Oberstdorf on pieni kunta Alpeilla, Saksassa. Olen melkein käynyt siellä, kun ajoimme muutaman kymmenen kilometrin päästä käydessämme Keski-Euroopan reissullamme Neuschwansteinin linnassa. Olisiko siitä ollut jokunen kymmenen kilometriä matkaa. Olimme kuitenkin menossa Innsbruckin kautta Italiaan eli eri suuntaan, joten jätimme tuon talviurheilukeskuksen käymättä.

Oberstdorfissa on nyt parhaillaan hiihdon MM-kisat. Ehkä tuon koronan takia en ole jaksanut tänä vuonna oikein seurata enkä innostua hiihtomaailman tapahtumista sen enempää kuin että tiesin Kerttu Niskasen loukanneen jalkansa ja Krista Pärmäkosken ja Iivo Niskasen kunnon olevan aika arvoituksellisella tasolla. Koska nuo mainitut kolme hiihtäjää ovat jo monen vuoden ajan olleet kuta kuinkin ainoat suomalaisten superstarat tuolla hiihtomaailman kiepuroissa, en sitten oikein osannut odottaakaan yhtään mitään ihmeellistä noista kisoista.

Oberissa on aurinkoista ja käsittämättömän lämmintä, mutta siitä huolimatta siellä on pystytty pitämään ladut kunnossa ja hiihtohommat ovat onnistuneet. Yleisöähän siellä ei ole ja niinpä niiden taustaäänien puuttuminen tietenkin vähän häiritsee, mutta ei sille nyt voi mitään. Pääasiahan kai on, että kisat on saatu käyntiin.

obe3.jpg

Jo ensimmäisenä kisapäivänä pääsivät menestysnälkäiset suomalaiset hiihtofanaatikot lievästi yllättäen kokemaan mitalihuumaa. Jo usean vuoden ajan  yhdistetyn maailmancupeissa kohtuullisen hyvin pärjännyt Ilkka Herola sai pienen mäen kisassa hyppynsä kulkemaan ja sitten sukset luistamaan ja saavutti hopean komean takaa-ajon jälkeen ollen ylivoimaisesti kisan nopein hiihtäjä. Eilen ei yhdistelmäkisoissa tullut mitään mainittavaa, mutta tänään oli sitten hyvä päivä, jonka lopulta kruunasivat Ristomatti Hakola ja Joni Mäki nappaamalla parisprintissä hopeaa. Niinpä Suomi on jo nyt tuplannut viime MM-kisojen mitalisaaliinsa ja silloinkin se oli "vain" pronssi ~ Iivo Niskanen 15 kilometrin matkalla.

Jälleen kerran näissä kisoissa on puhututtanut norjalaisten käsittämätön iskuvoima. He ovat jo tähän mennessä kolmen kisapäivän aikana saavuttaneet 16 mitalia, joista kuusi kultaista ja niitä muita viisi kumpaakin. Ovathan he kovia, mutta kyllä tällä tahdilla mielenkiinto hiljalleen menee. Eipä se varmaan hirveästi naisia naurata, kun he lähtevät ladulle katsomaan, kun hetken päästä Therese Johaug katoaa horisonttiin ja miehissäkin tuppaa aina joku Kläbo tai vastaava löytymään ja aina tuppaa pari assistenttia säestämään tuota voitokkainta norskia.

Vaan nyt juhlistetaan Joni Mäkeä ja Ristomatti Hakolaa.

obe1.jpg