On toki ihan luonnollista, että talvisin on suojakelejä ja lumet hieman painuvat ja pakkaantuvat, mutta se, mitä tällä viikolla on nähty, onkin taas jotenkin ihan uutta. Lieneekö tämä nyt sitä paljon puhuttua ilmastonmuutosta?

Viime viikolla perjantaina hiihdin koulussa aivan upeassa talvikelissä koululaisten kanssa. Kymmenen päivän ennuste Forecassa näytti kohtuulliselta eli kuvittelin talvikelien vielä jatkuvan. Viikonloppuna ja vielä maanantainakin pääsin ladulle, mutta sitten alkoi tämä pikakevät ja juuri tällä hetkellä näyttää huonolta ainakin hiihtämistä ajatellen.

Meidän korkeudellamme alkoi vesisade joskus tuossa alkuviikosta ja lämpötila nousi +5 asteeseen eli suoranainen tuhon taival maassa olevalle lumelle, joka on pääosin pakkaslunta. Onhan meillä ollut yksi hyvä suojakausi, mutta sen jäätymys ei kuitenkaan ole ehkä tarpeeksi vahva pysymään maassa, jos kelit jatkuvat tällaisena. Juuri nyt ennusteet lupaavat sateiden hellittävän, mutta tilalle on tulossa reima auringonpaiste, joka on sitten lumen tuholainen nb. 2. 

Kaikki lumet tulivat katolta alas. Pääasiassa sulaen eli litinä ja lötinä oli aika rajua. Kuten kuvasta näkyy, ei räystään alla ole kovinkaan kaksista kasaa.

l%C3%B6ts.jpg

Kolatut piha-alueet ovat nyt aivan umpijäässä, joskin jo monin paikoin hiekka tulee alta eli eipä tuo jäätikkö siinä pitkään pysy, jos se luvattu auringonpaiste sitten alkaa. Juuri nyt (perjantaiaamu klo 9.17) on vielä ihan pilvistä ja harmaata.

lots.jpg

Tässä nyt sitten odotellaan ja ihmetellään, mitä tapahtuu. Kahden kuukauden päästä on vappu eli toki nuo lumet saavatkin jo hiljalleen väistyä, mutta toki soisin, että vielä kuukauden verran olisi noita hiihtokelejä ollut. Vaan minkäpä minä tälle voin...

lits.jpg