Onpa tosiaan ollut vilpoisaa. Suomessa ei tällaisiin pakkasiin olla kai pitkään aikaan päästy, joskaan minä en ole pitänyt tilastoa, enkä muista ihan kovia pakkaskausia ihan lähivuosilta. Asioilla on kummallinen taipumus unohtua. Viime yönä on saavutettu joka tapauksessa tämän talven kylmyysennätys jossakin tuolla Lapissa ~ hieman päälle 40 astetta. Juuri äsken katselin Forecan kymmenen vuorokauden sääennustetta, jonka mukaan ensi viikolla mennään ainakin meidän korkeudella jo plussan puolelle. Kittiläänkin luvataan lämpöasteita. Saapas senkin nähdä.

Muutimme tänne Etelä-Suomeen vuonna 1982. En tarkkaan muista vuotta, mutta suurin piirtein siinä vuosikymmenen puolivälissä oli erittäin kylmä ajanjakso joulusta jonnekin helmikuun loppuun tai jopa maaliskuun alkuun saakka. Harrastin siihen aikaan maratonjuoksua ja se touhuhan vaati ihan kunnollista ja vähintäänkin säännöllistä treenaamista. Kyseinen talvi oli kuitenkin juoksuharjoittelua ajatellen hyvin vaikea ja kilometrit jäivät vähiin.

1990-luvun lopulla oli myös ankara jakso ja silloinhan maassamme tehtiin pakkasennätys, -51,5 astetta. Kyseinen kylmän hetki koettiin Kittilän Pokassa 28.tammikuuta 1999. Siinä kylmyystilassa alkavat yhdet jos toisetkin hommat hidastua. Vaarallistahan tuo on. Kyllä kai meilläkin oli kylmä, mutta itse asiassa en muista tarkemmin.

Onhan tässä vuosien varrella ollut sellaisia talvia, kun varsinaisia pakkaskausia ei ole ollut oikeastaan ollenkaan. Joskus 15 vuotta sitten - voi olla vähän kauemminkin - meillä täällä Etelä-Suomessa oli hyvin leuto, käytännössä lumeton ja jäätön talvi. Muistan sen hyvin siitä, että pidin silloin liikuntaa koko luokalle, emmekä päässeet kertaakaan hiihtämään tai luistelemaan. Liikkatunnit olivat keskiviikkona - sen muistan - ja maanantaina saattoi olla jonkinlainen jää koulun kentällä, mutta sitten tiistaina iski matalapaine ja vesisade ja jääkenttä oli historiaa. Kuljetusten ja ns. vaihtotuntien takia en pystynyt millään vaihtamaan liikkatuntien paikkaa edes pikahälytyksellä. Kirjoitin omaan opettajan päiväkirjaani huhtikuun alussa sen liikkatunnin, kun enesimmäisen kerran koko kuluneen kevätlukukauden aikana pääsimme ulos pelaamaan tai ylipäätään tekemään jotain.

Kun olen katsellut vanhoja kotivideoita, löydän sieltä pääasiassa aika talvisia alkuvuoden otoksia, mutta se johtuu myös ainakin osittain siitä, että kaivoin videokameran esille, kun pääsimme esimerkiksi pulkkamäkeen, luistelemaan tai hiihtämään omien lasten ja sittemmin Essin lasten kanssa. Moiset päivät  saattoivat olla hyvinkin harvassa, mutta ihan sellaista sääpäiväkirjaa en ole ikinä pitänyt. Jos viitsisin lukea tallentamiani blogikirjoituksia, saattaisin kyllä löytää tarkempia tietoja vuoden 2006 lopusta alkaen, jos nyt olen säästä kirjoittanut. Todennnäköisesti olen. Pikaisesti vilkaisin talven 2007 kirjoituksiani ja sielläpä oli maininta lähes lumettomasta ja jäättömästä talvesta. Täytyypä tutkia asiaa tarkemmin.    

newyear.jpg