä ole, kun heitin talviturkin vasta elokuussa ~ alle 10 vuotta. Jokunen vuosi sitten uintikauteni alkoi käsittämättömän aikaisin ~ 10. toukokuuta.

Jos on kovin kuumaa ja kuivaa, kellastuvat nurmikot ihan täysin. Ruoho on kuitenkin sitkeää ja elpyy yllättävän nopeasti. Kesäkuun lopulla meidän, kuten monen muunkin, nurmikko oli todellakin aika surkeana, mutta nyt pienen sadekauden jälkeen se on huomattavasti parempi, kuten kuvasta näkyy.

nurmikko.jpg

Kesäsäitä on tavallaan turha surkutella. Näillä leveysasteilla ne  ovat juuri sellaiset kuin sattuvat. Varhainen ennustettavuus on todellakin vaikeaa ja on huonoa tuuria ja hyvää tuuria. Toki soisin lyhyen loman saaville ihmisille kivat kelit, mutta toisaalta on ihmisiä, joille aurinkoiset säät ovat huono keli ja sadekelit puolestaan hyvä keli. Meitä riittää tässäkin kohtaa aika moneen junaan.