Jääkiekon SM-liigaa on nyt pelattu vajaa kaksi kuukautta ja pelejä on kertynyt joukkueille 11-14. Niinpä sarjatilannetta tuijottaessa on huomioitava se, että hyvässä lykyssä kolme ottelua vähemmän pelanneet joukkueet saattavat olla suhteessa paljon paremmassa tilassa verrattuna enemmän otteluita pelanneisiin ja vähän enemmän pisteitä keränneisiin. Parempi katsella ottelukohtaisia keskiarvopisteitä - antaa ehkä paremman kuvan vallitsevasta tilanteesta.

liiga.jpg

Tappara on tällä hetkellä ylivoimaisesti parhaassa vireessä, mikä ehkä olikin odotettavissa, mutta silti tuollainen ylivoima on selkeästi havaittavaa. Sitten häntäpäässä on SaiPa, joka meinaa nyt  jäädä muista, vaikka ei suinkaan ole koko aikaa pelannut huonosti, mutta niukat tappiot ovat olleet kiusana.

Etukäteen kiivaasti hehkutettu oma suosikkijoukkueeni HIFK on pelannut hieman haparoiden, vaikka on jäänytkin pisteittä vain yhdessä ottelussa - avauksessa Tapparan kanssa ihan viime sekunneilla kärsityn tappiomaalin takia. Kuusi ottelua 12:sta on päättynyt tasan ja niistä puolestaan HIFK on ottanut voiton joko jatkoerässä tai voittomaalikisassa. Viisi kertaa punapaidat (vieraspeleissä valkopaidat) ovat poistuneet kaukalosta mukanaan koko kolmen pisteen saalis.

Kärkipään joukkueet eivät ole mitenkään suuria yllättäjiä, mutta seitsemäntenä majailevan JyP:n takana on hieman yllättäviä asioita. Viime kauden hopeajoukkue, Pelicans, on kohtuudellakin arvioiden alittanut riman tosi pahasti. Lahtelaisten pelaaminen on aika vaivalloista ja kun joukkueesta lähti monta kantavaa tekijää ja maalivahtipeli on pahasti ontunut, niin tilalle saaduista huippupelaajistakaan ei ole ollut sinipaitojen avuksi. TPS, Kärpät ja Jukuritkin ovat pelanneet minun odotusteni vastaisesti, mutta lievää kohentumista on heidänkin peleissään näkynyt. Uskoisin, että loka-marraskuun aikana nähdään vielä aika paljon erityyppistä hissiliikettä tuossa sarjatilanteessa, mutta en ihmettelisi, jos 2-4 joukkuetta alkaisi hieman lähteä karkuteille ja yhtä lailla 2-3 joukkuetta alkaisi taistella jäämisestä pleijariviivan alapuolella.

Laskin ottelukohtaiset pistekeskiarvot vielä realisoidakseni tilannetta ja jossain määrin tämä ehkä  kertoo jotenkin eri levelillä tämän hetken eroja.
1. Tappara    2,5
2. HIFK          2,0
3. Ilves          1,77
    Ässät        1,77
5. JYP            1,72
6. Lukko       1,71
7. Kärpät      1,64
8. TPS           1,46
9. Jukurit      1,45
10. HPK        1,36
      KalPa      1,36
12. Sport     1,08
13. KooKoo 1,07
14. Pelicans 0,83
15. SaiPa      0,73

Jos näillä keskiarvoilla mentäisiin koko 60 ottelun sarja, niin siinähän sekä Tappara että HIFK keräisivät hurjat pisteet. Tamperelaisille 150 ja "stadin kingeille" 120. Ei nyt ihan näin hurjia pisteitä taida kuitenkaan tulla, joskin Tapparan edesottamukset kyllä lupailevat kovaa saalista.

Ei tässä silti vielä kannata lähteä suuria vetoja lyömään, koska tuo tilanne saattaa tosiaan muutamassa viikossa heitellä häränpyllyä suuntaan jos toiseen. Teen varmaankin seuraavan tämänkaltaisen katsaukseni liigatilanteesta joskus joulukuun alussa - vaikkapa itsenäisyyspäivän tienoilla.